Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Säkenöivä Every Extend Extra Extreme

Julkaisija: Q Entertainment Kehittäjä: Q Entertainment
Julkaisupäivä: 17.10.2007 Lajityyppi: Toiminta
Pelaajia: 1, Live 1-2 Live-tuki: Pelituki, tuloslistat
PEGI-suositus: 3+ Hinta: 800 pistettä (10 euroa)
Koko: 83 Mt Muuta:

Monien Xbox Live Arcade -pelien kohtaloksi on koitunut joko liiallinen tosipelaajien tai sunnuntaisurffareiden kosiskelu. Esimerkiksi Geometry Warsin kaltaiset räiskintäpelit ovat liian armottomia toteuttaakseen palvelun perusajatuksen kevyestä ja helposti lähestyttävästä peliviihteestä. Toiseen ääripäähän sijoittuvat yritykset luoda koko perheen pelejä, jotka helposti kompastuvat yksioikoisuuteensa.

Japanilaisen Q Entertainmentin Every Extend Extra Extreme eli E4 on siitä erikoinen tapaus, että se onnistuu yhdistämään Geometry Warsin partikkelifanfaarit rentouttavampaan, musiikkilähtöiseen pelitapaan. Täysin ei E4 säästy itseääntoistavuuden harmailta ajatuskuplilta, mutta sen lukuisat nyanssit antavat riittävästi kannustimia entistä korkeampien huippupisteiden tavoitteluun.

E4:n peruspelimekaniikka noudattelee aiemmin ilmestyneen PC- ja PSP-version linjoja. Tarkoituksena on ohjata oma alus päälle vyöryvien vihollisten läheisyyteen ja räjäyttää itsensä mahdollisimman suuren ketjureaktion toivossa.

Haastavuus syntyy pistetehtailusta, sillä huipputuloksiin ei riitä enää sattumanvarainen räjäytysnapin naputtelu. Ketjureaktioiden välillä pelaaja voi keräillä partikkeleiksi hajonneiden vihollisten jäämistöistä löytyviä temponkiristäjiä, pistekertoimia ynnä muita bonuksia. Rajoitetun ajan ylhäällä oleva suoja pakottaa kuitenkin pitämään kiirettä; ilman suojaa vihollisten seassa ei kauaa hengissä säily.

Pelistrategiaan vaikuttaa suuresti myös valittu pelimuoto. Aikarajoitetussa pelissä on esimerkiksi mietittävä, mitä kerättäviä esineitä missäkin vaiheessa poimii: ottaisiko alussa pistekertoimia, jotta lopussa voisi kartuttaa enemmän pisteitä per räjähdys, vai pitäisikö keskittyä nopeuttamaan tempoa, mikä toisi ruudulle lisää vihollisia ja sitä kautta pidempiä ketjureaktioita.

Rajoittamattomassa pelissä sitä vastoin ei ole kiinteää takaseinää, vaan pelaajan on jatkuvasti huolehdittava, ettei kelluva aika lopu kesken. Isot ketjureaktiot ovat ahneita ajan suhteen, joten joskus on kylmästi vain pistettävä ketju poikki ehtiäkseen lisätä sekunteja uhkaavasti hupenevaan pelikelloon.

Mukana on aina jonkinlainen tasapainoelementti, joka tekee pelin täydellisestä osaamisesta vaikeaa. Jos ei muuten huippupelaajille häviäisikään, räjähdysten ajoittaminen taustamusiikin rytmiin viimeistään erottaa jyvät akanoista. Biitin tahtiin poksuttelu nimittäin moninkertaistaa pisteet, mutta kaiken muun hektisyyden keskellä musiikin tarkkailu vaatii rautaista keskittymistä.

Tasoja pelissä on vain neljä kappaletta. Ne kuitenkin poikkeavat toisistaan niin kuvasuunnittelun kuin äänimaailmansakin osalta, mikä tekee niistä kiitettävän yksilöllisiä. Jokaista tasoa voi pelata joko 5–20 minuutin aikarajan puitteissa tai rajoittamattomana pelinä. Kaikille yhdistelmille on luonnollisesti myös oma Live-pohjainen tulostaulunsa.

Varsinaisessa Live-moninpelissä pelaajat rakentavat ketjureaktioita kilpaa. Valitettavasti vastustajan peliä ei kuitenkaan pääse seuraamaan, vaan ruudulla näkyy vain oma pelialue ja pelitilanteen kehitystä esittävä mittari. Heppoinen moninpeli jääkin helposti toisen vaihtoehtopelimuodon jalkoihin.

Revenge nimittäin kääntää koko asetelman ylösalaisin. Siinä E4 muuttuu klassiseksi ylhäältä kuvatuksi räiskinnäksi, jossa omaa nahkaansa tulee suojella asein läpi sadan haastavan tason. Pelin erottaa kilpailijoista lähinnä yhden tatin ohjausmekaniikka, sillä oma alus voi ampua vain kulkusuuntaansa tai neljään pääilmansuuntaan. Se lisää haastetta etenkin loppupomoihin, koska ammusten väistely ja vihollisen tulitus ei välttämättä onnistu yhtäaikaisesti.

Pelissä on vielä mahdollista miksata omaa musiikkiaan pelitapahtumiin, mutta musiikkityyli määrää suurelta osin sen, miten tyydyttävään lopputulokseen päästään. Kokonaisuuteen ei oikein istu sen paremmin rock kuin klassinenkaan.

Omat audiovisuaaliset mieltymykset nousevatkin lopulta suurimmaksi kynnykseksi E4:n hankinnassa – teknovälke kun ei missään nimessä sovellu kaikille. Jos ostopuuhiin kuitenkin päättää ryhtyä, rahoilleen saa tyydyttävästi vastinetta.

Galleria: 

Kommentit

Teknovälke <3 :P Tätähän täytyykin koittaa, jäänyt kokonaan huomaamatta.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi