Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Luukku 17: Jutut, joille ei kehdattu varata omaa luukkua

On olemassa mullistavia uutisia ja muita tärkeitä tapahtumia, mutta pelimaailmassa tapahtuu myös paljon sellaista, joka kohahduttaa hetkisen vaipuakseen historian hämäriin. Tänään KonsoliFIN haluaa vielä kerran kaivaa unholasta muutamia tapauksia, jotka kiinnostivat aikansa ja sitten – yleensä ansaitusti – hautautuivat uusien ilmiöiden alle.

One Million Troops

Konamin lehdistötilaisuus kesän E3-messuilla onnistui myötähäpeän tuottamisessa paremmin kuin Sascha Baron Cohenin elokuva Brüno. Teleprompteria maanisesti tulkinneen Dance Masters -tuottajan käsittämätön artikulaatio ja huonoa huumoria edustanut päänputoamissketsi olivat tietysti omaa luokkaansa, mutta Ninety Nine Nights 2:ta esittelemään astuneen Tak Fujin mukaansatempaava puhe saavutti sellaisen huonouden tason, että se oli suorastaan hyvä:

Pleikkarin puuttuva päivä

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä monen vanhanmallisen PS3:n omistajan otsalle nousi hikikarpalo jos toinenkin, kun eriskummallinen rautavika teki itsensä tiettäväksi. Virhekoodin 8001050F takaa paljastui konsolin sisäisen kellopiirin bugi, joka ei osannut oikeaa karkausvuoden laskukaavaa. Innokas pelikone kuvitteli päivämäärän olevan 29.2.2010 muun maailman ollessa eri mieltä. Tämä maailmankuvien perustavanlaatuinen eroavuus hyydytti verkkoon kytketyt läskiplösöt. Hoikempiin malleihin vaiva ei yltänyt.

Kuten asiaan kuuluu, KonsoliFINia seuraavat kuulivat asiasta TietoToimisto-2000:lta (uutinen).

Viimeiset laukaukset Xbox Livessä

Kliseisesti voi todeta, että eräs aikakausi päättyi 16.4., kun alkuperäisen Xboxin Live-verkkopalvelu suljettiin. Sitkeimpänä pelinä jatkoi kuitenkin legendaarinen Halo 2, joka ei suostunut kuolemaan kerrasta, vaan jatkoi kitumista lähes kuukauden päivät. Viimeinen sinnikäs sissi jäi vielä vuorokaudeksi yksin pitämään lippua korkealla, kun taistelutoveri kengittiin verkosta 10.5. Tarina ei kerro, mitä yksinäinen soturi teki viimeisten tuntien ajan vaienneilla taistelukentillä.

Ensimmäinen Heavy Rain -video

Yksi alkuvuoden odotetuimmista peleistä oli Heavy Rain. KonsoliFIN sai arvostelukappaleet peleistä jo tammikuussa, ja maahantuojalta saadun tiedon mukaan mitään embargoa ei pitänyt olla. Xshava onnistuikin kaappaamaan ensimmäiset yhdeksän minuuttia pelistä videolle ja latasi pätkän YouTubeen koko maailman ihmeteltäväksi. Sonylta tuli kuitenkin pikapikaa pyyntö vetää video pois jaosta, mutta vahinko oli jo ehtinyt tapahtua. Vaikka siis alkuperäiskappale onkin jo ehtinyt hävitä YouTubesta bittien taivaaseen, jatkaa törkeästi varastettu versio elämäänsä GameTrailersin sivuilla.

Videopelien arvostus (tai sen puute)

Heikosta itsetunnosta kärsivät videopelinörtit saivat uutta aihetta sääliä itseään, kun elokuvakriitikkoguru Roger Ebert totesi, että pelit eivät voi koskaan olla taidetta. Kirjoituksessaan Ebert lähinnä todistaa tietämättömyyttään videopeleistä ja pelaamisesta, mutta se ei estänyt alan kommentaattoreista inhaloimasta papupeltoa.

Ebert onnistui luomaan pienen myrskyn vesilasiin, mutta pelijournalismin virallinen fiksu kaveri Adam Sessler esitti ärsyttävän maltillisen kannanottonsa omalla saippualaatikollaan seisten. Joka tapauksessa tasaisen vauhdin taulukon mukaan Roger-sedältä voidaan odottaa vastaavaa lausuntoa seuraavan kerran vuonna 2015. Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä vasta-argumenttia meillä on silloin esittää.

Bobby vs Tim

Debatista toiseen.

Isosta nenästään verta ahkerasti kaivava Bobby Kotick erehtyi iloksemme avaamaan syyskuussa sanaisen arkkunsa Edge-lehden haastattelussa. Hupaisasti Kotick mollasi Electronic Artsia, erityisesti EA:n suhdetta sen omistamiin studioihin. Ehkä Bobby-boyta jyrsi, että Electronic Artsin johdon taholta ei ole esitetty toiveita poistaa kaikki hauskuus videopelien tekemisestä.

Vastalauseita oli luvassa, viestintäpomo Jeff Brown sanaili sukkelasti, että "Kotickin suhteet studioihin on dokumentoitu kattavasti tuomioistuinten pöytäkirjoihin". Mukaan hauskanpitoon liittyi myös Tim Schafer, joka ei tyytynyt seuraamaan verbaaliviiltojen vaihtelua sivusta. Brütal Legendin tylystä kohtelusta suivaantunut Schafer oli aikaisemmin luonnehtinut Kotickia "täydeksi mulkuksi". Activisionin keisari puolestaan kertoi haastattelussa Brütal Legendin ansainneen kohtalonsa, koska "se missasi kaikki deadlinet eikä silti ollut lopulta kovin hyvä peli".

Schafer loukkaantui omasta ja tiiminsä puolesta, mutta piti vielä masentavampana sitä, että Kotickilta meni kaksi kuukautta vastauksensa muotoiluun.

Tim Langdell & Edge Games

(teksti: Paavi) Tim Langdell perusti Edge Gamesin vuonna 1990. Firma ei ole tuottanut yhtäkään mielenkiintoista peliä, mutta muuta mielenkiintoista siihen kyllä liittyy. Langdell nimittäin on rekisteröinyt useita tavaramerkkejä, joista löytyy sana "edge". Asiaan kuuluu, että Langdell on ahdistellut näillä tekijänoikeuksilla kehittäjiä ja julkaisijoita. Tänä vuonna tälle saatiin kuitenkin stoppi, kiitos Electronic Artsin.

Kun Mirror's Edge julkaistiin, ehätti Langdell mainostamaan uutta peliään, "Mirrors by Edge". Tämän jälkeen hän alkoi uhkailla EA:ta oikeustoimilla, mutta yhtiö lähettikin vastineeksi valituksen Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkitoimistoon Edge Gamesin tavaramerkkien mitätöimiseksi. Kesäkuussa Langdell lopulta nosti oikeusjutun ja vaati korvauksia. Oikeus ei kuitenkaan ollut myötämielinen, vaan käytti jopa termiä "trollailla" Langdellin kehittäjiin kohdistamasta ahdistelusta puhuttaessa. Nyt miekkosen toimia pidetään mahdollisesti rikollisina, ja aiemmat "tavaramerkkiloukkaukset" rahalla kuitanneet yhtiöt tutkivat Langdellin vastaisten oikeustoimien mahdollisuuksia.

Kilpapelaajien kuntotesti

Onneksi tänä vuonna julkaistiin Kinectin ja Moven lisäksi myös muun muassa EA Sports Active 2.0 -peli. Sille on tarvetta. Huffington Post raportoi Essexin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan ammattimaiset videopelaajat ovat reaktiokyvyiltään hävittäjälentäjän luokkaa, mutta fyysinen kunto on kuin 60-vuotiaalla ketjupolttajalla.

Tutkimus ei ilmeisesti tehnyt muita yhtä yllättäviä havaintoja, kuten että työkseen videopelejä pelaavalla ei käy flaksi kuin futisammattilaisella. Toisaalta tämän havainnon merkitystä ei pitäisi liioitella, sillä aikaisemminhan jo paljastui, että jos tarjolla on seksiä tai videopelejä, niin ukkomies todennäköisesti valitsee jälkimmäisen.

NBA Elite

(teksti: Paavi) EA Sports halusi uudistaa sarjaa, vaihtoi jopa nimenkin, mutta pannukakkuhan siitä tuli. Pelistä julkaistiin demo ja se sai täydellisen murskaavaa palautetta. Ehkä legendaarisin bugi pelissä aiheutti pelaajan jäämisen seisomaan ikihonkana keskelle kenttää. EA:ta ei naurattanut, ja peli peruttiin, vaikka kuuleman mukaan se oli ehtinyt mennä kultaan ja painoon saakka. Noh, tekijätiimi vaihtoon ja ensi vuonna uudestaan.

Angry Birds

Suomalaisittain ilahduttavasti pelistudio Rovion uutukainen on niittänyt mainetta maailmalla, ja se on ladattukin jo parikymmentä miljoonaa kertaa. Kaiken lisäksi Time-lehti valitsi sen vuoden toiseksi parhaaksi peliksi.

Varsinkaan Android-luurin omistavilla ei ole syytä missata hupia, sillä pelin saa itselleen parhaaseen mahdolliseen hintaan: ilmaiseksi.

Ai niin, Time-lehden valinta vuoden parhaaksi peliksi oli myös suomalaista perua. Kyseessä on erään lupaavan espoolaisporukan tuorein tuotos nimeltä Alan Wake.

Mitä itsellesi jäi mieleen kuluneesta vuodesta?

Galleria: 

Kommentit

Vuoteen mahtuu paljon hyviä hetkiä. Kuitenkin näin saitin kautta parhaimmat fiilikset tuli jo edesmenneestä KFIN Chatista. Seurasimme porukalla suorassa lähetyksessä tätä Konamin pressiä E3:lta. Alkuun sellaista epäuskoista ihmettelyä, joka oli pakko vielä siinä vaiheessa laittaa kulttuurierojen piikkiin. Raja kuitenkin ylitettiin nopeasti ja viimeistään "One Miljöön troops!!1" katkaisi kamelilta selän ja me täällä chatin kotikatsomossa revettiin capslockit pohjassa koko remmi. Koska tekstimme näkyivät päivitettyinä myös tuolla foorumin pääsivulla, alkoi porukkaa kerääntyä kysymysmerkkien kera ihmettelemään mitä tapahtuu.. Ja show ei ollut vielä edes kunnolla alkanut :D

Videot muistona näistä hetkistä: http://www.konsolifin.net/media/search/konami%20e3/

Konami oli kyllä kultaa. En ylipäätään juurikaan muista koko E3-viikosta kunnolla muuta kuin tuon mahtavimman konferenssin ikuna.

Kesätyö, rahan ansaitseminen ja peleihin kuluttaminen oli kyllä kultaanoeiemmätiiä.

Kaipa DigiExpo 10 (ja Dreamhack karsinta) oli mukava muisto, loput muistot ovat Xbox 360n hommaamista ja pelejä.

Hyvä artikkeli! Niin ja aivan käsittämättömän hyvä pelivuosi! Oli uutta ja oli vanhaa. Tuleekohan tämmösiä kuinka paljon? Tuleeko tätä muisteltua pelaamisen 60-lukuna kun peleissä oli vaikka ja mitä? Henkilökohtaisesti tullu aika tavalla nautittua digitaalisesta viihteestä. Ja kovasti paljon sellaisten kavereiden kanssa joista ei tiedä edes etunimeä vaikka välillä useampana iltana viikossa tapaakin :D

Toisaalta taas jännät jutut kuten Move ja Kinetic ovat vasta näyttämässä mihinkä pystyvät. Voiki olla, että muutaman vuoden päästä naureskellaan jollekki EA:n sporttipelille missä piti pistää isoja möhkälemäisiä antureita ja härpäkkeitä eripuolille kehoa.
Jännää.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi