Julkaisija: SCEE | Kehittäjä: Big Head Games |
Julkaisupäivä: 17.7.2008 | Lajityyppi: Puzzle |
Pelaajia: 1 | Live-tuki: Pelituki, tuloslistat |
PEGI-suositus: kaikille | Hinta: 8 euroa |
Koko: ?? | Muuta: - |
Erilaiset rakentelupohjaiset ongelmanratkontapelit ovat olleet suosittuja sitten ensimmäisen Lemmingsin. Skottilaisen DMA Designin (nykyisen GTA-pelisarjan luoja Rockstar Northin) lähes kaksikymmenvuotiaan mestariteoksen jalanjälkiä ovat kulkeneet niin pelisarjan lukuisat jatko-osat kuin konseptia lainanneet uustulokkaatkin, mutta varsinaista lajityyppikehitystä on tapahtunut aikakehykseen nähden yllättävän vähän.
Brittiläisen Big Head Gamesin väsäämä pulmapeli Elefunk ei kaiverra sekään nimeään puzzle-genren historiaan, mutta ansaitsee kaikkien PSN-lataajien huomion. Elefunk tuo sympaattiset eläinhahmot kirjaimellisesti pelaajan puntaroitavaksi, kun joukko kidnapattuja elefantteja on määrä saattaa takaisin lajitovereidensa luo itserakennettujen siltarakennelmien päällä. Neljä pelastusympäristöä kiertävät metsäseuduilta hiekkamyrskyisille itämaille ja soisen rämealueen kautta sirkukseen. Pelastustointa häiriköivät lisäksi tasaisin väliajoin piraijat, mangustit, linnut sekä elefanttien suosikkiotukset, hiiret. Iik!
Pelillinen lähtökohta on yksinkertainen, mutta tukevan siltarakennelman nikkaroiminen on huomattavasti ensisilmäystä haastavampi urakka. Pelaajalla on käytössään rajallinen määrä eri vahvuisia ja muotoisia siltaosia, joita fiksusti yhdistelemällä saadaan kärsäkkäille kestävä kulkutie. Rakennusosia tarjoillaan aluksi tukevista metallipaloista, mutta myöhemmin valikoima lisääntyy puupaloilla sekä kiinnitysköysillä, joiden rasituskynnys on kolmikon pienin ja venymiskyky suurin. Valmis silta reagoi fanttien talsimiseen joko pysymällä ruodussaan, huojumalla tai murtumalla. Elefunkissa, jos missä ei heikointa lenkkiä kaivata.
Sananmukaisesti kantavin juju piilee aitoa sillanrakennusta mallintavassa rasitusmekaniikassa, joka rekisteröi kullekin siltaosalle oman kestävyysluokituksen. Tämä haastaa pelaajan käyttämään loogista päättelykykyä rakennusmateriaalien ohella. Harjoitteluosion puute ajaa kuitenkin kotikutoisen raksainsinöörin lukuisiin epäonnisiin yrityksiin ennen fysiikan lakien iskostumista selkäytimeen. Yleinen pelattavuus on joka tapauksessa kohdallaan ja kontrollit sopivan yksinkertaiset, mutta esiasetetut kamerakulmat ovat hieman liian lähellä tai liian kaukana rakentelunäkymään nähden. Portaaton ratkaisu olisi ollut toimivampi.
Visuaalisesti Elefunk on sarjakuvamainen ja tyylikkäillä taustamaisemilla ehostettu silmäkarkki, jonka sivusta kuvattua toimintaa piristetään näyttävillä romahduksilla ja muilla pienemmillä erikoistehosteilla. Pelastettavat elefantit ovat hauskasti animoituja, mutta liikerepertuaarin rajallisuus näkyy usein toistona. Musiikista ei hieman yllättäen vastaa nimiodotusten mukaisesti rento (ele)funk-biitti, vaan tavanomaisempi teemapiiperrys. Muu audioanti on vaatimatonta, vaikka ääniefektit erottuvatkin edukseen.
Elefunk on positiivinen tuttavuus pulmapelien ystäville. Sanattomalla elefanttihuumorilla kevennettyä rakenteluhaastetta pukkaillaan näyttävässä paketissa kohtuulliseen kahdeksan euron hintaan. Kenttiä olisi suonut reilusti lisää hieman päälle kahdenkymmenen tason jatkoksi, puhumattakaan kenttäeditorista, jonka avulla uudelleenpeluuarvoa olisi nostettu reilusti ylöspäin. Pari pelimuotoa ja nopeasti kasattu kahden pelaajan verkkomoninpeli eivät tarjoa rakenteluiloa muutamaa nikkarointipäivää pidemmälle. Puutteistaan huolimatta Elefunk on ehdottomasti tämän vuoden pirteimpiä PSN-julkaisuja ja kaikessa ronsuilussaan selkeää jatko-osa-ainesta.
Kommentit
Enemmän kenttiä olisi tuohon 8 hintaa...
Enemmän kenttiä olisi tuohon 8 hintaan toivonut. Muuten kivaa rakentelua.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi