Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Enkelparventie noidan luokse vie

Bayonetta julkaistiin alun perin vuonna 2009 PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle. Wii U:lle kolmannen persoonan toimintapeli saapui 2014, jolloin julkaistiin myös sarjan jatko-osa, Bayonetta 2. Nyt vuosia myöhemmin Hideki Kamiyan ohjaama ja Platinum Gamesin kehittämä maaginen noitaseikkailu tarjoillaan tietokoneella pelaaville.

Vaikka peli on ilmestynyt kauan sitten, kuulun niihin pelaajiin, jotka eivät ole tutustuneet Bayonetta-sarjan antimiin. Tarina ei ole vuosien saatossa muuttunut mihinkään, mutta kerrataan silti juonen kohokohdat, sillä joku muukin voi seisoa kanssani samoissa saappaissa.

Höyhenet pöllyävät

Kaikki alkaa kohtauksesta, jossa kaksi henkilöä ovat hautausmaalla. Pullea mies lasit silmillään ja sikari suussaan heittelee outoa vitsiä jonninjoutavista asioista samalla kehuen, että on hänen syntymäpäivänsä. Vieressä seisoo valkoiseen vartalonmyötäiseen asuun sonnustautunut nunna raamattu kädessään mumisten hiljaisesti rukouksen kaltaista mantraa. Hetkeä myöhemmin kirkkaalta taivaalta laskeutuu enkelparvi, joka hetkeä myöhemmin makaa maassa veren peitossa. Seesteinen nunna on muuttunut ja pukeutunut mustaan vielä imartelevampaan asuun, ottanut muutaman aseen kauniisiin käsiinsä ja lahdannut koko enkelijengin.

Nopeasti käy selväksi, että herttaisen naisen ulkokuoren alla piilee mystinen olento, jolla on erikoisia kykyjä. Hänen muistinsa on kuitenkin tehnyt tepposen, sillä Bayonettaksi kutsuttu noita ei oikein muista mistä tuli ja mitä tulikaan tehtyä. Tarinan edetessä naikkosen muisti alkaa palautua, ja päähän muistuu silloin tällöin katkelmia menneisyydestä.

Alamaailmasta revityt pahikset

Bayonetta lähtee etsimään sitä jotakin samalla kohdaten mitä oudoimpia hahmoja. Vastustajia on monenlaisia aina enkeleistä demoneihin. Suoranaisia viitteitä Raamattuun on niin hahmonimityksissä kuin ulkoisissa habituksissa. Mistään paratiisin näteistä enkeleistä ei ole kyse, sillä demonit näyttävät siltä kuin ne olisi kaivettu suoraan synkimmästä helvetin kolkosta. Matkalla selviää, että noita on ainoa, joka voi säilyttää tasapainon hyvän ja pahan välillä. Bayonetta on suurien tekojen edessä.

Sotimaan ei kuitenkaan tarvitse lähteä ilman tarvittavaa aseistusta ja magiaa. Noidalle annetaan jalkoihin pari tuliasetta sekä selässä roikkuu milloin mikäkin lahtaukseen kelpaava väline. Tappovehkeen mennessä rikki, Bayonetta voi kerätä vastustajilta jääneitä välineitä itselleen käytettäväksi. Fyysisten aseiden lisäksi naikkonen pystyy muun muassa pysäyttämään ajan ja liikkumaan eri aikakausilla ja ulottuvuuksissa. Suoraan sanottuna mikään ei tunnu olevan mahdotonta tälle naiselle.

Tarina etenee höyryjunan lailla eteenpäin välillä pysähtyen pakollisiin välivideoihin. Alkuperäisestä versiosta poiketen lataustauot ovat lyhyitä. Kuolemat ja muut odottelua vaativat hetket ovat nopeasti ohi, eivätkä riko kokemusta.

Vanhassa piilee heikkous

PC:lle tehtyä käännöstä saatiin odottaa vuosia, joten käännöstyön toteutusta ei voi olla arvioimatta. Pelin luvataan pyörivän 4K-tarkkuudella 60 ruutua sekunnissa. Silmämääräisesti nykimisiä ei näy, vaan kaikki liikkuu sulavasti, ja grafiikka hemmottelee katsojaansa. Visuaalinen puoli on kunnossa, mutta täysin ongelmaton versiointi ei ole.

Bayonettaa ei selvästi ole suunniteltu näppäimistöllä pelattavaksi. Komentojen näpyttäminen Bayonetan liikkeelle saamiseksi on tuskaista. Erilaisten komentojen määrä on suuri, ja osa namiskoista sijaitsee liian kaukana toisistaan. Hiirellä liikuteltava kamera ei seuraa kunnolla perässä, ja nopeutta vaativissa kohdissa selviytyminen muodostuu haastavaksi Bayonetan pomppiessa sinne tänne. Ongelma kuitenkin ratkeaa vaihtamalla näppiksen esimerkiksi Xbox Onen ohjaimeen. Harmittavaa on, ettei näppäimistön kontrolleja ole hiottu hyviksi, sillä lähtökohtaisesti PC:llä pelaavat haluavat käyttää ohjaimenaan näppäimistöä.

Tutustumisen arvoinen noita

Noidan seikkailut ovat aika sekavaa ja hetkittäin päämäärättömältä tuntuvaa koheltamista. Ainoa pää ja häntä sijaitsee lohikäärmettä muistuttavan vastustajan epämuodostuneessa kehossa. Graafinen tarjonta sekä hyvä huumori Bayonettan ja hänen ”kavereidensa” välillä on loistavan nerokasta. Lopputekstien rullatessa ruutuun, saattaa pohtia mihin reilut 10 tuntia tuli kulutettua. Onneksi pelaamisessa ei aina tarvitse olla järkeä, vaan sitä voi tehdä pelkän huvin vuoksi. Siihen Bayonetta on erinomainen tekele.

Käännöstä voi suositella sarjan faneille sekä uusille pelaajille, sillä vanhan pelin tahkoaminen on mukavampaa uudemmalla laitteella. Itsellä PlayStation 3 ja Wii U ovat jo hautautuneet hyllyn perukoille, joten vanhoille laitteistoille noitaseikkailua ei tulisi hankittua. Bayonetta maksaa alle 20 euroa, joten hintakaan ei päätä huimaa.

Harmillisesti Nintendo omistaa jatko-osan oikeudet, joten Bayonetta 2:n saapuminen muille kuin Wii U:lle on erittäin epätodennäköistä. Toivoa ei kannata menettää, sillä nyt nähty käännös on hyvä esimerkki siitä, että hyvää kannattaa odottaa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi