Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

PC-pelaajilla on todennäköisesti valinnanvaraa enemmän kuin koskaan ennen. Pöytäkone on edelleen se varmin ja ennen kaikkea pitkäkestoisin ratkaisu monipuolisten päivitysmahdollisuuksien takia, mutta nykyään myös peliläppärit tarjoavat varteenotettavia vaihtoehtoja sekä maltillista hinta-laatusuhdetta. KonsoliFINin testiin päätyi HP:n Omen-sarjan 15-tuumainen 15-dc0015no.

Tehoa pienessä paketissa

HP:n Omen-koneet ovat nousseet vauhdilla pelikansan tietoisuuteen. Sarja sisältää variaatiota niin koon kuin hinnan suhteen, joskin ulkoisesti koneet ovat suunniteltu ja brändätty istumaan yhteen muottiin. Aiemmin testissä ollut Omen X on valmistajan ökykallis lippulaiva, ja nyt arvostelussa oleva malli sijoittuu jo asteen realistisempaan hintaluokkaan. Vajaan 1500 euron hintalapulla varustettu kannettava jaksaa pyörittää pikkaisen vanhempia pelejä täysillä grafiikoilla, eikä Forza Horizon 4:n kaltaisten uutuuspelienkään tapauksessa tarvitse ruuvata yksityiskohtia häiritsevästi alaspäin. Iso-Britannian maaseuduista saa ja voi nauttia sulavalla ruudunpäivityksellä, kunhan grafiikka-asetukset optimoi koneen rajoitteet huomioiden.

Kuoren alla tehoista vastaa Intelin 2,3GHz:n i5-prosessori, 16 gigatavun keskusmuisti ja Nvidian GeForce GTX 1060 -näytönohjain. Nykypäivänä vakiovarustukseen kuuluva 256 Gt:n SSD-levy nipistää latausaikoja piirun verran pois, mutta sille ei mahdu liian montaa peliasennusta. Todellisena tallennustilana toimii teran perinteinen kovalevy. Kokonaisuutena testikone on tasapainoinen peliläppäri, ja varsinkin Omen-sarjan laatu näkyy siistissä ja virtaviivaisessa muotoilussa sekä laadukkaissa komponenteissa. Kompakti vaikkakin todella napakka näppäimistö vaatii tosin hetken totuttelua, sillä sen asettelu on hieman liiankin tiivis. Ohjelmoitava taustavalaistus avustaa oikeiden näppäinyhdistelmien korostamisessa.

Äänipuolesta vastaa tanskalainen Bang & Olufsen. Sisäänrakennetut kaiuttimet eivät ole ollenkaan huonot, mutta on hyvä muistaa, että harvemmin integroiduilla kaiuttimilla on käyttöä – kuulokkeet tai erilliset kaiuttimet ovat optimaalinen tapa kokea pelit ja elokuvat. Ja viimeistään tehosyöpöt teokset kyykyttävät konetta siihen malliin, että äänimaailma hukkuu tuuletinäänien alle ilman laadukkaita kuulokkeita. Peruskäytössä Omen on suhteellisen hiljainen, mutta vaativammissa olosuhteissa kuumaa ilmaa puhalletaan melkoisella voimalla ulos. Missään vaiheessa kone ei kuitenkaan lämmennyt häiritsevästi.

Hurisee ja murisee

Omen on 15-tuumaisen näyttönsä ansiosta järkevän kokoinen ja painoinen kannettavaksi toisin kuin astetta järeämpi Omen X. Läppäriä on helppo kuskata mukana ja se mahtuu helposti pöydälle kuin pöydälle. Kotikäytössä ulkoinen monitori, näppäimistö sekä hiiri ovat vakiovarusteita, mutta pelaaminen onnistuu kätevästi myös tien päällä, kiitos kompaktin koon. Liitäntäpuolella ei ole valitettavaa.

Akunkesto läppärissä on pelikäytössä pari kolme tuntia, riippuen täysin rasituksesta. Kone tukee pikalatausta, jolloin akun saa täytettyä suhteellisen nopeasti. Mukana tuleva muuntajakaan ei ole tiiliskivimäinen järkäle Omen X:n tavoin.

Mutta miten sitten ne tärkeimmät, eli pelit? Testikäytössä pari vuotta vanha mutta edelleen tyylikäs The Division pyöri täysillä asetuksilla sulavasti. Tänä vuonna julkaistu Sea of Thieves näytti myös erittäin vakuuttavalta, eikä Forza Horizon 4:n tapauksessa voi puhua karsitusta kokemuksesta: ruudunpäivitys oli sulava kautta linjan, kunhan varjostuksista ja yksityiskohdista karsi piirun verran. Ostopäätöksen tehdessä onkin hyvä pohtia omaa pelimakua ja odotuksia. Heroes of the Stormin ja League of Legendsin kaltaiset teokset rullaavat Omenilla ilman ongelmia, mutta Ultra-asetuksista on turha unelmoida uusien AAA-titteleiden tapauksessa. Tehoa laitteessa on kuitenkin hintaluokkaan nähden kiitettävästi, kunhan muistaa kannettavien rajoitukset rautapäivitysten suhteen. Kaikkia komponentteja ei saa lisättyä tai vaihdettua, joten elinkaari läppärillä on aina lyhyempi kuin pöytämallilla.

Yhteenveto

Omen-sarja on erittäin laadukas ja helppo vaihtoehto, jos kaipaa peliläppäriä. Sen muutamat heikkoudet ovat näppäimistön ahdas asettelu ja vanhanmallinen kovalevy. Ensimmäinen on vika, jonka kanssa voi elää pienen totuttelun jälkeen – mutta kovalevyksi olisi kaivannut isompaa SSD-limppua. Toisaalta kone tarjoaa kompaktin kokonsa ansoista helppoa siirrettävyyttä, ja tehojakin paketissa on tarpeeksi suurimalle osalle pelaajista. Alumiinipintainen ja tummanpuhuva mallisto jatkaa Omen-sarjan tyylikästä linjaa tarjoten samalla rahalle vastinetta. Hintaluokassaan kelpo valinta.

Tekniset tiedot:
  • Näyttö: 15,6 tuuman mikroreunainen WLED-taustavalaistu, heijastamaton FHD IPS-näyttö (1920 x 1080)
  • Suoritin: Intel Core i5-8300H (2,3 GHz:n peruskellotaajuus, jopa 4 GHz Intel Turbo Boost -tekniikalla, 8 Mt:n välimuisti, 4 ydintä)
  • Muisti: 16 Gt DDR4-2666 SDRAM (2 × 8 Gt)
  • Kovalevy: 256 GB SSD + 1 Tt HDD
  • Näytönohjain: NVIDIA GeForce GTX 1060 (3 Gt:n erillinen GDDR5-muisti)
  • Ääni: Bang & Olufsen -äänentoisto, DTS Headphone: X
  • Verkko-ominaisuudet: WiFi 802.11ac (2x2, Miracast), Bluetooth 4.2
  • Liitännät: 1 x Thunderbolt, 3 x USB 3.1 (kaikki lataavia), HDMI v.2.0, Mini Display, kuuloke-mikrofoni-yhdistelmä, SD-kortti
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 64-bit
  • Mitat: 36 × 26,3 × 2,5 cm
  • Paino: 2,45 kg

Mallin nimi: HP Omen 15-dc0015no

Kirjaudu kommentoidaksesi