Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Abyss

Abyss

Olipa kerran Abyss, Nintendon DSi-käsikonsolille verkosta ladattava peli. Tuo pienellä hintalapulla varustettu nimike piti sisällään 12 lyhyttä tehtävää, joissa silmällä varustettu luotain etsi energiavaroja vedenalaisesta maailmasta. Tämä tarina sai muutama hetki sitten jatkoa, kun Abyss palasi Wii U:lle parannellulla ulkoasulla ja lisäsisällöllä kuorrutettuna.

Syvää luotaava luotain

Abyssin tarina, joka selviää vain nimikkeen digitaalista ohjekirjaa lukemalla, kertoo ihmiskunnan tuhosta. Kaikki toivo ei kuitenkaan ole menetetty, sillä syvältä vedenalaisesta maailmasta on löydetty Gaia-nimellä kastettu energianlähde, jota keräämään lähetetään nokkelasti nimetty Nep2no-niminen luotain. Luotaimen yksinkertainen tehtävä on liidellä läpi vesimassojen ottamatta liikaa osumaa seiniin loistavia Gaia-pallosia kerätessään. Yksinkertaista.

Yksinkertainen on myös pelin maailma, sillä se koostuu lähinnä tummista ympäristöistä harvoilla valonlähteillä varustettuna. Täysin synkkä peli ei kuitenkaan ole, sillä Nep2no on varustettu omalla pienellä lampullaan, joka alkaa hohtamaan voimakkaammin aina uusien energiapallojen keräämisen jälkeen. Tämä hohto kestää tosin vain joitakin hetkiä, ennen kuin palataan takaisin aiempaan valoasteeseen. Väriä ja välkettä löytyy lisäksi taustoista, jotka vaihtelevat erilaisissa neonväreissä.

Ohjaaminen on minimalistista, sillä vesimaailmojen tutkimiseen riittää ristiohjaimen tai analogitatin lisäksi yksi nappi, joka työntää tai nostattaa Nep2noa haluttuun suuntaan. Pelkällä napin voimallisilla painalluksilla etenemisestä ei kuitenkaan tule mitään. Parhaimmillaan luotain pitää näet saada kuljetettua hyvinkin ahtaiden kolojen läpi, jolloin tarpeen on edetä hyvinkin hitaasti pienten painallusten saattelemana. Yksittäiset osumat seinään tai muihin esteisiin eivät matkaa päätä, mutta mikäli yhtä törmäystä seuraa perään heti toinen, on matka ohi. Ohjaaminen on simppeliä mutta erittäin toimivaa, joten mahdollisista mokista ei voi syyttää surkeita kontrolleja. Vika on yleensä pelaajan omassa kärsimättömyydessä.

Salaisuus pinnan alla

Aluksi pelattavana on kaksi pelimoodia: yksinpelitehtäviä sisältävä Mission ja kahden pelaajan kisailutila. 12 yksinpelitehtävän suorittamisen jälkeen aukeaa käyttöön Dark-pelimuoto, jonka selvittäminen puolestaan avaa jälleen uuden ominaisuuden pelattavaksi. Tässä viimeisessä pelitilassa päästään hinaamaan jokaista kenttää putkeen yhtäjaksoisesti ennätysten perässä. Dark-otsikon alta löytyvät avarammat tehtävät ovat erikoisesti Mission-moodin vastaavia helpompia. Osaltaan asiaan voi kuitenkin vaikuttaa se, että näihin tehtäviin päästessä nimikkeen pelimekaniikka ja Nep2non liikuttaminen on ehtinyt tulla niin tutuksi, että eteenpäin uiminen hoituu jo kaahailuksi kutsuttavalla vauhdilla.

Äänipuoli syvyyksissä on niin ikään yksinkertainen. Tuotos sisältää vain muutaman kappaleen, joita vedessä lillumisen taustalla päästään kuulemaan. Nämä musiikkiteokset ovat pelin yleisilmeeseen sopivia renkutuksia, joita olisi voinut olla muutama lisää niiden tullessa tutuiksi suhteellisen nopeasti. Suurimman huomion ääniosastolla vie kuitenkin pelin ainoa linkki vedenalaisen maailman ulkopuolelle, eli ihmisääni, joka kannustaa Nep2non matkaa kenttien sokkeloissa. Tämä selostaja kehottaa varovaisuuteen luotaimen osuessa seiniin, kauhistelee pelin päättyessä ja riemuitsee kentän onnistuneesta läpäisystä. Tai näin ainakin voisi luulla, mutta varmaksi tätä ei osaa sanoa. Äänityöskentelyltään bulgarialaista amatööritason nyrkkeilyselostajaa muistuttava mokellus ei ole näet kovinkaan mainiosti toteutettu. Vaikeaselkoinen selostus voi ärsyttää, eikä sitä saa erikseen kytkettyä pois päältä.

Abyss on loistava esimerkki Wii U:n näytöllisen GamePad-ohjaimen kautta pelattavasta pelistä. Kaikki televisioruudulla näkyvä toiminta on nähtävissä vaihtoehtoisesti ohjaimen oman näytön kautta. Yksinkertainen pelattavuus ei myöskään tätä asiaa haittaa, kuten ei itse asiassa nimikkeen tehtävien pituuskaan. Nep2non matkassa Gaia-energiaa kerätään lyhimmillään minuutin kestävissä osuuksissa, eivätkä pisimmätkään loppupään tehtävät vaadi viittä minuuttia kauempaa. Nopeammin tai hitaamminkin toki pääsee etenemään omasta vauhdista ja taitotasosta riippuen.

Pintasukellusta

Gaia-palleroiden keräämiseen ei kokonaisuudessaan kovin montaa hetkeä pysty upottamaan, sillä kaikki tehtävät on mahdollista nähdä muutamassa tunnissa. Eri osuuksia voi toki koettaa hinata uudestaan ja uudestaan paremman ajan toivossa, mutta omia ennätyksiään ei pysty suoraan vertaamaan muiden pelaajien vastaavien kanssa. Nimikkeessä ei nimittäin ole online leaderboardeja, joten huippuaikoja on mahdollista verrata vain paikallisten pelaajien kesken. Tämä on sääli, sillä kisailu muiden maailman syväsukeltajien kanssa olisi mainio lisä peliin. Kuvat omista ennätyksistään voi toki ladata Wii U:n sosiaaliseen Miiverse-palveluun, mutta tämä ei aivan aja asiaa.

Abyss on noin kahden ja puolen tähden peli. Kyseessä on pieni ja maukas välipala, jota ei ole hinnalla pilattu. Nimike viihdyttää aikansa, mutta pitkäaikaisemmaksi viihdykkeeksi siitä tuskin on – kaksinpelistä huolimatta.

Abyss on ladattavissa Wii U:n eShopista hintaan 1,99€. Mahdollisia alennusmyyntejä tuskin paranee odottaa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi