Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Mass Effect: Galaktista politiikkaa


Tieteisseikkailut ovat siinä mielessä fantastinen leikkikenttä, että ne tarjoavat luojilleen käytännössä rajattomat mahdollisuudet. Samalla arkielämästä tuttuja asioita voidaan naamioida huomaamattomasti muinaisten muukalaisten tai kaukaisten siirtokuntien ongelmiksi. Yhtäältä kerrotut tarinat tuntuvat vierailta ja jännittäviltä, mutta toisaalta niissä on tunnistettavia elementtejä, jotka helpottavat kertomuksiin samaistumista. Mass Effectissä pelimaailman uskottavuuden taustalla vaikuttaa nimenomaan tämä tieteisseikkailuille ominainen piirre. Kehittäjät kertovat määritelleensä aluksi tietyt peruselementit, kuten esimerkiksi sallitaanko Mass Effect -universumissa aikamatukstusta. Huolellisen pohtimisen seurauksena syntyi pelimaailma, jossa jopa politiikasta revitään kiinnostavaa interaktiivista viihdettä ja pahiksillakin on perustelunsa.

Se uusi kaveri

Linnunrata on aika jäätävän iso klöntti kuumottavia kaasupalloja ja pikkuruisia kivikasoja. Tähtienväliset etäisyydet huitelevat valovuosissa, joten avaruusolioita sisältävät tieteisseikkailut joutuvat käytännössä aina vastaamaan yhteen merkittävään kysymykseen: kuinka kierretään matkustamiseen liittyvät aikaongelmat? Mass Effectissä monet avaruusalukset liihottavat avaruudessa valoa nopeammin, mutta suurimmat etäisyydet taitetaan väliasemien avulla. Muinaisten muukalaisten rakentamat laitokset sinkoavat aluksen välittömästi toiselle vastaavanlaiselle asemalle. Näin galaksin kartsalla kulkeminen onnistuu varsin vaivatta, joskin vain rajoitettuja reittejä pitkin.

Ihmiskunta oli vielä 2100-luvun alussa tietämätön tästä kaikesta. Vuosisadan puolivälissä marsilaiset mainarit törmäsivät punaisen planeetan pohjoisnavalla merkilliseen löytöön. Edesmenneiden prothealaisten tutkimusasema antoi ihmisille tarvittavat todisteet Maan ulkopuolisen elämän olemassaolosta. Paljastus keikautti kertaheitolla vallitsevan maailmankuvan mullin mallin, mutta ennen kaikkea se avasi ihmiskunnalle ovet mitä mielenkiintoisimpiin teknologioihin. Kiukaalle heitettiin lisää löylyä jo vuotta myöhemmin, kun Pluton kiertolainen Charon paljastuikin tähtienväliseen matkustukseen tarkoitetuksi välitysasemaksi. Ihmiskunta alkoi varustaa laivastoa galaktisia tutkimusretkiä varten. Oli aika lentää pois kotipesästä.

Lähettiläs Udinan tehtävänä on huolehtia ihmiskunnan kilven kiiltämisestä. Tällä kertaa Shepard ja Wrex pistivät hulinaksi yökerhossa.

Ihmiskunnan yhdistyneeksi rintamaksi muodostui ”Systems Alliance” eli tuttavallisemmin allianssi. Monimuotoisten vaiheiden kautta se pääsi kosketuksiin useiden muiden muukalaisrotujen kanssa. Väliasemien luoma verkosto oli antanut pohjan galaktiselle yhteisölle, jonka keskipisteeksi syntyi luonnollisesti jättimäinen avaruusasema Citadel. Linnoituksella majaansa pitää galaktinen neuvosto, johon kuuluu 2180-luvun alussa puolestaan kolme rotua: asarit, salarialaiset ja turiaanit. Kaksi ensimmäistä oli mukana perustamassa neuvostoa, kun taas kolmas otettiin mukaan huolehtimaan turvallisuudesta.

Vakiintuneen järjestelmän asemaa ei helpolla horjuteta, mutta ihmiskunta osoittautui varteenotettavaksi tekijäksi. Vanhemmat, neuvoston ulkopuolelle jääneet rodut huolestuivat hieman, kun allianssi nousi nopeasti piireihin. Ihmiskunnalle annettiin varsin ripeään lähetystö Citadelilla, mikä ei sinänsä vielä tuonut mukanaan varsinaista poliittista valtaa, mutta se oli osoitus rodun saavutuksista ja merkityksestä galaktisen yhteisön silmissä. Allianssia edustavat poliitikot luonnollisesti ottivat nosteesta kaiken irti, ja ihmiskunnan paikasta neuvostossa alkoi nopeasti pyöriä huhuja. Näin kriittisesti katsottuna ihmiskunnan nousu kotoisan Aurinkokunnan avaruuspölystä yhdeksi galaksin johtavista voimista tapahtui epäuskottavan vauhdikkaasti. Tieteisseikkailujen yksityiskohdista väitteleminen on kuitenkin loputon suo, jota ei nyt haluta lähteä kartoittamaan.

Kylmän sodan ajokoirat

Citadel itsessään on erittäin vakuuttava näky: massiivisen, viisiraajaisen avaruusaseman käsillä välkehtivät suurkaupunkien valot. Linnoituksen keskustan puhtoisilla kaduilla tallustavat rikkaat ja poliittiset vaikuttajat, kun taas yksinäisessä tornissa valtaa pitää galaktinen neuvosto. Kuten tavallista, hallitus ei pysty pitämään kaikkia kurissa tai kiinni hyvässä elämässä, vaan jo Citadelin kaupunkien perustuksissa elää köyhiä surkeissa oloissa, puhumattakaan galaksin rajaseuduista.

Citadelin sekä neuvoston ja sen liittolaisrotujen vaikutuspiiriin kuuluu vain hyvin pieni osa Linnunradasta. Kaikkia ei luonnollisesti kiinnosta elää tiukkojen sääntöjen ja ankaran valvonnan alaisena. Niin sanotun Citadel-avaruuden laitamilla lilluu joukko planeettakuntia, joilla valtaa pitävät löyhästi liittoutuneet, neuvoston vallasta kieltäytyvät ryhmittymät. Tiukempien sääntöjen puuttuminen antaa mahdollisuuksia… monipuolisemman liiketoiminnan, kuten esimerkiksi orjakaupan, harjoittamiselle. Näiden rikollisiksikin luokiteltavien ryhmittymien laajenemisyritykset luovat toisinaan ylimääräisiä jännitteitä. Neuvosto ei kuitenkaan uskalla yleensä reagoida pahemmin alueella tapahtuviin levottomuuksiin tai terroristien hyökkäyksiin, sillä avaruusratsuväen paikalle karauttaminen voisi tehdä kivan kylmästä sodasta kertaheitolla kuumemman koitoksen. Tilannetta eivät helpota lukuisat palkkasoturiorganisaatiot, jotka tarjoavat rikollisjärjestöille kattavia ”turvallisuuspalveluja”.

Citadelia vartioi asarien massiivinen Destiny Ascension -avaruusalus.

Täysin neuvoton neuvosto ei kuitenkaan ole terroristien kanssa, sillä suoraan sen alaisuudessa palvelee joukko erikoisagentteja, joita voisi verrata vaikkapa Jedeihin tai Jack Baueriin. Niin kutsutut Spectre-agentit toimivat Steven Seagalin tapaan lain yläpuolella: heidän tulee saavuttaa tavoitteensa keinoja kaihtamatta. Agentit valitaan näyttöjen perusteella kunnostautuneista sotureista. He voivat livahtaa tutkimaan tilannetta huomaamatta tai toisaalta toimia uhkauksena laajemmista toimista. Ihmiskunnan ensimmäiseksi Spectre-jäseneksi nousi komentaja Shepard, vaikka kapteeni Anderson olikin likellä saada saman kunnian jo vuosia aikaisemmin.

Muut rodut saattavat lukea ihmiskunnan huonoihin piirteisiin halun laajentaa reviiriään aggressiivisesti. Allianssilla on vallattuna useita siirtokuntia lähellä lainsuojattomia planeettakuntia, joten ne ovat alttiina terroristi-iskuille. Toisaalta muun muassa batarialaiset kilpailevat ihmiskunnan kanssa samoista planeetoista ja resursseista. Neuvosto myhäilee tyytyväisenä, kun allianssi hoitaa likaista työtä laajentamalla aluettaan, mutta konfliktien syttyessä se jäävää itsensä vedoten kylmään sotaan.

Kolmipäiset patriootit

Allianssin sisällä on toki huomattu, etteivät kaikki muukalaiset pidä ihmiskunnan pärstäkertoimesta saati nopeasta noususta maineeseen, mikä puolestaan on kaatanut ämpärikaupalla raskasta vettä tiettyjen poliittisten liikkeiden myllyyn. Ensimmäinen kontakti turiaanien kanssa johti Terra Firma -puolueen syntyyn. Ryhmittymän tavoitteena on valaa uskoa ihmiskunnan itsenäisyyteen. Vaikka puoluetta ei välttämättä suoranaisesti rasistisin aattein perustettukaan, useat sen jäsenistä mustamaalaavat mielellään muukalaisia.

"Lajinne pitää oppia paikkansa", ihmisvihastaan tunnettu Saren veisteli Shepardille.

Ihmiskunnan itsenäisyyden tavoitteleminen tiivistyy salaperäiseen Cerberus-järjestöön. Ryhmittymä syntyi alun perin allianssin asevoimien erikoisyksikkönä, mutta myöhemmin se irtautui omilleen. Mass Effect -pelien aikana Cerberus toimii itsenäisesti järjestämällä kaikenlaisia likaisia operaatioita ihmiskokeista salamurhiin. Järjestö muun muassa räjäytti avaruusaluksen siirtokunnan yläpuolella, jotta ”element zerolle” altistuneet syntymättömät saisivat biotic-kykyjä. Samalla se aiheutti kuitenkin lukuisten lasten kuoleman. Ryhmittymä koostuu useista soluista, jotka paiskivat hommia toisistaan tietämättä. Lankoja käsissään pitelee mystinen Illusive Man. Salaperäisellä johtohahmolla on käytössään yksityisten rahoittajien ansiosta lähes pohjattomat resurssit, joiden turvin kaikkein hulluimpienkin hankkeiden toteuttaminen voi onnistua.

Sarjan avausosassa Shepard voi laittaa tikkuja Cerberuksen tassuihin lukuisissa sivutehtävissä galaksin syrjäisimmillä planeetoilla. Komentaja ei kuitenkaan koskaan pääse pääjehun jäljille. Kukaties häntä onnistaa paremmin jatko-osassa?

Galleria: 

Kommentit

Bannerikuvassa olen hävyttömästi hyödyntänyt Kinnusen Mikon fantastista kuvausta Citadelista.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi