Muistan kuin eilisen tuon päivän vuonna 1995, kun tietokonemessuilla ihastelin Papyruksen NASCAR-peliä. Peli jäi mieleen, ja paria vuotta myöhemmin tarttui pelikaupasta mukaan NASCAR Racing 2. Realistinen ote ajamiseen, tapahtumien paljous ja hyvät muokkausmahdollisuudet takasivat, että pelistä muodostui toinen 90-luvun ajopeleistä, joka on eniten vaikuttaneet seuranneeseen pelimakuuni.
Kauas on tultu noista ajoista. NASCAR-lisenssi on nyt jo muutaman vuoden ajan ollut Electronic Artsin yksinoikeutta. Lähes yhtä monta vuotta NASCAR-pelit ovat eläneet pimeää keskiaikaa Euroopassa ja ilmeisen hyvästä syystä.
Aamuruuhkaa pohjoiskaarteessa
NASCARin hienoudet jäävät usein punaniskaosavaltioiden ulkopuolella pimentoon. Muutamat kuolonkolarit, kansainvälisesti tunnettujen kuljettajien siirtyminen sarjaan sekä maksutelevisioiden yleistyminen ovat nostaneet sarjan yli uutiskynnyksen myös täällä Pohjolassa saakka. Sanotaan, että vaihtelu virkistää ja NASCAR osuu siinä hyvään saumaan. Peltiä pistetään ryttyyn vähän väliä ja liikennettä on kuin Helsingin kehäteillä parhaimman aamuruuhkan aikaan. NASCAR 08 on kuitenkin malliesimerkki siitä, että pelkällä vaihtelulla ei pitkälle pääse.
Aloitetaan NASCAR 08:n hyvistä puolista. Mukana on kunnolla tehty lisenssi kuljettajineen, talleineen ja ratoineen. NEXTEL-Cupin lisäksi ajamaan pääsee myös Craftsman Truck -sarjaa eli perinteisten vakioautojen sijaan pääsee lava-autojen ohjaksiin. Autopuolelta mukana on myös ensi kaudella vakiokäyttöön tuleva Car of Tomorrow eli uusi ja uljas, ja ennen kaikkea turvallisempi, NASCAR-auto.
Kausimoodissa pääsee kiertämään NASCAR-sarjan eri variaatioita. Kisaviikonloput muodostuvat harjoituksista, aika-ajoista ja itse kilpailusta, minkä lisäksi autoaan pääsee virittämään muutamilla yksinkertaisilla vaihtoehdoilla. Kausien ja yksittäisten kilpailuiden ongelmana on tylsyys, mutta vauhtia peliin tulee The Chase ja Toyota Racing -haastetiloista.
The Chase on yksinkertaisuudessaan viihdyttävä pelimuoto, jossa pelaajan tulee eri ratatyypeillä suorittaa erilaisia haasteita. Haasteita on kymmenisen erilaista, sisältäen mahdollisimman nopeita kierroksia, ohittelua ruuhkassa sekä pysymistä parhaalla ajolinjalla. Haasteissa on tarjolla kolme eri vaikeustasoa, joista helpoin soveltuu hyvin aloittelevalle kuljettajalle ja vaikeimmassa on pähkinää purtavaksi kokeneemmallekin. The Chase käykin hyvästä harjoituksesta aloittelevalle kuljettajalle. Palkintona saa sopimuksen yhteen sarjan talleista ja pääsee ajamaan muutaman kilpailun tai kokonaisen kauden, yrittäen saavuttaa tallin asettamat tavoitteet.
The Chase pitäisi otteessaan, jos perusteet olisivat kunnossa. NASCAR 08 kolaroi toteutuksellaan kuitenkin jo aika-ajossa. Ohjattavuus on herkkyydessään surkean ja hirveän välimaastosta, eikä edes jatkuva asetusten säätäminen tuo apua ongelmaan. Herkkä ohjaus vielä menisi monessa kevyemmässä kaahailussa, mutta ei NASCARissa. Kun ympärilläsi on muutaman kymmentä autoa, on ohjattavuuden oltava erityisen tarkkaa. Etenkin ongelma korostuu peliohjaimella pelattaessa, ja vaikka ratti helpottaakin tilannetta hieman, ei sekään poista ongelmaa kokonaan. Autoista ei välity pelaajalle saakka minkäänlaista massan tunnetta, joten olo on sama kuin menisi rullaluistimilla jäälle. Tämän seurauksena usein pienikin kosketus kanssakilpailijaan tietää pyörähdystä, eikä peli-ilosta ole enää tietoakaan.
Ratatyypeistä ongelma on pienin kaasu pohjassa ajettavilla super speedway -luokan radoilla, kun taas ahtaan paikan kammoa herättävät lyhyet ja tiukkamutkaiset short track -kisat ovat yhtä törmäilyä. Muut asettuvat näiden välimaastoon. Valitettavasti ohjaus ei toimi miellyttävästi edes perinteisempään ajopelimakuun toimivilla kilparadoilla, joissa ruuhkat eivät ole samankaltainen ongelma.
Verkkopuolella tarjolla on vakioksi muodostunutta kaavaa, eli yksittäisiä kilpailuja enintään 12 pelaajan voimin, mutta ei turnauksia tai kausia. Pelaajamäärät tai paremminkin niiden puute tosin poistaa verkkopeliltä viimeisenkin merkityksen.
Parempi jättää väliin
Sisäkuvakulmasta, reaaliaikaisista telemetriatiedoista ja sadoista ulkoisesti mallinnetuista autoista huolimatta NASCAR 08 ei ole pelikirjon teknisesti komeimmasta päästä oleva tuotos. Väkisin tulee mieleen, että uuden sukupolven versio on tehty vieläkin suoraan PS2-versiosta kääntämällä. Äänipuolellakaan ole kehuttavaa, kun moottorit kuulostavat enemmän heinäsirkkaparvelta kuin huippuunsa viritetyiltä kilpa-autoilta. Teknisesti väsähtäneen toteutuksen antaisi tosin mielellään anteeksi, jos vain pelattavuus olisi kunnossa.
Huono pelattavuus on perussynti jokaisessa peligenressä. Ajopeleissä pelattavuus on monesti kaikki kaikessa, joten huono pelattavuus johtaa suoraan huonoon peliin. NASCAR 08:n kohdalla tämä ei voisi pitää enempää paikkaansa. Pelistä ei uskoisi olevan iloa edes NASCAR-sarjan kovimmille faneille. Rattipakko on pelin kohdalla joka tapauksessa aivan ehdoton.
EA on nostanut monien sarjojensa profiilia viime vuosina, joten on vain syytä toivoa, että NASCAR saisi seuraavissa osissa saman kohtelun. EA:n muuten mainiossa tarjonnassa vuodelle 2007 NASCAR 08 on vuoden häpeäpilkku.
Kommentit
Olin ostamassa peliä vielä kun en ol...
Olin ostamassa peliä vielä kun en ollut demoa kokeillut, onneksi demo tuli meinaan muuten olisi mennyt 70e kankkulan kaivoon, jo demon pErusteella aivan täys pska. Näköjään jenkeille riittää se kun pelin kannessa lukee " NASCAR 08" Grafikkakin on aivan huonoa, en ole näin rumaa peliä grafiisesti vielä PS3:lla nähnyt vaikka Conankin oli aivan hirveätä katsottavaa.
Sääliksi käy arvostelioita, kun joutuu tälläisiä pelejä arvostelemaan.
On Juan Pablo laittanu väärään peliin...
On Juan Pablo laittanu väärään peliin naamansa :)
Jaa oma mielipide kyllä vähän eriää n...
Jaa oma mielipide kyllä vähän eriää näistä muista. Kokoversion hankintaa mietin, mutta lopulta MotorStomin jostain tarjouskorista otin. Demon perusteella kuitenkin oikein hyvä.
Heti ekana huonona pitää sanoa, että rata täysin mielikuvituksettoman ympyrä. Myös ympäristöt melko tylsiä, mutta tähän se omasta mielestä sitten jäikin. Erilaisia tietoja auton kunnosta saa jatkuvasti reaaliajassa. Ajettavuus on hyvä, mutta herkkä. Demossa auto lähti tosi helposti käsistä, mutta toisaalta tämä vaan nosti varovaisuustasoa, eikä tullu missään kohtia turhan rennosti otettua. Ja tunnehan oli hieno, kun huomasi, että takarenkaasta lähti pito tai puhkesi. Yritit viellä korjata tilannetta, mutta takapää alkaa armottomasti heittää. Auto lähtee ympäri, osuu vastustajaan ja takanasi on ketjukolari. Oma kulkuneuvosi pamahtaa päin vallia ja siitä kimpoaa uudelleen nurmikolle. Auto on mäskänä, kaikki on mennyttä (ennen seuraavaa pelivuoroa)... Tollaisia tunnelmia itse koin ja peli todellakin aikas hyvän oloinen. Testaamani perusteella antaisin 8/10.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi