Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

F1 2012

Poikkeuksellisen jännittävä kausi Formula ykkösissä alkaa hiljalleen lähestyä loppuaan. Myös menestystä janoavalla moottoriurheilukansalla on pitkästä aikaa riittänyt seurattavaa Kimi Räikkösen hienojen edesottamusten ansiosta. Codemasters esittelee jälleen syksyn kunniaksi oman näkemyksensä kuninkuusluokan tapahtumista. Markkinamiesten puheissa F1 2012 tarjoaa merkittäviä kehitysaskelia edellisversioihin verrattuna, mutta vastaavaa hehkutusta on kuultu aiemminkin. Paljastuuko konehuoneen puolelta mitään aidosti uutta ja mullistavaa?

Kuskit kouluun

Ensikosketus lupaa hyvää. Aiempien osien kankea varikkopilttuussa haahuilu korvataan tyylikkäällä ja toimivalla valikkorakenteella. Ennen tositoimiin ryhtymistä pelaaja passitetaan nuoren kuljettajan testiin, joka on Codemastersin versio ajokoulusta. Muutaman kiihdytys- ja jarrutuskokeen jälkeen treenataan ajolinjoja, ohittamista sekä sadekelissä liukastelua. Loppukokeena vedetään kokonainen kierros kelloa vastaan. Palkintona lyhyeksi jäävän kurssin suorittamisesta häämöttää ensimmäinen tallipaikka. Urakkaan kannattaa panostaa, sillä kovimmat tavoitteet läpäisemällä pääsee suoraan keskikastiin lukeutuvan Williamsin puikkoihin kehnompien Caterhamin tai HRT:n sijaan.

Ajokoulun ohella esitellään muita uusia pelimuotoja. Kehittäjä ei jätä peräti kuuden yhtäaikaisesti sarjaa kiertävän maailmanmestarin herkullista tilannetta hyödyntämättä. Champions-moodissa jokainen tittelin voittanut kuljettaja kohdataan omassa haasteessaan. Esimerkiksi Belgian Spassa pelaajalle annetaan tuoreet kumit alle, kun muutaman kierroksen aikana täytyisi tavoittaa kuluneemmilla renkailla edellä porhaltava Räikkönen. Vastaavasti Italian Monzassa paikallisille tifosoille ei riitä kuin Ferrarin kaksoisvoitto Fernando Alonson tallikaverina. Season Challengessa ajetaan puolestaan kymmenen osakilpailun mittainen tynkäkausi. Tarkoituksena on edetä jämätalleista pikavauhdilla lajin huipulle muita kuskeja haastamalla. Kilpakumppanin tallipaikka lunastetaan omaan taskuun kaksi kolmesta kisasta voittamalla.

Molemmilla uutuusmuodoilla kosiskellaan arcadehenkisempiä kaahailijoita. Lyhyissä puristuksissa menestyksen salaisuus piilee aggressiivisessa otteessa ja uhkarohkeassa riskinotossa. Perinteistä yksittäistä kautta oman suosikkikuskin haalareissa ei jostain syystä pääse ajamaan lainkaan. Useamman vuoden kattava uramoodi muodostaa yhä yksinpelin päärungon. Tosin senkin ominaisuuksia on jostain syystä karsittu. Esimerkiksi kisan pituutta tai harjoitusten määrää ei pysty säätämään yhtä vapaasti kuin aiemmin.

Säätämistä sieltä ja täältä 

Remontoitu ajofysiikka miellyttää erityisesti padimiehiä. Edellisvuosina ohjaimella kisaaminen aiheutti lähinnä harmaita hiuksia, mutta nyt tateilla kurvaileminen maistuu erinomaiselta. Tuntuma tiehen välittyy aiempaa selkeämmin näppeihin. Etenkin nopeissa mutkissa ajolinjat loksahtelevat tyydyttävän sujuvasti kohdalleen pienen harjoittelun tuloksena. Sinänsä tervetullut uudistus tehdään kuitenkin osittain rattimiesten kustannuksella. Ratilla ja polkimilla kunnollisten säätöjen hakemiseen täytyy nimittäin varata huomattavasti enemmän aikaa edellisosiin verrattuna.

Codemastersin pikselöimä formulasirkus on aina näyttänyt hyvältä, eikä F1 2012 tee poikkeusta. Niin radat kuin autotkin mallinnetaan viimeistä piirtoa myöden. Kokonaisilmettä on saatu hiottua yhä paremmaksi ruudunpäivityksestä tinkimättä. Välillä voi helposti kuvitella katsovansa TV-lähetystä konsolipelin sijaan. Silti komeaa ulkoasua ihastellessa mieleen hiipii ajatus, että ehkäpä kehittäjät voisivat uhrata voimavarojaan oikeisiin ongelmiin kromin kiillottamisen sijaan.

Sarjaa alusta asti riivanneisiin mystisiin bugeihin ei ole vieläkään löydetty lopullisia lääkkeitä. Suurin osa outouksista sattuu tällä kertaa sateella. Toisinaan märän tai välikelin kumien laittamisella ei ole mitään vaikutusta pitoon, kun välillä slickseillä pystyy ajamaan normaalia kisatahtia rankkasateesta huolimatta. Lisäksi vettä tulee taivaan täydeltä aivan liian usein. Eri puolilla rataa dynaamisesti vaihteleva säätila toimii sinänsä hienosti, mutta liika on liikaa. Myös tekoälyn tempaukset ihmetyttävät. Yleisimpänä ilmiönä vastustajat ajelevat kisan ensimmäisen kierroksen lähes mateluvauhtia. Tämän jälkeen kaasujalan asento muuttuu täysin, mikä hankaloittaa sopivan vaikeusasteen hahmottamista.

Perusvarma vuosipäivitys

Moninpelaajia eivät tekoälyn tyhmistelyt vaivaa, ja verkkototeutus toimiikin pääosin mainiosti. Satunnaiseen peliin liityttäessä F1 2012 kärsii tosin samasta idioottisyndroomasta kuin muutkin realistisemman koulukunnan ajopelit. Samanhenkisessä seurassa tunnelma sen sijaan nousee uusiin sfääreihin, kun kisailu on tiukkaa mutta rehtiä. Kilvan ajaminen onnistuu ilahduttavasti verkkopelin lisäksi jaetulla ruudulla. Codemasters tuo lisäksi lanseeraamaansa Racenet-yhteisöpalvelua jälleen vahvasti esiin. Esimerkiksi tosielämän kisaviikonloppuja seuraavat ja tasaisesti vaihtuvat aika-ajohaasteet ovat mukava bonus.

Kokonaisuutena F1 2012 jää varsin kevyeksi vuosipäivitykseksi. Uudet pelimuodot tarjoavat hauskaa viihdettä, vaikka etenkin mestareiden haastamisesta saisi lisäpanostuksella enemmänkin sisältöä irti. Uusittu ajotuntuma miellyttää ohjaimella pelaavia, mutta ratin vääntäjille on tiedossa ylimääräisiä säätöhommia. Syvällisempää kokemusta hakeville sarjan veteraaneille uutukaisen anti jää köykäiseksi, eikä rahoille saatu lisävastine edellisosaan verrattuna välttämättä tyydytä. Mikäli haussa on kuitenkin vauhdikasta kaahailua virallisella lisenssillä ja komeilla kuorilla varustettuna, kannattaa F1 2012 poimia kaupasta mukaan.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvostelussa: 
Arvosteltu versio: 

Kiitokset arvostelukappaleesta Namco Bandai Partners Nordic:lle.