Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Colin McRae Rally 04

Viimesyksyinen Colin 3 oli monille pettymys. Suppea uramoodi ja muuttunut ajomalli eivät täyttäneet fanien kovia odotuksia PS2:n ensimmäistä Colin McRae Rallya kohtaan. Kolmososassa ajotuntuma oli muuttunut hieman realistisempaan suuntaan. Se ei pilannut peliä, mutta pelimuodot olivat Colin 3:ssa onnettomasti toteutettu.

Tukevasti kahvassa

Paluu juurille on tapahtunut. Rallirasseilla painetaan jälleen vanhaan malliin lennokkaasti sivuluisussa. Osaa pelaajista tämä miellyttää, osaa ei. Osa taas pitää kummastakin tuntumasta ja toteaa: "Vaihtelu virkistää." Ohjaamonäkymästä vauhdintunne on vähentynyt, mutta auto ei kulje enää kuin kiskoilla. Tärkeä osa ajettavuutta on hyvin mallinnetut tienpinnat. Niitä on aiempaa enemmän ja eri sora- tai asfalttityypit eroavat todella toisistaan. Tietyypit vaihtuvat osakilpailujen ja jopa erikoiskokeidenkin aikana tiheään ja samoilla renkailla joutuu ajamaan kaksi erikoiskoetta peräkkäin, mikä panee miettimään rengasvalintaa hartaasti.

Colin 3 sai ansaitusti piiskaa kunnollisten force feedback-efektien puutteesta. Codemasters on ottanut onkeensa ja nyt kelpaa ff-ratilla ajella. Epätasaisilla teillä täristää mukavasti ja kuivalla asfaltilla ohjaus on sopivan jäykkä kun taas jäällä vastusta ei ole juuri ollenkaan. Efektit on todella hyvin toteutettu. Edelleen ratilla joutuu navigoimaan mestaruusmoodissa myös valikoissa, mikä ei ole erityisen mielekästä, jos ratista ei löydy tavallisen ohjaimen nappuloita Driving Forcen malliin. MOMOn kanssa saattaa tulla ongelmia myös puuttuvan start-napin vuoksi. Ajamista ei sen takia voi mitenkään keskeyttää.

Tyypit voi ennen mestaruusmoodin aloittamista ottaa yksittäisillä erikoiskokeilla tai ralleilla. Rallivalikoimasta löytyy normaalien osakilpailujen ohella muutama ns. teemaralli, joihin on otettu esimerkiksi parhaat hypyt sisältävät pätkät tai pelkkiä asfalttierikoiskokeita. Lisäksi voi luoda ja tallentaa kaksi kokonaan omaa rallia sarjan erikoiskokeista. Kuten ennenkin, kunkin maan erikoiskokeet numerosta kaksi eteenpäin pitää saavuttaa mestaruusmoodissa ennen kuin niitä pääsee erikseen ajelemaan. Moninpeli onnistuu kaksistaan jaetulla ruudulla tai neljään pelaajaan asti vuorotteluperiaatteella.

Maailmankiertueelle

Mestaruusmoodissa on hylätty kolmososan Colinin rooliin rajoitettu uramoodi ja palattu vanhaan, hyväksi havaittuun systeemiin. Päämääränä on siis ajaa kausi kerrallaan ja voittaa kaikkien luokkien mestaruudet vapaavalintaisella autolla. Luokkia löytyy kolme: etuvedot, nelivedot ja B-ryhmä. B-ryhmän monstereihin pääsee käsiksi vasta menestymällä muissa sarjoissa. Lisäksi löytyy Tosikuskeille Expert-luokka, jossa näkymä on lukittu ohjaamoon ja ylimääräiset avut poistettu näytöltä. Perusvaikeustasoja on kaksi, joista aikaisemmin Colineja tahkonneiden kannattaa heti kärkeen valita se vaikeampi. Helpommalla tasolla vastustajien vauhti on verkkainen ja autot kestävät liiankin kovaa käsittelyä. Vaikeamman tason nelivetojen mestaruuden voittanut saa palkinnoksi mahdollisuuden kilpailla edellä mainitussa Expert-luokassa. Porkkanana mestaruusmoodin pelaamiseen on myös liuta spesiaaliautoja, kuten vanha Lancia tai takaveto-Escort, joita saa avattua mm. osakilpailuja voittamalla. Mestaruusmoodia voi pelata myös kaksinpelinä, joko tiimikavereina tai kilpailevissa talleissa. WRC-lisenssit ovat edelleen tukevasti Sonyn hallussa, joten Colin McRae on ainoa oikea kuljettaja ja osakilpailut ovat sarjan aikaisemmista osista tuttuja.

Huoltoalueelta löytyy tutut kuviot; auton korjaus ja säätö seuraavia erikoiskokeita varten. Colin 3:ssa oli poistettu mahdollisuus valita korjattavat osat autosta. Nyt korjaaminen on jälleen pelaajan harkintavallassa ja aikaa on tasan tunti. Liian pitkäksi venähtäneestä huollosta seuraa aikarangaistus. Realismista on hieman tingitty, sillä auton säätäminen ei kuluta huoltoaikaa lainkaan. Säädöt ovat vanhat tutut eli näpelöitävää löytyy mm. jousien jäykkyydestä ja alustan korkeudesta jarrubalanssiin ja ohjausherkkyyteen. Perussäädöilläkin pärjää, kunhan muistaa oikeat renkaat vaihtaa alle. Vauriomallinnus on jälleen tasokkaasti toteutettu - renkaat voivat irrota ja moottorikin sammahdella. Helpoimmalla vaikeustasolla selviää yleensä aika vähällä, mutta vaikeammalla on jo syytä vältellä pahempia mällejä.

Täysin uusi oivallus ovat osakilpailujen välillä suoritettavat testit, jotka läpäisemällä saa kehittyneempiä osia autoonsa. Kuhunkin testiin annetaan kaksi yritystä ja ellei natsaa, seuraavan kisan jälkeen saa yrittää havitella uudestaan samaa osaa tai siirtyä seuraavaan testiin. Testeissä on määritetty tehtävä, joka on suoritettava tietyn ajan kuluessa. Rengastestissä pitää todella panna renkaat koetukselle ja moottoritesti edellyttää tarkkaa kaasun käyttöä. Osa testeistä ajetaan tiellä, osa suoritetaan laboratorion testipenkissä. Testaaminen tuo lisävirikettä kauteen ja on erinomainen ominaisuus pelissä.

Erikoiskokeet ovat pitkälti ennestään tuttuja, mutta näinhän se tosielämässäkin on. Australian legendaarinen radanvarsisuora palauttaa oitis mieleen ihka ensimmäisen Colin McRae Rallyn, vaikka se ajetaankin nykyään toiseen suuntaan. Ratasuunnittelu on onnistunut ja pätkät ovat sopivan vaihtelevia. Dynaamiset sääolosuhteet loistavat vieläkin poissaolollaan ja sarjan tunnuksenomaiset tuhoutumattomat liikennemerkit ja ojatikut ärsyttävät edelleen, mutta ovat onneksi vähenemään päin.

Ajetaan auringonlaskuun

Graafisesti peli on käytännössä identtinen kolmososan kanssa. Piirtoetäisyys saattaa olla aavistuksen pidempi. Ruudunpäivitystahti on enimmäkseen tasaisen tappava, mutta kovimmissa luisuissa välillä notkahtelee kun maisema on sivuttaisliikkeessä. Kuvakulmista yksi on poissa, sillä hyvin käytännölliseksi osoittautunut konepeltikuvakulma on saanut jostain syystä kenkää. Puskuriperspektiivistä vauhdintunne on tietysti kovimmillaan, mutta ohjaamosta nähtynä aavistuksen vaisu, mikä myös puolittaa vaikeusasteen. Tunnelma on kuitenkin ohjaamonäkymässä paras, eikä vähiten siksi, että ääniefektit kuulostavat selvästi paremmilta. Itse äänissä ei suurta muutosta ole tapahtunut, mutta kartanlukija on vaihtunut skotti Derek Ringeriin, jonka aksentti ei ole sieltä helpoimmasta päästä. Vaihtoehtona on tarjolla toinen kartturi (paitsi jos ajaa Citroënilla), joka kuulostaa kovasti edellisten osien Nicky Gristiltä. Colin 3:ssa nuotit tulivat välillä aivan liian myöhään, mutta nyt on pelattu varman päälle ja ohjeet ehtii joskus jopa unohtaa ennen mutkaa.

Codemasters onnistuu pelastamaan maineensa rallipelipiireissä Colin 04:llä. Lähes kaikki kolmososan hölmöilyt on paikattu ja tuotu vähän uusiakin ideoita mukaan. Ajaminen on hauskaa ja tuntuma uppoaa nopeasti selkäytimeen. Colin McRae Rally 04 osoittaa jälleen, että ilman virallisia lisenssejäkin voi kilpailla tasapäisesti rallipelien kuninkuudesta. Pokaalit kuitenkin jaetaan vasta Sonyn WRC3:n ilmestyttyä. Colin McRae ei todennäköisesti aja ensi kaudella, mutta nähtäväksi jää, tarkoittaako se välivuotta myös pelisarjalle.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi