Kun edellisen kerran kirjoitin Xbox Livestä kutakuinkin pari vuotta sitten, palvelu oli jo tuolloin kohtuullisen suosittu. Siinä piili kuitenkin useita ongelmia, jotka hidastivat käyttäjämäärien kasvua. Muun muassa luottokorttipakko, palvelun maksullisuus ja pelaajan kokemukseen perustuva pelihaku olivat merkittäviä kysymyksiä. Xbox 360:n ohessa lanseerattu uuden sukupolven Live tietysti ratkaisi nämä ongelmat. Samalla palvelu kasvoi uusiin mittoihin Marketplacen ja Xbox Live Arcaden myötä.
George W. Bush nuorempi tokaisi kerran kaikessa viisaudessaan ”access is power”, eli suomeksi käännettynä ”pääsy on valtaa”. Kun Xbox 360:n Live-palvelulla voi tehdä jo niin paljon muutakin kuin vain pelata – ja Microsoft on edelleen rikkomassa konsolin ja PC:n välisiä rajoja uudella Live Anywhere -konseptillaan –, keskustelunaiheeksi on noussut, pitäisikö konsolilla päästä myös Internettiin selaamaan webbiä.
EA Sportsin NBA Live 07 on osoittamassa, että verkkoa voi käyttää konsolilla uudenlaisiin hyötytarkoituksiin. Peli pitää pelaajansa jatkuvasti NBA-maailman ajan hermolla tarjoamalla ESPN-kanavan uutisia, radiolähetyksiä ja jopa televisiomaisia keskusteluohjelmia.
Kaikki Internetissä oleva ei ole kuitenkaan hyödyllistä, päinvastoin. WWW-selaus voi olla varomattomalle käyttäjälle riskaabelia puuhaa, sillä verkkosivuille on mahdollista piilottaa monenmoisia matoja ja viruksia. Tietoturvayhtiö Panda Softwaren teknologiapäällikkö Patrick Hinojosa varoitteli viime vuoden lopulla, että Xbox 360:n poikkeuksellinen Internet-keskeisyys – jo ilman varsinaista WWW-tukeakin – voi altistaa laitteen haittaohjelmille. Kukaan ei varmasti kaipaa tietoturvaongelmia olohuoneeseensa.
Henkilökohtaisesti olen ainakin sitä mieltä, että avoin Internet kaikkine riskeineen pysykööt PC:llä. Konsoleiden idea on aina perustunut enemmän tai vähemmän suljettuun ympäristöön. Se tekee pelien tekemistä helpompaa ja käyttäjän elämästä yksinkertaisempaa. Suljetussa ympäristössäkin voi silti tehdä vielä paljon enemmän, mitä Microsoft on Live-palvelussaan tehnyt. Laajennetut kommunikaatio- ja yhteisötoiminnot esimerkiksi olisivat elementissään Liven kaltaisessa pelijärjestelmässä.
Nykyisiä pelaajaprofiileja pitäisi laajentaa kokonaisiksi henkilökohtaisiksi pelaajasivuiksi, joita yhteisön muut jäsenet voisivat lukea sekä Livessä että Xbox.comissa. Sivujen sisältöön löytyisi paljon ideoita blogikulttuurista. Oma päiväkirja olisi hyvä tapa kertoa tuoreimpia kuulumisia pelikavereille. Kuulokemikrofoni yhdessä tulevan Live Vision -kameran kanssa mahdollistaisivat puolestaan podcast-tyylisten ”Livecastien” julkaisun. Tietysti omalle sivulleen pystyisi lisäämään Project Gotham Racing 3:n Photo Modessa otettuja pelikuvia ja sopivan pelin kohdalla kokonaisia pelivideoita tai omatekoisia moninpelikarttoja.
Microsoft voisi pitää Livessä myös omaa sivuaan, jolle se päivittäisi jatkuvasti tuoreimpia uutisia sekä keräisi tietoa yhteisöä koskevista tempauksista ja tapahtumista. Viihteen maailmaakin toivoisi saavan kuukauden artistia ja muutamaa leffatraileria enemmän esille Liveen. Onhan pelaamien kuitenkin osa populaarikulttuuria.
Jopa jonkinlainen musiikkipalvelu voisi tarjota lisävastinetta Liven vuosi- tai kuukausimaksuille. Biisien ostaminen ja lataaminen verkosta ei ole tila- ja tiedonsiirtorajoitusten takia kovin realistista konsolilla, mutta maailmalla on myös toisenlaiseen bisnesmalliin luottavia musiikkikauppoja. Kuukausimaksuun voisi sisältyä palvelu, jossa käyttäjä pystyisi luomaan omia soittolistoja ja soittamaan kappaleita verkon yli virtauttamalla, ikään kuin omana Internet-radionaan.
Ainoastaan mielikuvitus on laajentumismahdollisuuksien rajana.
Microsoftin on ohjelmistojättinä vain rohkeasti tartuttava uusiin ideoihin jatkaakseen konsoleiden verkkopalveluiden suunnannäyttäjänä. Kilpailutilanne ei nimittäin ole löystymään päin.