Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Xbox Live Vision – ota näköyhteys pelikavereihisi

Xbox 360:n ”maailmanlaajuinen lanseeraus” oli Microsoftille hikinen. Redmondilaisten viime joulu meni laitepulaa ratkoessa, eikä kuvioita sotkemaan otettu lisävarusteita juuri nimeksikään. Suurimmat aukot varustevalikoimassa on luvattu tilkitä kuluvan vuoden aikana. Eräs mielenkiintoisimmista uutuuksista on Xbox Live Vision -kamera. Se mahdollistaa viimeinkin videokeskustelut Live-kavereiden välillä sekä paljon muuta. KonsoliFIN sai tuotteen ennakkoon tarkasteltavakseen.

Alkuunsa Visionin koko aiheuttaa ihmetystä. Se on noin 4,5 senttiä leveä, 6,5 senttiä korkea ja 4,5 senttiä syvä, mutta PC:n LifeCam-sarjasta muistuttava muotoilu tekee siitä yllättävän siron näköisen. Kamera koostuu kahdesta neliömäisestä palikasta, joista toinen on lappeellaan alustana ja toinen pystyssä. Ne kiinnittyvät toisiinsa nivelen ja lyhyen varren avulla. Pystyneliön keskelle on asetettu kameran linssi, joka ulkonee tasosta noin 1,5 senttiä. Linssiosan tyvessä on Xboxille tunnusomainen vihreä valorinkula. Sen syttyminen kertoo kameran olevan käytössä. Linssin päässä on vastaavasti pyöritettävä rulla, jolla säädetään kuvan tarkennus.

Laitteen asennus on tehty yksinkertaiseksi. Käytännössä käyttäjän tarvitsee vain asettaa kamera halutulle paikalle ja kytkeä noin kolmimetrinen USB-johto konsoliin. Ennen tätä on kuitenkin syytä varmistua, että Dashboardin viimeisin versio on ladattu. Päivityksen saa automaattisesti, kun konsoli on yhteydessä Live-palveluun. Verkottamaton ja siten päivittämätön konsoli ei osaa hyödyntää kameraa. Laitteen täysipainoinen käyttö vaatii Xbox Live Gold -jäsenyyden, sillä videokeskustelut, kuvaviestit ja online-pelit eivät toimi ilmaisella Silver-tilillä.

Kun johto on kytketty, lisälaitteen vaikutukset tulevat heti näkyviin. Dashboardin taustalle ilmestyy häilyvä videokuva, jonka tehosteen voi valita kolmesta vaihtoehdosta: vedestä, pisteytyksestä ja reunainkorostuksesta. Ne toimivat joka teeman kanssa ja elävöittävät mukavasti konsolin käyttöliittymää.

Kameran ominaisuuksia voi säätää System-välilehdeltä kolmen yksinkertaisen vaihtoehdon avulla. Oletuksena kaikissa on automaattiasetus. Se tarjoaa useimmiten – muttei aina – parhaan mahdollisen kuvanlaadun. Hankaliin valaistusolosuhteisiin ja peittäviin taustaväreihin on mahdollista hakea parannusta muutamista melko äärimmäisistä vaihtoehdoista. Kuvan tarkennus onnistuu linssin rullan avulla noin 10 sentistä äärettömyyksiin.

Vempain ei sisällä elektronista suuntausta kuten PC:n jotkin web-kamerat. Kuvaussuuntaa voi säätää manuaalisesti X-akselilla noin 90 astetta. Y-akselilla nivel antaa myöten hieman vähemmän. Jäykähköä niveltä käännellessä heppoinen kamera on lähteä mukaan kumikaviostaan huolimatta. Sinitarranpala ratkaisee ongelman ja pitää laitteen paikallaan, vaikka johtoa vahingossa nykäisisikin.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Xbox Live Vision on perustason web-kamera. Se lupaa kristallinkirkasta kuvaa, mutta varsinaisista HD-resoluutioista jäädään kauas. Videon tarkkuus on 640x480 pikseliä ja päivitysnopeus 30 ruutua sekunnissa. Pysäytyskuvia voi ottaa 1,3 megapikselin tarkkuudella. Kuva-alan laajuus metrin etäisyydellä on 80x60 senttimetriä.

Värien tasapaino tuottaa Visionille eniten vaikeuksia. Ikkunan edessä tai kohdevalaisimien loisteessa kirkkaat kohdat palavat helposti puhki ja tummat alueet korostuvat liikaa. Lisäksi värien yleissävy on lievästi harmahtava. Tasaisesti valaistussa huoneessa laite kuitenkin selviää tehtävästään mainiosti. Kuvanpäivitys on rivakkaa ja yksityiskohdat erottuvat. Videon laatua rajoittavat ensimmäisenä yhteysnopeudet. Hämärässä sen sijaan liike puuroutuu ja kuvaan tulee huomattavaa kohinaa.

Kameran myötä käyttöönsä saa Xbox 360:n lukittuja ominaisuuksia. Niistä ennakkoon eniten huomiota on saanut videokeskustelu, joka tukee kahdenkeskisiä juttutuokioita. Pettymykseksi toiminnon rahkeet eivät riitä Japanissa Xboxille julkaistun Video Chat -paketin tasolle. Keskustelija voi käytännössä vain muuttaa kuvan värejä, zoomata (digitaalisesti 2x) ja keskeyttää kuvavirran lähetyksen. Vastapuolen ohjaimen väristelyn lisäksi minkäänlaisia aktiviteetteja ei ole.

Videokeskustelun ohella käytettäväksi avautuvat kuvaviestit ja aidot pelaajakuvat. Mutkaton kuvaustoiminto sisältää kaksinkertaisen digizoomin ja kolmen sekunnin ajastimen. Otosta voi käsitellä muutamilla erilaisilla tehosteilla. Omia tai vastaanotettuja kuvia ei voi tallentaa kiintolevylle ja katsoa diashow'na Media-välilehdellä. Väärinkäytösten estämiseksi henkilökohtainen pelaajakuva näkyy vain kaverilistalla oleville. Vanhemmat voivat lisätä rajoituksia lastensa kameran käytölle konsolin perheasetuksista.

Kiinnostavinta Visionissa on, miten se toimii pelikäytössä. PlayStation 2:n EyeToy on ollut suurmenestys, joten Microsoftin luulisi jo hautovan omia ideoitaan kameran varalle. Kirjoitushetkellä Arcade-pelit Uno, Hardwood-sarja ja Bankshot Billiards 2 tukivat uutta lisälaitetta. Niissä kamera toimii videokeskustelun tavoin tarjoten kuvavirtaa kanssapelaajille. Virtuaalisiin seurapeleihin tulee aivan uusi ulottuvuus, kun vastustajansa näkee pohtimassa seuraavaa siirtoaan. Vastaavan tuen on luvattu ilmaantuvan myös Texas Hold'emiin.

Vartalonkeikutukseen pohjautuvia pelejä ei ollut vielä tarjolla. Viitteitä tulevasta on kuitenkin nähtävissä Dashboardin vesitehosteen liikkeistä syntyvissä aalloissa sekä Neon-valosyntetisaattorissa. Siinä joraus näkyy efektitykityksen päälle piirtyvänä vaaleana häntimisenä. Kamera huomaa niin pienet kuin nopeatkin liikkeet, mikä on hyvä merkki.

On mielenkiintoista seurata, mitä kaikkea Visioinille tulevaisuudessa keksitään. Lähiaikoina luvassa on ainakin omien kasvojen siirtämistä tukeva World Series of Poker ja EyeToy-pelien kaltainen Totemball. Mutta voisiko kamera haastaa jopa Nintendon Wiin? Teknologiademojen valossa kyllä; laitteelle on kehitetty ohjelma, joka osaa seurata tiettyä objektia kolmiulotteisesti. Eri asia on, kehittääkö kukaan suuren budjetin peliä lisävarusteen varaan.

Kokonaisuudessaan Xbox Live Vision jätti tyydyttävän kuvan itsestään. Se ei ole markkinoiden paras web-kamera, mutta ajaa asiansa konsolikäytössä. Ilman kunnollisia pelisovelluksia 55 euron sijoitukselle ei ole kuitenkaan painavia syitä, ellei välttämättä halua saada katsekontaktia pelikavereihinsa.

Kiitokset Microsoftille kameran toimittamisesta testiin!

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi