Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Punainen kuu luo zombeille siltaa

Keskeneräisten pelien julkaisu on ollut muotia jo jonkin aikaa, ja trendi näyttäisi olevan nousujohteinen. Silti keväinen ilmoitus 7 Days To Dien kesäjulkaisusta oli monelle shokki. PC-versio oli tuolloin erittäin buginen ja lähes pelikelvoton.
Huoli hälveni hieman, kun kehittäjä The Fun Pimpsin lisäksi mukaan tulivat Iron Galaxy sekä lähinnä julkaisijan roolissa toimiva Telltale. Lisäkädet mahdollistivat useamman version kehittämisen samaan aikaan. Telltale on tuonut mukanaan myös Walking Deadista tuttua sisältöä hahmojen muodossa.

Olipa taas kerran

Zombit ovat jälleen kerran vallanneet maailman ja pelaajan tarkoituksena on selviytyä noiden veijareiden keskellä. Sen kummempaa juonta ei ole, vaan jokainen luo oman tarinansa.

Päivällä kuolleet kävelijät ovat hieman leppoisampaa porukkaa, kun taas yöllä ne muuttuvat armottomiksi saalistajiksi. Lähelle sattuessaan ne voivat kuulla, haistaa, nähdä ja aistia pelaajan pienimmätkin toimet. Kiinnostunut zombi tuo tietysti mukanaan tukun kavereita, ja siksi on erityisen tärkeää löytää tai rakentaa itselleen suojaisa paikka, missä viettää yönsä turvallisesti. Maahan kaivettu hiekkamonttu käy hyvin ensimmäisen pimeän majoituspaikasta.

Seitsemän päivän välein taivaalle nousee punainen kuu, joka houkuttelee ”hordet” esille. Nämä suuret zombilaumat voimistuvat joka kerta, joten oman suojapaikan kannattaa olla hyvin vahvistettu.

Pelialueita on kaksi. Navezgane tarjoaa valmiiksi räätälöidyn maailman, johon on ripoteltu myös pienimuotoisia tehtäviä. Vastapainoksi onneaan voi kokeilla satunnaisesti luodussa maailmassa. Molemmissa alue on jaettu vyöhykkeisiin, jotka vaihtelevat radioaktiivisesta joutomaasta raikkaaseen tundraan. Vyöhykkeiden sisällä on asutusalueita, kerrostalolähiöitä, lomakeitaita sekä lottovoitosta käyviä armeijan tukikohtia.

Tuskallisen hidas alku

Alussa suurin osa ajasta kuluu perustarpeiden kanssa painiessa. Ruuan ja puhtaan juotavan etsiminen voi olla hyvin haastavaa, mutta siihen tarjotaan onneksi useita ratkaisumahdollisuuksia. Autiotalot, auton raadot, roskikset sekä pellot ovat täysin pelaajan käytettävissä. Erähenkinen selviytyjä tietysti hoitaa muonituksen metsästämällä peuran lounaaksi ja keittämällä juomavetensä järvestä.

Ruuan, juoman ja zombien lisäksi pelaajan tulee huolehtia lämpötilaan sopivasta vaatetuksesta, haavojen paikkauksesta, nyrjähtäneistä nilkoista, infektioista, palovammoista sekä ripulista. Nukkua ei kuitenkaan tarvitse, vaikka se toisi selviytymisaspektiin oivan lisän. Pelissä on kyllä sänkyjä, mutta ne toimivat vain syntymäpaikkoina kuoleman jälkeen.

Kun perusteet alkavat olla hallussa, on aika valmistautua tuleviin koitoksiin. Tämä tapahtuu nikkaroimalla monenlaisia hyödyllisiä tarvikkeita, kuten aseita, varusteita ja rakennuspalikoita. Erityisesti oman tukikohdan merkitys kasvaa mitä pitemmälle seikkailu etenee. Varsinkin alussa myös taivaalta putoilevat avustuspaketit tarjoavat mahdollista helpotusta selviytymiseen. Niistä voi löytyä esimerkiksi piirustukset johonkin tuhovoimaiseen aseeseen. Kaikkia tavaroita ei siis voi heti rakentaa, vaan niiden teko täytyy opetella ohjeista.

Toiminta on helppoa, kunhan sen oikein oivaltaa. Asioiden ymmärtäminen olisi huomattavasti sujuvampaa, jos peli kertoisi edes puolet salaisuuksistaan. Systeemi on hyvä, mutta korkea oppimiskäyrä ajanee osan pelaajista helpompien nimikkeiden pariin.

Selviytymiseen saa uutta näkökulmaa sekä haastetta moninpelistä, joka onnistuu jaetulla ruudulla tai netissä. Leppoisa tutkiminen muuttuu kilpajuoksuksi parhaista apajista, kun maailmassa onkin yhtäkkiä useampi ihmispelaaja. Paras vaihtoehto on kuitenkin tehdä yhteistyötä, mikä parantaa selviytymisen mahdollisuutta huomattavasti.

Ropellusta ja Minecraftia

Nikkarointi ja hahmonkehitys ovat 7 Days To Dien parasta antia. Lukuisat taidot kehittyvät käyttämällä, mikä tekee touhuamisesta palkitsevaa. Hahmoaan voi kehittää myös hiljakseen kertyvillä kokemuspisteillä. Alkuun edistys on jopa turhauttavan hidasta ja taistelukin tuskaista kuin Morrowindissa konsanaan. Kärsivällisyys onneksi palkitaan ja uusavuttomasta puupäästä kehkeytyy ajan myötä varsinainen monitaituri. Kyvyt eivät ole vain täytettä, vaan niillä on oikeasti suuri merkitys.

Nikkarointi ihastuttaa monipuolisuudellaan. Suuri osa rakennuspalikoista on aihioita, joiden päälle päivitetään kerroksia. Esimerkiksi puukehikon pintaan lyödään ensin pari kerrosta lautaa, minkä jälkeen sitä voi vielä vahvistaa raudalla tai kivellä. Sama pätee myös oviin, ikkunoihin ja luukkuihin. Rakennelmat voivat sortua, joten ihan miten sattuu palikoita ei voi laitella.

Zombit sumussa

Vaikka 7 Days To Die tekee paljon hyvin, niin ikävä kyllä ennakko-oletus osui oikeaan. Se on pahasti kesken ja tämä näkyy kaikkialla. Tilanne ei ole kuitenkaan toivoton.

Grafiikat ovat suoraan kuin vuosituhannen alusta piirtoetäisyyden ollessa vieläkin vanhempaa perua. Kivenheiton päässä näkökenttää koristaa sakea sumuverho, mikä pilaa oleellisesti tunnelmaa suuresta avoimesta maailmasta. Näiden lisäksi silmään pistävät seinien läpi pilkistävät irtoraajat, huonekalut ja milloin mikäkin.

Ruudunpäivitys tökkii ikävästi liian usein, mikä tekee pelaamisesta hetkittäin mahdotonta. Tämän lisäksi animaatiot nykivät, peli kaatuilee, äänet katoilevat tai puuttuvat kokonaan, satunnaisluodut maailmat ovat tyhjiä ja arvostelusession aikana yksi tallennuskin korruptoitui. Myös moninpeliin yhdistäminen ja yhteyden pysyminen tuntuvat olevan vielä hakusessa. Jaetun ruudun selviytyminen sentään toimii kohtuullisesti. Lisäksi mukana on yksi ikävä PC-versiotakin vaivannut bugi, joka ei muista pelaajan koordinaatteja pystysuunnassa. Talon alle piiloutunut pelaaja saattaa herätä katolta seuraavalla tallennuksen latauskerralla.

Yllättäen kontrollit on käännetty konsolin ohjaimelle mukavasti, vaikka niistäkin on joku mielensä pahoittanut. Pieniä epäloogisuuksia esiintyy erityisesti valikoissa, missä pikavalintojen paikat vaihtelevat kummallisesti. Yleistuntuma on kuitenkin mukiinmenevä.

Viimeistely puuttuu

7 Days to Dieta voi kutsua hyväksi peliksi, vaikka viimeistely ontuu pahasti. Arvostelun aikana ilmestyi melko suuri korjaava päivityskin, jonka vaikutus jäi epäselväksi. Ongelmia se ei ainakaan näkyvästi korjannut. Tekijät eivät myöskään kunnolla informoi oikein mistään, mikä lisää maksaneiden pelaajien tuskaa entisestään.

Ärsyttävän keskeneräisenäkin 7 Days To Die vetää puoleensa. Se koukuttaa, sisältöä on runsaasti ja sitä on hauska pelata, silloin kun se toimii. Hintakin on vain puolet normaalista uuden pelin hinnasta. Heikkohermoisen pelaajan ei kannata tähän vielä koskea, vaan odottaa suosiolla suurempia korjauspäivityksiä. Arvosanaan voi kevyesti lisätä yhden tähden, kunhan pahimmat ongelmat on saatu korjattua.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi