Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Turussa raikaa pelimusiikki

Kansainvälinen SCORE-pelimusiikkikonsertti rantautuu Suomen Turkuun maaliskuun puolivälin jälkeen. KonsoliFIN otti selvää, mistä konseptissa on kysymys. Vastauksia laukomassa on tapahtuman tuottaja Orvar Säfström.



Esitteletkö itsesi lukijoillemme, ja kerro hieman taustatarinaa SCORE-tapahtumasta? Kuinka konsepti sai alkunsa ja mikä oli sinun roolisi?

Tervehdys kaikille! Olen Orvar Säfström, SCORE- ja JOYSTICK-pelimusiikkikonserttien tuottaja sekä luoja. SCOREn tarina alkoi vuonna 2005, kun Malmön sinfoniaorkesteri pyysi minua tuottamaan konsertin elokuvamusiikista. Samoihin aikoihin Hollywood Bowl -areenalla 12000 korvaparia nautti ensimmäisestä Video Game Live -show:sta. Näytin uutisleikkeen tapahtumasta ja sanoin:

”Tämä meidän oikeasti pitäisi tehdä. Ruotsissa ei ole koskaan nähty vastaavaa.”

Myöntävän vastauksen jälkeen työstimme kollegani Magnus Johassonin kanssa ensimmäisen JOYSTICK-konsertin, joka pidettiin ulkotilossa elokuussa 2006. Yli 17000 ihmisen osallistujamäärällä hallussamme on pelimusiikkikonserttien maailmanennätys. Loistavan avauksen jälkeen päätimme viedä konseptin muidenkin orkesterien saataville. Periaatteessa konsertit tunnetaan Malmössä JOYSTICK-nimellä ja muualla SCORE-etuliitteellä.

Kuinka iso tuotantotiimi SCOREn takana on? Kierrättekö ympäri maailmaa?

Underscore Productions koostuu kahdesta hengestä, Magnuksesta ja minusta. Lisäksi pääsemme työskentelemään erinomaisten soittajien parissa. Myymme konseptia orkestereille, valikoimme musiikit, neuvottelemme lisenssiasiat ja kaiken kukkuraksi hoidamme myös markkinoinnin. Työtä on valtavasti. Todennäköisesti tarvitsemme kolmannen henkilön tiimiin lähiaikoina.

Liioittelen, jos sanon että kierrämme maailmaa. Suurin osa konserteista on järjestetty Ruotsissa, ja palaamme vuosittain samoihin paikkoihin. Kuudes JOYSTICK pidetään Malmössä toukokuussa ja seitsemäskin on jo suunnitteilla kesälle 2015. Olemme lisäksi vierailleet Norjassa ja parhaillaan suunnittelemme Britanian kiertuetta. Ja niin, vierailemme nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Teemme noin kymmenen tuotantoa vuodessa, joka on todella paljon. Aloitamme valmistelut noin puoli vuotta ennen varsinaista tapahtumaa. Paikan päällä olemme viikon verran, jonka aikana hoidamme harjoitukset, haastattelut ja itse konsertit.

Oletko itse pelaaja? Onko sinulla aikaa nauttia peleistä matkoilla, ja jos on, niin mitä pelaat?

Sain Gamatic 7600:n, eräänlaisen Pong-kloonin, joululahjaksi 1978 ja siitä lähtien olen ollut peliharrastaja. Olen omistanut Vectrexin, VIC20:n, C64:n ja Amigan, kunnes 90-luvun alussa siirryin konsoli- ja PC-pelaamisen pariin. Työskentelin pelijournalistina vuosia ja olen pitänyt useita luentoja pelikulttuurista. Pidin jopa konferenssin aiheesta Ruotsin parlamentissa muutama vuosi sitten.

Minulla on yli 4000 pelin kokelma ja kasa mitä omituisempia laitteita kotona. Matkustan ainakin kerran vuodessa Japaniin hamstraamaan löytöjä. Rakastan hyvin rakennettuja yksinpelikokemuksia. Viime aikojen suosikkejani ovat Bioshock Infinite, The Last of Us ja Far Cry 3. Massiivimoninpelit eivät ole minun juttuni. Taidan pitää onnistuneesti käsikirjoitetuista hahmoista enemmän kuin korvaani rivouksia huutavista teineistä.

Eroaako SCORE-kokemus maakohtaisesti? Kuulemmeko Turussa mahdollisesti musiikkia suomalaisista peleistä, kuten Max Payne, Alan Wake tai jopa Angry Birds?

Kokemus on aina erilainen. Mitään ei ole kiveen kirjoitettu, vaan valitsemme musiikin jokaiseen tuotantoon erikseen. Turun konserttia varten tiedustelimme suomalaisilta peliyhteisöiltä heidän mielipidettään soittolistaan. He halusivat kappalevalintojen perustuvan musiikilliseen antiin ennemmin kuin maantieteeseen. Emme soita Ruotsin keikoillammekaan ruotsalaista musiikkia.

Kuinka itse asiassa valitsette soitetut kappaleet, ja onko sinulle henkilökohtaisia suosikkeja?

Olemme tehneet tätä kohta kymmenen vuotta, joten olemme ehtineet kerätä melkoisen suuren musiikkivalikoiman. Soittolistan kokoamiseen vaikuttaa useat tekijät. Olemmeko käyneet kyseisessä paikassa aikaisemmin? Mitä silloin soitimme? Onko meillä solistia? Kuinka iso orkesteri on? Yritämme koota hyvän yhdistelmän rakastettuja klassikoita ja ajankohtaisia nimikkeitä. Ei riitä että itse peli on suosittu, vaan musiikin pitää olla hyvää.

Sadoista kappaleista on vaikea valita suosikkia. Turussa soitamme Zelda- ja Super Mario -sarjoista tuttuja teemamusiikkeja. Lisäksi Assassin’s Creed IV -osuus on noussut yleisön uudeksi suosikiksi energisyyden ja tarttuvuuden ansiosta. Sopraanomme Sabina Zweiacker laulaa musiikkia muun muassa Journeysta ja Age of Conanista. Hän esittää lisäksi Skyrimista tutun Dragonborn-teeman. Se on konsertin yksi kohokohdista!

Pelimusiikki on kehittynyt paljon pelaamisen alkuajoista. Minkälainen prosessi on tuoda retrokappaleet henkiin ja aina isojen orkesterien soitettavaksi?

Kun soitamme vanhaa eletropohjaista musiikkia, emme koskaan yritä tavoitella autentisuutta. Sen sijaan mietimme mitä Koji Kondo, Nobuo Uematsu tai Rob Hubbard olisi tehnyt, jos heillä olisi ollut nykypäivän mahdollisuudet käytössään. Miltä se olisi kuulostanut? Kappaleiden pitää toimia kokonaisen orkesterin soittamana.

Kannustamme kaikkia tulemaan paikalle. SCORE ei ole tarkoitettu pelkästään pelaajille, vaan sen tarkoitus on näyttää kuinka hienoa musiikki peleissä voi ollakaan. Isät ja isoäidit ovat ehdottomasti tervetulleita mukaan.

Yhä useampi elokuva-alan säveltäjä ottaa osaa videopelien tekoon, esimerkiksi Gustavo Santaolalla The Last of Us:ssa. Kulkevatko nämä kaksi viihteen alaa mielestäsi käsi kädessä musiikillisesti?

Aikaisemmin pelimusiikkia pidettiin elokuvamusiikin pikkuveljenä, eräänlaisena ponnahduslautana isompiin kuviohin. Nykyisin jopa maailman parhaat elokuvasäveltäjät ottavat osaa molempiin. Pelit ovat interaktiivisia ja pelikokemus voi erota täysin kahden eri pelaajan välillä. Osassa peleissä musiikki reagoi tapahtumiin, mutta elokuvissa musiikkiraita on aina räätälöity tarkasti juonen mukaan. Pelimusiikin pitää seisoa enemmän omilla jaloillaan, ja siksi se soveltuukin paremmin konserttiympäristöön.

Onko SCORE näyttävä show efektien ja valojen suhteen?

Ei, päinvastoin. Alusta asti olemme keskittyneet vain musiikkiin. Emme käytä savukoneita, valoefektejä tai videoprojektoreita. Pääosassa ovat parhaat pelimusiikit parhaiden orkesterien soittamana. SCORE-tapahtuma suhtautuu musiikkiin yhtä vakavasti kuin Mozart-konserttikin. Välivideoiden esittäminen tai Master Chief juoksemassa lavalla vain häiritsisi yleisöä. Loppuunmyydyt kiertueet ja säveltäjien osoittama arvostus viestivät, että valintamme on ollut oikea.

SCORE-pelimusiikkokonsertti pidetään Turun konserttitalolla maaliskuun 20. ja 22. päivä. Lippuja tapahtumaan myy Lippupalvelu. KonsoliFINin podcast-porukkaa voi pongata jälkimmäisen konsertin yleisöstä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi