Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Mass Effect: Taikoja, tykkejä ja tekniikkaa


Mass Effectin saamat kehut kohdistuvat yleensä nimenomaan hyvin rakennettuun pelimaailmaan, hauskoihin hahmoihin ja näiden kahden yhteispeliin. Nämä eivät kuitenkaan ole varsinaisia pelillisiä ominaisuuksia. Merkittävä osa ajasta kulutetaan taistelemalla ja siinä sivussa hahmoja sekä varusteita kehittämällä – onhan kyseessä kuitenkin erittäin toiminnallinen roolipeli. Alkuperäisessä Mass Effectissä taisteluita vaivasivat tietty kankeus ja heikko tekninen toteutus. Jatko-osassa BioWare onkin keskittynyt pääasiassa nimenomaan sujuvoittamiseen isolla ässällä.

Perusteita

Moni asia on muuttunut siirryttäessä sarjan avausosasta Mass Effect 2:een, mutta perusteet pysyvät samana. Pelin hahmoluokat rakentuvat kolmen pohjaelementin varaan: taistelu, tekniikka ja biotic-kyvyt. Näistä kaksi ensimmäistä tuskin tarvitsevat lisäselitteitä, kun taas biotic-kyvyt ovat käytännössä Mass Effectin vastine taikavoimille. Tietyt henkilöt kykenevät pelin maailmassa manipuloimaan pimeää energiaa ja aiheuttamaan kaikenlaisia mielenkiintoisia efektejä, kuten suojakenttiä tai Jedi-työnnön kaltaisia hyökkäyksiä. Kukin hahmoluokka voi hallita taistelu-, tekniikka ja biotic-koulutuksesta joko yhden täydellisesti tai kaksi heikommin. Yhteensä erilaisia kokonaisuuksia saadaan näin kuusi kappaletta, joista pelaaja valitsee mieleisensä seikkailun alussa. Näin oli myös ensimmäisessä Mass Effectissä, mutta tästä ne muutokset vasta alkavatkin.

Eri hahmoluokat osaavat erikoistumistensa mukaisesti taitoja, jotka vaikuttavat varsin selkeästi pelitapahtumiin. Luokkia erotellaan vielä selkeämmin toisistaan antamalla jokaiselle yksi merkittävä erikoiskyky. Shepard kerää tehtävistä kokemuspisteitä, jotka puolestaan johtavat perinteiseen roolipelimalliin tasojen nousemiseen ja hahmon taitojen kehittämiseen. Yksittäisistä tapoista ei enää palkita kokemuksella, joten minkäänlaista grindaamista ei päästä harrastamaan. Kokemuspisteet lyödään yleensä kouraan yhtenä klönttinä tehtävän päätteeksi. Kun taito saavuttaa huippunsa, valitsee pelaaja jommankumman kahdesta tarjotusta tehosteesta. Shepardin ryhmänjäsenet kehittyvät samaan tahtiin komentajansa kanssa riippumatta siitä, ovatko he hänen mukanaan tehtävissä vai eivät. Tovereille on siunattu hieman erilaiset ja suppeammat taitokokoelmat joidenkin erikoiskykyjen kera.

Hahmojen tapaan myös aseita ja muita varusteita kehitetään seikkailun lomassa. Mass Effect sai aikoinaan paljon risuja kankeasta valikkosysteemistään, joten jatko-osassa BioWare päätti käytännössä heivata koko inventaarion mustaan aukkoon. Seurauksena pelissä poimitaan hyvin vähän ”loottia”, eli arvokasta tavaraa kuolleilta vihollisilta tai säiliöistä. Sinne tänne on siroteltu a pohjapiirustuksia ja resursseja, joiden avulla voi päivittää vanhaa kalustoaan. Esimerkiksi pistoolien tehokkuutta panssareita vastaan parannetaan rutkasti keräämällä palladiumia ja sijoittamalla ne oikeisiin suunnitelmiin. Lisää kamaa voi luonnollisesti myös ostaa kauppiailta. Uudistunut järjestelmä takaa, että pelaaja käyttää valikoissa varusteiden arpomiseen hyvin vähän aikaa, mutta toisaalta se poistaa merkittävän osan roolipeleille ominaisesta löytämisen riemusta. Niin, ja enimmäkseen resursseja kerätään sillä surullisen kuuluisalla skannausminipelillä. "Probing Uranus"!

TST-koulutus

Mass Effect 2:n taistelukoulutus vaikuttaa pääasiassa siihen, millaisia aseita hahmo voi kantaa ja millaisia erikoisammuksia hän osaa käyttää. Tappovälineitä kohdataan kentällä kuutta eri lajia: haulikoita, rynnäkkö- ja tarkkuuskivääreitä, pistooleja, konepistooleja ja raskaita mörssäreitä. Yksikään hahmoluokista ei kykene käyttämään kaikkia mahdollisia pyssyjä. Raskaansarjan tykkejä lukuun ottamatta kaikki aseet syövät jäähdytyslippaita, vaikka alkuperäisessä Mass Effectissä riittikin pelkästään odottaa tuliluikun viilenemistä. Fiktiossa muutosta perustellaan gethien innovatiivisella huomiolla siitä, että tulinopeus on kaiken A ja O suojakenttiä ammuttaessa. Todellisuudessa toimintaa varmasti vain haluttiin tuoda lähemmäksi moderneja räiskintäpelejä. Samaan suuntaan liikuttiin myös, kun hahmokehityksen vaikutus aseiden tarkkuuteen poistettiin. Mass Effect 2:ssa siis ainoastaan pyssyjen tehokkuus riippuu Shepardin kyvyistä – osuminen on täysin pelaajan taidoista ja aseesta kiinni.

Jokaiseen aseluokkaan kuuluu muutamia vaihtoehtoja. Kun taistelukentältä löytää uuden pyssyn, kannattaa se käytännössä aina ottaa käyttöön heti kuin mahdollista. Suurempi painoarvo annetaan eri asetyyppien ominaisuuksille. Mass Effect 2:n viholliset turvautuvat nimittäin etenkin korkeammilla vaikeustasoilla kolmeen erilaiseen suojakeinoon: panssariin, sähköiseen suojakenttään ja biotic-kenttään, joita vastaan puolestaan kannattaa käyttää eri aseluokkia. Esimerkiksi pistoolit jauhavat tehokkaasti panssareita, kun taas konepistoolit sopivat molempien suojakenttien syömiseen. Vahinkobonukset saattavat vaihdella aseittain, mutta niihin kannattaa joka tapauksessa kiinnittää huomiota, kun haaste kovenee.

Samansuuntaisia bonuksia tarjoavat erilaiset panostyypit. Ensimmäisessä Mass Effectissä erilaisia ammustehosteita sai valittua päivityksinä aseisiin, mutta jatko-osassa panokset aktivoidaan muiden kykyjen tapaan taitovalikosta toiminnan aikana. Toisaalta ne jäähtyvät erittäin nopeasti. Panoksilla on myös muita mielenkiintoisia ominaisuuksia. Esimerkiksi tuliammuksilla voi estää vihollisten terveyttä palautumasta, ja jääpanokset pysäyttävät mokomat kokonaan hetkeksi. Lisäksi panokset voivat antaa lisätehoa orgaanisia tai synteettisiä vihulaisia vastaan.

Insinöörioppia ja taikavoimia

Ensimmäisessä Mass Effectissä tekniikkaosaamisella taattiin, että tietyt kohteet saattoi hakkeroida auki. Jatko-osassa insinööritaidot vaikuttavat lähinnä taistelemiseen, joskin aikaisempaa hyökkäävämmin. Tekniikkaan perehtynyt komentaja on omimmillaan erityisesti konevihollisia vastaan. Shepard voi tällöin esimerkiksi ylikuormittaa sähköisiä suojakenttiä ja kääntää vihollisen tulittamaan omiaan. Biotic-painotteinen komentaja puolestaan pääsee kurittamaan vastustajiaan veikeillä voimilla. Sokkiiaallot, heitto- ja vetokyvyt sekä singulariteetti riepottavat vastustajia pitkin taistelukenttää, kun taas warp aiheuttaa vahinkoa ja syö panssareita sekä suojakenttiä.

Muutamat voimahyökkäykset matkaavat suoraan kohteeseensa, mutta useimpia voi heittää niin sanotusti kierteellä kuin baseball-syöttöä konsanaan. Näin esimerkiksi suojan takana kykkivän vihulaisen voi kiskaista ilmojen tielle, vaikkei täydellistä näköyhteyttä olisikaan. Sama ei kuitenkaan päde tiimikavereiden kykyihin, sillä heidän hyökkäyksensä etenevät aina lineaarisesti.

Voimayhteys!

Mass Effectin taisteluista nauttimista edesauttaa huomattavasti, mikäli älyää hyödyntää edellä lyhyesti kuvailtuja kykyjä, aseita ja ammuksia. Yhdessä ne tuovat taisteluihin monista räiskintäpeleistä puuttuvaa syvyyttä, joka auttaa sietämään toiminnan heikkouksia. Esimerkiksi warpin ja singulariteetin tai vedon yhdistelmällä voi saada aikaan mielenkiintoisia lopputuloksia. Toisaalta pelaajan kannattaa pitää mielessään, että monet makeat biotic-kyvyt eivät saa käytännössä mitään aikaiseksi, jos vihulaisella on vielä panssaria tai suojakenttää jäljellä. Ensimmäisessä Mass Effectissä Shepard saattoi kavereineen kiskaista irti maasta ja työntää kiertoradalle melkein minkä tahansa vihulaisen. Mass Effect 2:ssa mahdolliset suojaukset täytyy kuitenkin raivata ensin pois tieltä. Lisäksi kaikilla kyvyillä on yhteinen jäähtymisaika, joten perinteistä voimaspämmiä ei voi enää harrastaa.

Eri kykyjen yhteispeli kannattaa totta kai ottaa huomioon taistelutovereita valittaessa, sillä pelaaja voi käskyttää heitä liikkumaan ja käyttämään voimiaan tiettyyn kohteeseen. Taikurinhattua päähänsä sovittelevan velho-Shepardin kaveriksi sopivat esimerkiksi ryhmänjäsenet, jotka osaavat riisua vihollisilta suojakenttiä pois ja niin edelleen. Alemmilla vaikeustasoilla asioita ei tietenkään tarvitse miettiä aivan näin monimutkaisesti, vaan tiimikavereiden voi antaa sooloilla automaatilla ja toverinsa valita puhtaasti pärstäkertoimen perusteella – jos niillä kaikilla nyt edes näkyvää pärstää on. Tosiasiassa kaverien asenne ja rooli tarinassa auttavat sietämään puuttuvia älynlahjoja: toisinaan ne loikkivat pois suojista hieman miten sattuu. Vihollisiin ei samanlaisia hyviä ominaisuuksia voi liittää, mutta jatkuvista "enemies everywhere!"-huudoista sentään on päästy eroon.

Näin lopuksi voidaan vielä ottaa ytimekkäät yhteenvedot Shepardille tarjottavista hahmoluokista Mass Effect 2:n malliin.

Soldier

Sotilaat keskittyvät puhtaasti taistelukoulutukseen ja aseisiin välittämättä nörttien teknohöpinästä tai neitien taikalöpinästä. Sotilaan asevyöllä roikkuvat pistooli, haulikko ja tarkkuuskivääri. Lisäksi soturin arsenaaliin kuuluu ainoana luokkana rynnäkkökivääri. Asehullun Shepardin tyyliin sopivat myös erilaiset ammustyypit.

Aktiiviset kyvyt:

  • Adrenaline Rush: hidastaa aikaa ja lisää Shepardin aiheuttamaa vahinkoa.
  • Concussive Shot: ampuu voimakkaan laukauksen, joka voi kaataa heiveröisemmät vihulaiset jaloiltaan.
  • Disruptor Ammo: nämä erikoisammukset purevat erinomaisesti suojakenttiä ja synteettisiä vihollisia vastaan.
  • Icendiary Ammo: tulipanokset tehoavat suojattomiin vihollisiin erityisen mainiosti ja häiritsevät näiden tulitoimintaa sekä pysäyttävät terveyden palautumisen.
  • Cryo Ammo: hyiset panokset voivat jäädyttää vihollisen paikoilleen.

BioWaren virallinen esittelyvideo

Adept

Adept keskittyy puhtaasti biotic-kykyihin. Muut hahmoluokat eivät pääse nauttimaan singulariteetin riemuista, ellei se kuulu tiimikaverin repertuaariin. Adeptin asevarastoon kuuluvat pistooli ja konepistooli.

Aktiiviset kyvyt:

  • Warp: aiheuttaa vahinkoa erityisen vahvasti biotic-kenttiä ja panssareita vastaan, räjäyttää muut kohteeseen vaikuttavat biotic-voimat sekä pysäyttää terveyden palautumisen.
  • Singularity: imaisee lähellä hengailevat viholliset kiertoradalleen sekä syö suojakenttiä ja panssaria.
  • Pull: vetäisee viholliset hetkelliselle lentomatkalle ilmojen halki.
  • Throw: tönäisee voimakkaasti vastustajia ja aiheuttaa lisävahinkoa, mikäli kohde osuu esimerkiksi seinään.
  • Shockwave: lähettää esteiden ohi kulkevan sokkiaallon, joka töytäisee heikoimmat vastustajat kumoon sekä vahingoittaa ja häiritsee muitakin.

BioWaren virallinen esittelyvideo

Engineer

Todennäköisesti Kokkolan kuuluisasta teknillisestä korkeakoulusta valmistuneet insinöörit hallitsevat tekniikan salat. Insinööri kuljettaa mukanaan konepistoolia ja pistoolia.

Aktiiviset kyvyt:

  • Overload: Tehoaa erityisesti suojakenttiä ja synteettisiä vihulaisia vastaan sekä tarpeeksi pitkälle kehittyneenä myös ylikuumentaa aseita. Lisäksi overloadilla voi räjäyttää liekinheittimet tai räjähtävät säiliöt.
  • Incinerate: plasmalaaki korventaa vihollisia aluevaikutuksen kera, sopii hyvin panssareita vastaan, pysäyttää terveyden palautumisen ja räjäyttää liekinheitintankit.
  • Cryo Blast: jäädyttää tai ainakin hidastaa räjähdyssäteen sisälle jääviä vihollisia.
  • Combat Drone: usuttaa heiveröisen apulaisen vihollisia kiusaamaan.
  • AI Hacking: kääntää synteettiset viholliset omia joukkojaan vastaan.

BioWaren virallinen esittelyvideo

Vanguard

Vanguard yhdistää taistelukoulutuksen ja biotic-kyvyt viheliäiseen pakettiin. Hahmoluokan erikoisuutena on charge, joka syöksäyttää Shepardin taistelukentän halki silmänräpäyksessä. Taistelutyyliä täydentää haulikko, joka kuuluu arsenaaliin pistoolin ja konepistoolin ohella. Innokkaan syöksähtelijän kannattaa tosin varautua siihen, että Shepard saattaa joskus päätyä ongelmalliseen paikkaan.

Aktiiviset kyvyt:

  • Icendiary Ammo: tulipanokset tehoavat suojattomiin vihollisiin erityisen mainiosti ja häiritsevät näiden tulitoimintaa sekä pysäyttävät terveyden palautumisen.
  • Cryo Ammo: hyiset panokset voivat jäädyttää vihollisen paikoilleen.
  • Shockwave: lähettää esteiden ohi kulkevan sokkiaallon, joka töytäisee heikoimmat vastustajat kumoon sekä vahingoittaa ja häiritsee muitakin.
  • Charge: saa Shepardin syöksymään raivokkaasti taistelukentän halki.
  • Pull: vetäisee viholliset hetkelliselle lentomatkalle ilmojen halki.

BioWaren virallinen esittelyvideo

Infiltrator

Infiltrator panostaa tekniikkaan ja tulivoimaan. Tarkkuuskiväärin kanssa yhteen sopii mainiosti hetkellinen näkymättömyys, jonka avulla viholliset voi yllättää selustasta. Infiltrator kouluttaa vihollisia myös konepistoolilla ja pistoolilla. Erikoiskyvystä olisi varmasti vielä enemmän hyötyä, jos ympäristöt antaisivat enemmän liikkumavaraa.

Aktiiviset kyvyt:

  • Disruptor Ammo: nämä erikoisammukset purevat erinomaisesti suojakenttiä ja synteettisiä vihollisia vastaan.
  • Cryo Ammo: hyiset panokset voivat jäädyttää vihollisen paikoilleen.
  • Tactical Cloak: muuttaa Shepardin hetkellisesti näkymättömäksi sekä pysäyttää terveyden palautumisen ja suojien latautumisen.
  • Incinerate: plasmalaaki korventaa vihollisia aluevaikutuksen kera, sopii hyvin panssareita vastaan, pysäyttää terveyden palautumisen ja räjäyttää liekinheitintankit.
  • AI Hacking: kääntää synteettiset viholliset omia joukkojaan vastaan.

BioWaren virallinen esittelyvideo

Sentinel

Sentinel ottaa parhaat selkäpalat teknisestä osaamisesta ja biotic-kyvyistä sekä sitoo nämä nättiin pakettiin. Kokonaisuuden kruunaa superkestävä teknohaarniska, jonka ansiosta Shepard voi vaikka poltella sikaria vihollistulen kutitellessa rintalihaksia. Sentinelin asevalinnat ovat pistooli ja konepistooli.

Aktiiviset kyvyt:

  • Throw: tönäisee voimakkaasti vastustajia ja aiheuttaa lisävahinkoa, mikäli kohde osuu esimerkiksi seinään.
  • Warp: aiheuttaa vahinkoa erityisen vahvasti biotic-kenttiä ja panssareita vastaan, räjäyttää muut kohteeseen vaikuttavat biotic-voimat sekä pysäyttää terveyden palautumisen.
  • Overload: Tehoaa erityisesti suojakenttiä ja synteettisiä vihulaisia vastaan sekä tarpeeksi pitkälle kehittyneenä myös ylikuumentaa aseita. Lisäksi overloadilla voi räjäyttää liekinheittimet tai räjähtävät säiliöt.
  • Cryo Blast: jäädyttää tai ainakin hidastaa räjähdyssäteen sisälle jääviä vihollisia.
  • Tech Armor: vahva panssari kestää kovankin tuliryöpytyksen, ja pettäessään se halvauttaa hetkeksi lähellä pörräävät viholliset.

BioWaren virallinen esittelyvideo

Galleria: 

Kommentit

Muikea ja täydellinen tietopaketti. Kudosta.

Lisätään nyt vielä sen verran, että Infiltratorilta löytyy myöskin hidastus, mutta vain passiivisena kykynä.

Ai niin, se taisi toimia snaipperin kanssa.

Olipa kattava ja hyödyllinen. Lisää näitä ettei tarvitse kahlata keskustelu palstoja ja kehittäjän videot jäivät hieman epäselviksi joten tämä korvasi ne.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi