Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Testissä Microsoft Speed Wheel

Valmistaja: Microsoft                      Alusta: Xbox 360               
Ohjevähittäishinta: 59€                 Muuta: Kiitos arvostelukappaleesta Microsoftille

Microsoft juhlistaa Forza Motorsport 4:n julkaisua lanseeraamalla lisälaitteen, joka sijoittuu toiminnallisesti perinteisen ohjaimen ja täysverisen ratin välimaastoon. Muotoilultaan etäisesti bumerangia muistuttavan Microsoft Speed Wheelin kallistelut välittyvät ruudulle liiketunnistuksen avulla.

Kepeää kurvailua

Aiemmat kokemukset Nintendo Wiin ilmassa heiluvista rateista eivät luoneet järin kovia odotuksia Speed Wheeliä kohtaan. Ennakkoasenteet vahvistuvat, kun laitteen saa käsiinsä: se on äärimmäisen kevyt. Tarkempi käpälöinti kuitenkin paljastaa, että kokonaisuus vaikuttaa laadukkaalta. Näppäimet tuntuvat yhtä jämäköiltä kuin perinteisessä Xbox 360:n ohjaimessa. Ajopeleissä tärkeät liipaisimet ovat lisäksi saaneet huomattavasti pidemmän liikeradan tarkempaa kaasun ja jarrun käyttöä ajatellen.

Käyttöönotto sujuu helposti. Laite naitetaan konsolin kanssa kuin normaali ohjain, minkä jälkeen ollaankin jo valmiita radalle. Vihreää valoa kääntelyiden mukaan päistään sylkevä kapula saa virtansa kahdesta AA-paristosta. Microsoft Speed Wheel ei näytä järin ergonomiselta, mutta istuu kätösiin lopulta melko mukavasti. Epäilystä aiheuttanut keveys osoittaa arvonsa pidemmissä ajosessioissa. Konkreettisen tuen puute vaatii silti totuttelemista. Ranteet väsyvät aluksi nopeammin kuin perinteisellä ratilla tai ohjaimella pelattaessa, mikä saattaa näkyä virheiden määrässä.

 

Tekniikka toimii, suunnitteluosasto ei

Tekniikan toimivuus yllättää positiivisesti. Forza 4:n sisäkuvakulma osoittaa, että tarkkuus on kunnossa: virtuaaliratti kääntyy käytännössä samanaikaisesti pelaajan liikkeiden kanssa. Pienen harjoittelun jälkeen kierrosajatkaan eivät paljasta, vastaako tuloksista ohjain vai Speed Wheel. Joka tapauksessa ajamisen fiilis nousee uusiin sfääreihin ainakin padipelaamiseen verrattuna. Äkkinäisiä korjausliikkeitä vaativissa tilanteissa ilmaratin kääntelijälle tulee kuitenkin muita ohjaustapoja käyttäviä suurempi hoppu.

Luistoneston ja muiden apujen poiskytkeminen kannattaa suorittaa heti alussa, sillä uusittujen liipaisinten avulla tuntuma ”polkimiin” on todella hyvä. Tärinäominaisuus vaikuttaa sen sijaan vaisulta. Tosin aitoa Force Feedback -tukea ilmassa kannateltavaan laitteeseen olisikin mahdotonta sisällyttää.

Forza 4 tunnistaa laitteen rehellisesti omana itsenään, mutta useimmissa peleissä se rinnastetaan Microsoftin langattomaan rattiin. Testisessiot radalla sujuvat mainiosti, kunnes F1 2011 paljastaa kapulasta selkeän suunnitteluvirheen. Jostain syystä Speed Wheeliin ei ole nähty tarpeelliseksi sisällyttää olkanäppäimiä lainkaan. Formulan ohjastamisessa napit loppuvat yksinkertaisesti kesken, kun säädettävänä olisivat vaihteet, KERS-jarrutusjärjestelmä, avattava takasiipi sekä lukuisat inforuudut. Kompromissina vaihteet täytyy asettaa automaattisiksi, että ajaminen onnistuu. Myös Forzassa esiintyy ajoittaisia ongelmia olkanappeja vaativissa säätövalikoissa. Tilanpuutteesta näppäinten poisjättäminen ei johdu, joten ratkaisua ei voi kuin ihmetellä.

Mikäli oikea ratti- poljinyhdistelmä ei syystä tai toisesta ole realistinen valinta omaan kotiin, tarjoaa Microsoft Speed Wheel toimivan ja ennen kaikkea hauskan vaihtoehdon. Satunnaisen kisakuskin ei enää tarvitse uhrata aikaa ajatuksille, miten laitteen kiinnittäisi TV:n eteen tai mistä repisi kaappitilaa uuden johtohirviön säilytykseen. Puutteineen kapula ei sovi ihan jokaiseen autopeliin, mutta etenkin Forza 4 -fanien kannattaa ottaa Speed Wheel vakavasti harkintaan.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi