Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Vain tupakointi peliväkivaltaa vaarallisempaa

Michiganin yliopiston tutkijoiden mukaan televisiossa, elokuvissa sekä videopeleissä esiintyvä väkivalta on vakava uhka kansanterveydelle ja vain tupakanpoltto on vaarallisempaa. L. Rowell Huesmann ja Brad Bushman kävivät läpi viimeisen 50 vuoden ajalta kerättyä aineistoa mediaväkivallan vaikutuksista.

- Väkivaltaisen sähköisen median vaikutus jää vain yhdelle tunnetulle terveysuhalle; vain tupakanpolton vaikutus keuhkosyöpään on suurempi, kuin mediaväkivallan vaikutus agressiivisuuteen, Huesmann kertoi.

Huesmannin mukaan lapset kuluttavat keskimäärin kolme tuntia päivässä television ääressä ja yli 60 prosenttia ohjelmista sisältää jonkinlaista väkivaltaa.

- Lisäksi lapset viettävät yhä enenevissä määrin aikaa videopelien parissa ja niistä suurin osa sisältää väkivaltaa. Lapsiperheistä 83 prosentilla on pelikonsoli. Tutkimus osoittaa selvästi, että virtuaaliväkivalta lisää väkivaltaisen käyttäytymisen riskiä niin lapsilla kuin myös aikuisilla, sanoi Huesmann ja lisäsi, että vaikutukset saattavat olla erittäin vahingollisia muuten hyvinvoiville lapsille.

Vaikka kaikki mediaväkivallalle altistuneet lapset eivät tulekaan agressiivisiksi, se ei Huesmannin mukaan vähennä paremman valvonnan tarvetta vanhempien ja yhteiskunnan puolesta.

Galleria: 

Kommentit

Otsikko ja uutinen tuntuvat olevan vähän ristiriidassa.

Heh, juu. Korjattu.

No niimpä niin...tää on taas tätä Ömeerikan tutkimusta. Vaikka saattaahan siinä häviävän pieni osa olla tottakin, jotkut kun ovat mieleltään muutenkin sairaita ja tekisivät noita väkivaltaisuuksia ilman pelejäkin.
Itse olen pelannut kohta 30 vuotta ja silti olen lauhkea kuin lammas.
Peleissähän pääsee purkamaan aggressioita ja kokeilemaan asioita joita ei normaalissa elämässä missään nimessä tekisi.

No, nythän mun pitäisi olla sitten vähän enemmän turvassa kun lopetin videopelien pelaamisen :)

Kyl uskon et toi on täysin paikkansa pitävää, yks tuttu joka pelaa paljo esim. smäckejä taipuu aina matkimaa niitä vääntöjä ja iskuja oikeessa elämässä. Eikä se oo ainut jonka tiiän.

Hehe, oon aika vaaravyöhykkeellä tupakoivana väkivaltapelien pelaajana.

Äääk mitä paatosta.

Joo, kyl mun mielestä kannattais lopettaa kokonaan elokuvien, tv-sarjojen ja pelien teko... ...NOT!

"...vain tupakanpolton vaikutus keuhkosyöpään on suurempi, kuin mediaväkivallan vaikutus agressiivisuuteen."

Ja lauseessa on ideaa...not?

"...vain lannoitteiden vaikutus omenoiden kasvuun on suurempi, kuin tupakanpolton vaikutus keuhkosyöpään."

Nyt olisi jo aika bannia uskonnolliset opukset =)
Niissä sitä väkivaltaa ja väkivaltaan kehottamisia eniten on.

Tuntuu siltä, että ihmiset onnistuvat ohittamaan peliväkivaltaa käsittelevien uutisten pointin kerta toisensa jälkeen. Paremman valvonnan ja vanhempien vastuun peräänkuuluttaminen ei varmasti ole pahitteeksi.

Ja toisaalta kyseenalaistaisin myös sen, miksi niin monien pelien ylipäätään pitää olla väkivaltaisia. Onko se vain halpa suunnitteluratkaisu, kun muita haasteita ei keksitä?

50 vuoden aineisto on jo astetta vakuuttavampi tutkimus... Kuinka paljon on ryöstöjen, murhien ja raiskausten määrä lisääntynyt Amerikassa 50 vuoden aikana ? Ihan mukavasti varmaan.

Tässä tutkimuksessa ei otettu erikseen pelejä syntipukeiksi, vaan puhuttiin nätisti sähköisestä mediasta (jonka osa peliala on)... Olisi mielenkiintoista kuvitella millainen maailma on ollut ennen telkkaria, pelejä ja elokuvia? Toisaalta koko yhteiskunta on täysin erilainen kuin toisen maailmansodan jälkeen, että mikä aiheuttaa mitäkin on jo filosofisempi kysymys... Joku painoarvo on sähköisellä medialla, sitä ei voi mitenkään edes kiistää...

Eli sama suomeksi: turha tutkimus itsestään selvästä asiasta.

aamen

mitenkähän tässä on määritelty median vaikutus väkivaltaisuuteen..? arvioitu? En kiellä että medioilla on iso vaikutus mutta väittäisin että isompi vaikutus on väeston kasvulla koska on enemmän ihmisiä on enemmän peeloja.
Sitä tuskin pystyy kovinkaan tarkasti määrittelemään mikä ajoi henkilön X tappamaan henkilö Ö:n. Todetaan vain että henkilö katsoo väkivalta viihdettä ja pelaa pelejä joissa on väkivaltaa ja avot! syy on siinä.

Kumma, että harvoin kerrotaan näistä sähköisen median hyödyllisistä vaikutuksista nykynuoriin....

"Vaikka kaikki mediaväkivallalle altistuneet lapset eivät tulekaan agressiivisiksi, se ei Huesmannin mukaan vähennä paremman valvonnan tarvetta vanhempien ja yhteiskunnan puolesta."

Sanokaa mua konservatiiviksi, mutta olen samaa mieltä.

Tää on taas tätä...

Pelien ja leffojen vikahan se on, jos jotain tapahtuu. Niin kuin vaikka sen Jokelan juttu. Heti alettiin syyttämään pelejä.

Baron: "Kuinka paljon on ryöstöjen, murhien ja raiskausten määrä lisääntynyt Amerikassa 50 vuoden aikana ?"

http://economist.com/images/20050806/CSF334.gif
Tuossa tilastoa hiukan lyhyemmältä aikaväliltä.

Vielä toinen kuva: http://www.positiveliberty.com/viort.gif
Ja virallinen tilasto: http://www.ojp.usdoj.gov/bjs/glance/tables/viortrdtab.htm

Mediahan ruokkii tehokkaasti ihmisten lisääntynyttä turvattomuuden tunnetta, vaikka tosiasiassa mennään parempaan suuntaan.

Itse pelaan ja poltan myös tupakkaa, se on väkivaltainen kuolema kolkuttamassa jo ovelle.

Niin kaikesta syytetään pelejä. Juuri siinä Jokelan jutussakin syytettiin pelejä. Luin jostakin lehdestä suurehkon jutun siitä, niin jossain välissä oli "auvinen pelasi viimmeisen väkivaltaisen videopelin ennen kuin lähti kouluun."

hah miten vitussa noi on tutkinut tuota? Tyyliin ottanut jotain poliisifiluja ja kattunut kuinka monta nuorta heistä omisti pelikonsolin?

aggressiivinen luonne voi korreloida väkivaltapelien pelaamista, eikä aina toisin päin.

Erityisesti se, että tutkimusmenetelmää ei kerrota riittää perusteeksi heittää tämä paska romukoppaan. Koittakoon uudestaan sitten, kun niillä on kunnon argumentit. En teilaa tuloksia suorilta käsin, mutta tämä tutkimus vaikuttaa lähinnä vitsiltä. (tai uutinen on vain tehty typerästi.)

Aika uskomatonta, että jotkut on ollut vielä valmiita uskomaan tämän. Vaikka mitään näyttöä ei annettu. Tämä on sama, kun mä sanoisin, että Gears of Warin pelaamisella ei ole 6-vuotiaan mieleen mitään vaikutusta - tutkittu juttu.

Eddy93, se jokelan juttu johtu ihan muista syistä kuin pelaamisesta! Olikohan ampujalla tunnukset tänne?

Vaikka pelien näkökulmasta asiaa tällä palstalla eniten tarkastellaankin, niin kannattaa varmaan vielä huomauttaa, että "media" kattaa paljon muutakin kuin pelkät tietokone- ja videopelit.

Joka tapauksessa tässä olisi nyt tuhannen taalan paikka saada perusteltua sekä yleistä ikärajojen parempaa noudattamista, että medialukutaidon parantamista niin lasten ja nuorten, kuin myös aikuisten piirissä.

Mutta valitettavasti on todennäköisempää, että tähän tutkimukseen tarttuvat korkeintaan konservatiiviset piirit halutessaan lisätä yleistä sensuuria ja kieltoja, ja koko jutusta tulee pelkkää poliittista hiekkalaatikkoleikkiä ja juupas-eipäs -väittelyä ilman järkevää lopputulosta...

tutkimuksesta ei todellakaan voida puhua ennen kuin joku kertoo, millä menetelmillä tietoa on kerätty ja mitä siitä on päätelty.

"Eddy93, se jokelan juttu johtu ihan muista syistä kuin pelaamisesta! Olikohan ampujalla tunnukset tänne?"

Taisi olla PC-pelaaja...

Minä olisin uskonut että nuorten terveydelle haitallisempaa olisi mcdonald's ja vastaavat pikaruokapaikat/ketjut kuin pelit... Tosin koko tutkimuksessa taidettiin pikaruoat ihan tietoisesti ohittaa, eikä sitä voi kauheasti vertailla pelaamisen vaaroihin tosin ei voi tupakoinninkaan

Luulenpa, että Amerikassa kaikki poliisin takaa-ajo-ohjelmat sun muut saa
aika monen jenkin tekemään pahojaan kun katotaan, että hei, toihan vois olla siistii ja sitten lähetään vaa kaahailemaan ilman minkäänlaista käsitysta seuraamuksista.

"tutkimuksesta ei todellakaan voida puhua ennen kuin joku kertoo, millä menetelmillä tietoa on kerätty ja mitä siitä on päätelty."

Ei muuta kuin ottamaan yhteyttä tutkimuksen pääpiruun, tohtori Huesmanniin Michiganin yliopistoon. Kaverin CV:tä kun kattoo, niin kyllä äijä varmasti tietää, mistä puhuu ja luulenpa, että tietää enemmän tieteellisen tutkimuksen metodologioista kuin moni täällä. Ko. artikkeli löytyy ScienceDirectin tietokannasta kolmenkymmenen jenkkieuron hintaan.

Reutersin lehtijuttu nyt oli tyypillinen lehtikirjoitus, eikä sellaisenaan siitä pidä odottaakaan selitystä tutkimusmetodeista yms. Valitettavan usein toimittajat kirjoitatvat juttuihinsa vain sen, minkä he olettavat suuresta yleisöstä olevan kiinnostavaa, vaikka se olisi pelkkä sivulause ja tässä tapauksessa pelit otettiin esille vaikka tutkimus puhui nimenomaan "sähköisestä mediasta".

Ihan hyvä, että tämmösiä asioita tutkitaan. Kysymys kuuluukin, lähteäkö sensuurin vai valistuksen tielle.

Oon edelleen skeptinen, koska psykologian alalla vääristymättömän tutkimustiedon saaminen on aika helvetin vaikeata. Tyyppiesimerkkinä älykkyyden mittaaminen. Tämä jätkähän varmaan tietää, mistä puhuu, mutta mistä sitä tietää mitä agendoja silläkin kummittelee takaraivossa. Onhan sitä tieteen historiassa nähty vaikka mitä mutkien suoristeluja.

Ajattelin itseasiassa ottaa yhteyttä. Oishan se hyvää harjoitusta yo-kirjoituksiinkin.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi