KonsoliFIN on aiemminkin testannut pelikuulokkeita niin paremmin kuin astetta heikomminkin tuloksin. Tällä kertaa vuoroon päätyy keskikastin rooliinsa antaumuksella loikkaava Turtle Beach Stealth 300.
Tunnusta väriä
Turtle Beachin Stealth 300 -pakettia tarjoillaan trendikkäästi kolmessa eri värikuosissa. Jokainen värimaailma viittaa alustaansa, joten niin PC:n, PlayStation 4:n kuin Xbox Onenkin omistajat voivat tunnustaa tällä tärkeällä valinnalla faniutensa laatua. Värimaailma on loppupeleissä kuitenkin ainoastaan silmänlumetta, sillä ”For Xbox” -tekstistään huolimatta vihreää värimaailmaa mukaileva versio toimi moitteetta alustalla kuin alustalla. Itseasiassa teema näkyy loppupeleissä ainoastaan tuotteen pakkauksessa, päälaelle asettuvassa pehmikkeessä, korvakippojen sisäpuolen kankaassa sekä äänipiuhan värissä. Hyvä niin, sillä kukapa haluaisi useampia äänilaitteita jokaiselle huushollin konsolille – en minä ainakaan.
Suuret, pienet ja pääsi kokoiset
Pitkissä sessioissa kuulokkeiden tärkeimmäksi kriteeriksi nousee nopeasti istuvuus niin pieneen, isoon kuin valtavaankin päähän. Turtle Beachin muotoilussa on osuttu nappiin, ja tukevan oloinen äänilaite istahtaa massiiviseen rastapäähänkin erittäin mukavan oloisesti. Korvan ympärille asettuvat kuulokeosat on vuorattu pehmeällä ja miellyttävällä kangasmaisella materiaalilla, joka pitää taustahälinän mallikkaasti poissa ja sen lisäksi myös tuntuu miellyttävältä ihoa vasten. Useamman tunnin sessioissa aistin aavistuksen turhan ahtaiden kuulokeosien vuoksi korvalehdessä pientä jomotusta – en kuitenkaan häiritsevissä määrin.
Vajaan sadan euron hintaluokkaan loksahtava Stealth 300 ei lähde pröystäilemään toiminnoillaan, mutta kaikki perusominaisuudet on toki saatu mukaan. Alhaisehko hinta näkyy heti kättelyssä siinä, että edessä on väistämättä taantumus Bluetoothin ihanasta maailmasta takaisin piuhojen orjaksi. Asiaa tovin mietittyäni ja kuulokkeita testattuani totesin kuitenkin, ettei tästä lopulta ole suuresti haittaa. Tätä nykyä hyllystä löytyy siis erikseen kotioloihin tarkoitetut pelikuulokkeet sekä tien päällä kuskattavat kompaktimmat Bluetooth-vehkeet. Kyllä tässä taloudessa on tilaa molemmille. Tarjolla on toki Stealth-sarjan hintavampia eliittimalleja, mikäli piuhat kammottavat ja budjetti vain venyy kylliksi.
Jymäkkää audiota ja helposti hukkuvia säätimiä
Stealth 300 tarjoaa hintaansa nähden varsin jymäkän audiokokemuksen niin pelaamiseen kuin musiikin kuuntelemiseenkin. Erityisesti Senua’s Sacrificen mielenterveyttä horjuttava matka kohosi toiseen potenssiin, kun käytössä oli aiempia halpiskuulokkeita pätevämpi äänilaite. Myös musiikkipuolella homma toimii mallikkaasti, joten muun muassa Halon majesteetilliset orkesterifiilistelyt kuulostavat Stealth 300:lla poikkeuksellisen nasevilta. Musiikkivinkkinä mainittakoon Gunshipin, Miami Nights 1984:n ja Blue Man Groupin kaltaiset synthwave-tunnelmoinnit, joita on syytä kuunnella ainoastaan kyllin hyvillä kuulokkeilla ja volumet yhdessätoista. Annan Turtle Beachin laitteelle vilpittömän hyväksyntäni tällä saralla.
Neljästä valmiiksi ohjelmoidusta audio-asetuksesta löysin oman suosikkini nopeasti, eikä moiseen valintaan ole tarvinnut sen jälkeen koskea. Tosin eivätpä moodit tunnu eroavankaan toisistaan suuresti basson jytkeen määrää lukuun ottamatta. Kohtuullisen kauas suusta asettuva mikrofoni poimii rupattelun kiitettävästi, joskaan pelimenestykseen tämä ei tuntunut NHL:n parissa ainakaan vaikuttavan. Jätettäköön reklamointi tästä huolimatta toiseen kertaan.
Kaikki asetukset ja napit on mahdutettu jostain syystä vasempaan kuulokkeeseen, mikä tekee äänentasojen säätämisestä ja audiomoodin valinnasta paikoitellen tuskaa. Niin laitteen pintaan hukkuvat mode- ja virtanapit kuin toistensa päälle sijoitetut äänentasosäätimetkin on aseteltu aivan toistensa viereen. Säätöjen ja valintojen tekeminen onkin useimmiten helpointa ottamalla kuulokkeet pois päästä, mikä ankeuttaa aavistuksen muutoin miellyttävää käyttökokemusta. Mikrofonin saa käyttöön tai pois käytöstä kätevästi taittamalla tämän tilanteen mukaan joko ylä- tai ala-asentoon.
Älä muuten anna uutisen alkuun upotetun mainosvideon hämätä: Minkäänlaista lataustelakkaa tai kuulokkeet jalustalle nostavaa telinettä ei toimiteta laitteen mukana. Akkuun saadaan virtaa old-schoolisti USB-piuhalla. Tarvittavia latureita ja johtoja lojuu tätä nykyä liki joka töpselissä ja laitteessa, joten ongelmaksi tämä ei muodostu missään vaiheessa. Akkua ei hieman yllättäen tarvinut parin viikon testisessioiden aikana ladata kuin kahteen otteeseen, joten tälläkin saralla homma toimii kiitettävästi.
Pätevää perusaudiota
Arvonsa tuntevat hifistit eivät taatusti vilkaisekaan alle sadan euron budjettiluokan pelikuulokkeisiin. Tässä olisi ehkä peiliin katsomisen paikka, sillä ainakin Turtle Beach Stealth 300 on kohtuullisen alhaisesta hinnasta huolimatta oikein pätevä laite. Toki paluu johdollisuuteen voi kohota monelle ylitsepääsemättömäksi kynnyskysymykseksi. Mikäli tämän ominaisuuden kanssa voi elää sopusovussa, on Stealth 300 hyvinkin harkinnan arvoinen vaihtoehto.