Nintendo laajentaa kunnianhimoisesti pelilaitteidensa käyttömahdollisuuksia. Wii Fit innostaa pelaajat kuntoilemaan ja Wii Music sovittamaan ikivihreitä uusiksi. DS on nyt valjastettu AQ Interactiven toimesta musiikintekoon Korg DS-10 -sovelluksen avulla. Nimi on väännös Korg MS-10:stä, Korgin vuonna 1978 valmistamasta analogisyntetisaattorista. DS-10 imitoi Korgin MS-10/MS-20 -syntikoiden soundeja, mutta lisäksi se sisältää kuusiäänisen sekvensserin, jolla elektronisen musiikin teko taittuu jo lyhyen tutkailun jälkeen.
Ääntä lähtee helposti
Korg DS-10:n käyttöliittymä on helppo oppia. Nopeiten mukaan pääsevät trackereilla musiikkia säveltäneet kotimuusikot, joille tämänkaltaisten sekvensserien käyttö on tullut tutuksi. DS-10 ei kuitenkaan ole ominaisuuksiltaan niin laaja, etteivätkö aloittelijatkin pääsisi kärrylle ilman ohjekirjaa, joka kannattaa toki lukaista.
Yksin musiikkia tehtäessä valitaan ensiksi tallennuspaikka tulevalle sävellykselle. Kappaleita mahtuu DS-10 -kortille 18. Kortilla on lisäksi valmiina kaksi demokappaletta, joita tutkailemalla löytää hyviä vinkkejä omiin mestariteoksiin.
Tyhjän tallennuspaikan valittuaan eteen ilmestyy virtuaalikoskettimisto, jota kosketuskynällä painelemalla saa ensimmäiset äänet ulos. Kun äänien ihmettely riittää, koskettimiston voikin siirtää ylempään näyttöön pois tieltä. Eteen avautuu näkymä, josta pääsee DS-10:n tärkeimpiin ominaisuuksiin helposti. Ylhäältä löytyy muokattavan patternin eli kappaleen kuvion numero. Patterneja voi olla yhteensä 16 ja yhden patternin pituus voi olla 16 iskua. Rajoitus ei välttämättä ole kunnianhimoisemman säveltäjän mieleen, mutta kannattaa ottaa huomioon musiikintekoon valittu alusta. Kappaleisiin patterneille on varattu maksimissaan 100 paikkaa.
Soundit uuteen uskoon
Kappaleet tehdään kahden monosyntikan ja nelikanavaisen rumpuraidan avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että moniäänisiä sointuja yhdellä syntikalla ei saa aikaan, kuten ei saanut alkuperäislaitteillakaan. DS-10:n kahta syntikkaa voidaan tarvittaessa käyttää kaksiäänisten sointujen luomiseen, mutta yleisin tarve niillä taitaa olla bassokuvion sekä melodioiden säveltäminen. Syntikoiden sekä rumpuäänien muokkaus tapahtuu ns. vanhan liiton potikoita vääntelemällä. Ominaisuuksiin kuuluvat perinteiset syntikoiden äänenmuokkauksen säädöt oskillaattoreineen ja filttereineen. Patch-paneelissa muokkausmahdollisuudet jatkuvat, kun kosketuskynällä vedetään patch-kaapelit jakista toiseen. Mikseri-ikkunassa vaikutetaan kanavien äänenvoimakkuuteen ja panorointiin. FX eli efekti-ikkunassa delaylla, flangerilla ja choruksella kappaleisiin väännetään entistäkin happoisempia tunnelmia.
Hauskin ominaisuus on KAOSS-padin mallinnus kosketusnäytöllä. Styluksella "piirretään" mustaa taustaa vasten kuvioita, jotka tuottavat mielenkiintoisia melodiantynkiä. Lisäksi piirtokuvioilla saadaan aikaan esimerkiksi hauskoja efektejä cut-offia eli leikkaustaajuutta muokattaessa.
DS:n kosketusnäyttö ja kynäohjaus on tällaiselle "pelille" lähestulkoon täydellinen valinta. Sekä virtuaalikoskettimet, sekvensseritilan käyttö sekä Kaoss-kosketuslevyn imitointi toimii niinkuin pitääkin. Retrohenkistä elektronista musiikkia saa näiden avujen ansiosta luotua varsin vähällä vaivalla.
Useamman DS:n surinaa
Korg DS-10:n "moninpelitila" käyttää hyväkseen DS:n langatonta verkkoyhteyttä. Maksimissaan kahdeksan DS:n ja DS-10:n omistajaa voivat järjestää jamit. Käsikonsoleista yksi toimii ns. masterina ja loput slavena, jolloin vain master-konsoli voi käynnistää kappaleen ja lopettaa sen. Multiplayer-tilassa ei voida vaikuttaa kappaleen tempoon tai swing-valintaan. Rumpuraidan äänenvärien muokkaamismahdollisuus on myös multiplayer-tilassa pannassa. Data exchange -toiminnon avulla sessiotiedostot voidaan siirtää maksimissaan seitsemälle DS:lle.
Roudarille potkut
HiFiin hurahtaneet saattavat karsastaa DS:n äänipiiriä, joka ei tuota laadultaan sitä kirkkainta soundia. Kultakorvien kannattaa kuitenkin kokeilla DS-10:n antamia mahdollisuuksia, jotka toivottavasti saavat vielä lähitulevaisuudessa jatkoa. Useita mureasoundisia analogisyntikoita nimittäin riittää tässä maailmassa mallinnettavaksi.
Korg DS-10 ei välttämättä ole analogisyntikoita tai tietokoneiden softasyntikoita korvaava verme, mutta sitä voidaan käyttää helposti roudattavana vaihtoehtona. Pienestä käsikonsolista ja AQ Interactiven kehittämästä innovaatiosta lähtee yllättävästi voimaa, kunhan vain oma mielikuvitus antaa myöten. Se soveltuu mainiosti aloittelijoille ja lapsille ensimmäisten omien musiikkikappaleiden työkaluksi, ja ennen kaikkea analogisyntikoiden ja elektronisen musiikin parissa pidempään harrastaneille.
Korg DS-10:n parissa vierähtää helposti useampi tunti, niin ensikokeilun aikana kuin jatkossakin.