Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

The Bureau: XCOM Declassified

Pitkään hiljaiseloa viettänyt strategiasarja XCOM herätettiin viime vuonna henkiin jopa yllättävän hyvällä menestyksellä. Sopivasti nykyaikaistetusta naksuttelusta pitivät niin kriitikot kuin fanitkin. Vuoropohjaisia juuriaan kunnioittavan XCOM: Enemy Unknownin vanavedessä markkinoille tuodaan nyt toiminnallisempi The Bureau: XCOM Declassified, jossa pelaaja passitetaan suoraan aseenvarteen. Lähdemateriaalia ei kuitenkaan täysin unohdeta, sillä muukalaisten tähtäilyn kylkeen pultataan kevyitä taktisia elementtejä.

Muukalaisten yö

The Bureaun matkaan mahtui monia mutkia ennen kaupan hyllyille päätymistä. Ensimmäiset pelistä näytetyt pätkät edustivat suoraviivaisempaa ensimmäisen persoonan räiskintää. Nuivan vastaanoton saanut projekti ehdittiin jo kertaalleen julistaa kuolleeksi, mutta pian 2K Games paljasti laittaneensa paketin kokonaan uuteen kuosiin. Graafisen tyylinmuutoksen yhteydessä kamera siirrettiin hahmon taakse. Lisäksi pelaajan kontolle annettiin paimennettavaksi konfliktista toiseen kehittyviä tekoälytovereita.

Muutosten seurauksena mukaan saatiin ripoteltua aitoa XCOM-henkeä: tiukemmilla vaikeustasoilla kaverin kuolema kesken tehtävän on lopullista, joten siihen mennessä opitut lisäkyvyt menevät harakoille. Rekrytointivaiheessa pelaaja pääsee valitsemaan apureidensa erikoistumisen muun muassa parantamiseen, tarkka-ampumiseen tai vaikkapa rynnäköintiin keskittyvien luokkien välillä. Mukana seikkailevia sankareita voi myös halutessaan personoida mieleisekseen nimeämällä heidät uudelleen tai hienosäätämällä vaateparsien väritystä.

Tutun tuntuista

Taisteluissa kehittäjien suurimpana vaikutteena on selvästi toiminut Mass Effect -sarja. Mielleyhtymiltä Shepardin edesottamuksiin ei voi välttyä, kun joukkoa komennetaan miltei identtisen valikkoympyrän kautta. The Bureaussa ohjeiden annon ajaksi ympäröivän maailman tapahtumat hidastuvat, mikä antaa sopivasti lisäaikaa oikean vaihtoehdon poimimiseen. Aluksi käyttöön annetaan ainoastaan peruskauraa, kuten liikkumiskäsky ja kriittisen kohteen merkkaaminen. Tasojen noustessa avautuu uusien aseiden lisäksi varsin tehokkaita erikoiskykyjä vihollisten kiusaamiseen ja oman tiimin parantamiseen. Samoin ohjastettavan Shep… Agentti Carterin repertuaari kasvaa kohisten.

Valintaympyrän täytyttyä herkuista taktinen ajattelu ja resurssien oikea-aikainen hyödyntäminen nousevat tarkkaa tähtäyskättä tärkeämmiksi valteiksi, kun kovimmat iskut jaetaan mörköjen niskaan keskitetysti ryhmän voimalla. Loppua kohden taisteluista muodostuu varsin näyttävää ilotulitusta muukalaisten kustannuksella. Varjopuolena alussa tiukkaa vastusta tarjonneet ulkoavaruuden perussoturit ja suuremmatkin pelotteet taantuvat lähinnä hidasteiksi, kun XCOM-organisaation kohisten kehittyneet moniosaajat jyräävät tiensä leikiten konfliktista toiseen.

Vastaavasti ensimetreillä omien avuttomuus ärsyttää, kun pelkän kiväärin varassa taistelevat kanssa-agentit eivät saa käytännössä mitään aikaan. Alkuun turhankin heiveröisiä kavereita täytyy ohjastaa jatkuvasti suojan taakse, sillä tekoälyllisesti vajaan parivaljakon oma-aloitteinen haahuilu johtaa nopeasti avunpyyntöihin nurmen pinnasta. Pelin kuluessa tulee turhan harvoin hetkiä, että tasapaino haastavuuden ja hauskuuden välillä loksahtaisi täysin kohdalleen. Vaikeustasoa voi toki muokata lennosta tilanteeseen sopivaksi, mutta moiset säädöt jättäisi mieluummin kehittäjien pähkäiltäväksi.

The Bureau ei ole pelkkää toimintaa alusta loppuun. Pää- ja sivutehtävien välillä tutkitaan vastaperustetun XCOM-tukikohdan käytäviä tai jutellaan mukavia kollegoiden kanssa. Lisäksi tehtäväkartan avulla voi lepovuorossa olevia agentteja lähettää Assassin's Creedin tapaan komennuksille ympäri Yhdysvaltojen kriisipesäkkeitä kokemuspisteiden toivossa. Keskusteluissa haetaan vaikutteita jälleen BioWaren suunnalta: kysymyksiä poimitaan kolmesta vaihtoehdosta, ja onpa mukana monivalintavastauksiakin. Vastausten vaikutukset jäävät kuitenkin varsin marginaalisiksi verrattuna oikeisiin roolipeleihin. Silti mahdollisuus puuttua keskustelun kulkuun tuo mukavan mausteensa soppaan pelkkien välidemojen katseluun verrattuna.

Kekkosen aikaan

60-luvulle XCOM-organisaation alkuhetkiin sijoittuva tarina alkaa verkkaisesti, mutta lisää onneksi kierroksia loppua kohden. Aikakausi tarjoaa kuvasuunnittelunsa puolesta mukavaa vaihtelua nykymenoon puutuneille. Sen sijaan suurin osa hahmoista jää turhan ontoiksi pelaajan ohjastamasta Carterista lähtien. Teknisesti The Bureau purjehtii turvallisilla vesillä: silmille ei vyörytetä mitään ennennäkemätöntä ilotulitusta, mutta ulkoasu ajaa asiansa. Turhiin kikkailuihin ei sorruta, joten toiminta pysyy sulavana ja selkeänä. Sama pätee audiopuoleen: ääninäyttely hoidetaan perusvarmalla otteella kuin myös tarvittaessa tunnelmaa luova taustamusiikki. Kontrolleistakaan on vaikea keksiä valitettavaa, kun meno tuntuu tutulta ja turvalliselta alusta lähtien.

Kokonaisuutena The Bureau: XCOM Declassified jättää rehellisen keskinkertaisen jälkimaun itsestään. Vaikka sopivan mittaisen kampanjan pelailee mielellään läpi, on siitä jälkeenpäin mietittynä vaikea muistaa mitään varsinaisia huippukohtia. Aihepiiri ja aikakausi ovat molemmat kiinnostavia, mutta lähdemateriaalista voisi saada lisäpanostuksella enemmänkin irti. Mikäli kuitenkin hamuaa perusvarmaa ja teknisesti pätevää toimintaa kevyillä taktisilla elementeillä höystettynä, tarjoaa 2K Gamesin uutukainen sopivaa viihdykettä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi