Nintendo Entertainment Systemin, eli NESin, omistajat pääsivät nauttimaan ensimmäisestä Metroid-pelistä jo vuonna 1987. Marion edustaessa koneen perinteistä tasoloikkaa ja Zeldan taas seikkailupuolta, Metroid tarjosi pelaajilleen sci-fi -henkistä toimintaa Zebes-planeetan synkissä uumenissa. Tämän nykyään klassikkona tunnetun pelisarjan tavaramerkkejä ovat mm. pääosaa vetävän, naispuolisen palkkionmetsästäjä Samus Aranin haarniskan ominaisuudet, synkähkö ilmapiiri ja varsinkin jättimäiset pomotaistelut.
Neiti Aran ja elinvoimaa imevät Metroid-eliömuodot olivat sen verran suosittua kauraa, että Metroid sai myöhemmin kaksi jatko-osaa - Metroid II: Return of Samus Game Boylle ja Super Metroid SNESille. Vaikka kaava ei juurikaan muuttunut yhdessäkään osassa, jokainen Metroid-seikkailu kuuluu näiden kolmen konsolin pelien parhaimmistoon. Super Metroid ilmestyi vuonna 1994, eikä Nintendolla näyttänyt olevan juurikaan suunnitelmia Nintendo 64 -aikakaudella tuoda avaruuseepokseen uutta osaa. Lopulta odotus palkittiin ja Nintendo paljasti uusien Metroid-pelien olevan kehityksessä - Metroid Fusion Game Boy Advancelle ja tietenkin Metroid Prime GameCubelle.
Metroid Fusion GBA:lla jatkaa perinteistä 2D-seikkailutyyliä Metroid Primen viedessä sarjan ensimmäistä kertaa kolmanteen ulottuvuuteen. Monet varmasti suhtautuivat aluksi ideaan 3D-Metroidista varauksella, sillä olihan kyseessä ensimmäisestä persoonasta kuvattu ammuskelu, ja vielä Amerikan mantereella sijaitsevalta Retro Studios -pelitalolta. Epäilyksiä ei vähentänyt yhtään myöskään seikat, että projekti oli pelitiimin ensimmäinen, ja että yhtiöllä oli kaiken kukkuraksi paljon taloudellisia ongelmia. Peli on kuitenkin ollut Nintendon EAD-tiimin ja itsensä Shigeru Miyamoton tarkassa valvonnassa ja heidän tehtävänään on ollut pitää peli uskollisena Metroid-nimelle. Yhdysvalloissa pelihän on jo julkaistu, joten monia arvosteluitakin on jo ilmestynyt internetin tiedon valtateille. Huikeita pisteitä ja kommentteja sisältävät arvostelut ylistävät pelin kuuluvan GameCuben ja koko pelialan parhaimmistoon. Myös Xboxin lippulaivana tunnettu Halo on jäänyt useissa arvosteluissa toiseksi Metroid Primen rinnalla. On kuitenkin huomioitava, että mielipiteet ovat mielipiteitä, sillä myös kritiikkiäkin on tullut.
Nyt pitkän odotuksen jälkeen Game Boy Advancen Metroid Fusion on nähnyt myös Suomessakin päivänvalon ja ensi vuoden maaliskuussa pääsemme itse Cuben Metroid Primen kimppuun. Peli kuitenkin oli jo näytillä myös Suomessa muutama viikko takaperin Kaapelitehtaalla pidetyillä GameWorld 2002 -messuilla, ja peli olikin messujen varsinainen vetonaula GameCuben The Legend of Zelda: The Wind Wakerin ohella. Nintendon osastolta löytyi kaksi Metroid Primeä pyörittävää GameCubea, joihin käsiksi pääseminen vaati kärsivällisyyttä pitkän odottelun takia, sillä monet halusivat luonnollisesti kokeilla tulevaa hittipeliä. Odottelu kuitenkin palkittiin, sillä pikaisten testailuiden perusteella mielenkiintoisesta ja lupaavasta nimikkeestä on kuin onkin kyse.
Ensimmäisenä silmiin pistää pelin hieno grafiikka, jota odotellessa kerkesikin ihastella mukavasti. Synkän oloinen Tallon IV -planeetta on täynnä yksityiskohtia, eikä moittimisen aihetta juurikaan tältä saralta löytynyt. Meno näytti olevan tasaista, eikä hidastelua tai muuta ikävää silmiin osunut. Efekteistä tai musiikista ei juurikaan saanut mitään irti taustamelun takia, joten tästä osa-alueesta on paha mennä sanomaan yhtikäs mitään vielä tässä vaiheessa. Kun ohjaimen sai lopulta omaan kouraansa, pystyi pienellä havainnoinnilla huomaamaan, ettei ohjailu tapahdu täysin samalla tavalla kuin muissa samasta kuvakulmasta kuvatuissa peleissä. Ohjailu kuitenkin luonnistuu pienen totuttelun jälkeen kuin vanhalta tekijältä, vaikka varmasti paljon asioita tältä saralta jäikin kokeilematta. Hyödyllinen palloksi muuntautuminen sekä muut seikat ovat toteutettu paremmin kuin osasin toivoakaan, sillä kyllä allekirjoittaneellakin on ollut muutamiakin epäilyksiä pelin laadun ja toteutuksen suhteen.
Metroid Primen pääpaino tuntuisi olevan räiskinnän sijasta tutkimisella. Tätä korostaa esimerkiksi se seikka, ettei ammuskeltavaa hirveämmin tullut vastaan pelituokion aikana. Vihulaisen kuitenkin vastaan talsiessa pystyy tähtäyksen lukittamaan kohteeseen ja sen ympärillä voi liikkua vapaasti Nintendo 64:n The Legend of Zelda: Ocarina of Timen tapaan, mikä isona helpottajana kallistaa pelin teemaa enemmän tutkiskeluun päin. Siitä huolimatta Metroid Prime sisältää myös klassiseen tapaansa jättimäisiä hirviöitä, joita pääsi lahtailemaan myös GameWorldissakin. Joka tapauksessa peli näyttäisi olevan hiukan vaihtelua markkinat pullollaan olevista räiskintäpeleistä.
Samuksen kypärästä löytyy useita erilaisia visiireitä, joista käytössä oli testailun aikana useimmiten itse perustilan ohella skannaustila, jonka avulla pystyy tutkailemaan alueiden tietokoneista tietoja nykyisistä ja menneistä tapahtumista, availla ovia ynnä muuta kivaa. Tämä seikka kyllä vaikuttaa hiukan turhauttavalta ainakin GameWorldin lyhyiden pelituokioiden jälkeen, kun ei oikein olisi ollut aikaa paneutua paljastuviin tietoihin tarkemmin. Loistava tunnelma latistuikin hiukan muiden pelin pariin haluavien hengittäessä koko ajan niskaan, mutta se ei kuitenkaan estänyt Metroid Primeä nousemasta minun odotuslistani kärkipäähän.
Tuleeko Metroid Prime olemaan pitkän 9 vuoden odotuksen arvoinen, sen jokainen saa todeta saadessaan pelin käsiinsä. Mikäli peli kiinnostaa, odotusta voi hiukan lieventää Game Boy Advancelle jo ilmestyneen Metroid Fusionin avulla. Fusionin ja GBA:nkin hankkiminen ei ole yhtään hullumpi idea, sillä loistavan pelin lisäksi Fusion tarjoaa yhdessä Primen kanssa mahdollisuuden avata kaikenlaisia bonuksia, kuten olemmekin aiemmin myös uutisoineet sivustolla. Retroilijoita varmasti eniten kiinnostaa NESin alkuperäiseen Metroidiin käsiksi pääseminen. Retro Studios on siis saanut peliin kaikkea mahdollista mukaan ja sama Metroid-tunnelma, joka oli läsnä sarjan kolmessa edellisessä osassa, vaikuttaisi siirtyneen onnistuneesti uuteen ulottuvuuteen.
Näillä näkymin Prime tulee siis näkemään päivänvalon Euroopassa maaliskuun 3. päivä 2003. Sitä odotellessa onkin hyvä vaikka kaivaa vanhat Metroid-seikkailut esille kaapin pohjalta, tai käydä kaupasta hakemaan näin joulun alla pukinkonttiin GBA:n Metroid Fusion. Primen ollessa Retro Studiosin ensimmäinen pelinimike, on vain ihasteltava lopputulosta ja peli myös lupailee hyvää sekä pelaajien, että yhtiön tulevaisuuden kannalta. Se, että onko kyseessä uusi first-person -pelien kuningas vai jotain muuta, nähdään piakkoin. Joka tapauksessa Metroid on palannut jäädäkseen. Kukapa olisi uskonut vielä muutama vuosi sitten?