Hauska, palkitseva, haastava, jännittävä, Call of Duty 4 on kaikkea tätä ja paljon muuta. Edellisissä osissa pääosaa näytellyt toinen maailmansota on heitetty romukoppaan ja sarjan uusimman osan tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan. Tämä parempaa uudistusta ei olisi edes osannut toivoa.
Tuttua Call of Dutya
Call of Duty sarjan tutuksi tulleeseen tyyliin pelaaja heitetään monen eri sotilaan saappaisiin yksinpelikampanjan aikana. Pelaajalle annetaan käyttöön viimeisintä huutoa olevat aseet ja pienen harjoittelu osion jälkeen pelaaja tyrkätään suoraan keskelle taistelutannerta. Jo harjoittelu osion aikana käy selväksi miksi Call of Duty sarja on edelleen täysissä voimissaan, eikä loppua näy. Kontrollit nimittäin hipovat täydellisyyttä; ampuminen, tähtääminen, liikkuminen, kaikki toiminnot iskostuvat selkärankaan lyhyen harjoittelu osion aikana. Ruudunpäivitys kun vielä on saatu pysymään korkeana voi peliä hyvällä omallatunnolla kutsua sulavaksi. Call of Duty 4 on myös siitä hyvä peli, että se sopii niin aloittelevalle fps sankarille kuin paatuneelle Call of Duty sarjan veteraanillekin. Vaikeustasoja on 4; Beginner, Normal, Hardened ja Veteran. Beginner vaikeustasolla viholliset kaatuvat helposti eikä pelaajan tarvitse kokoajan hakea suojaa tulitukselta. Veteran taso on kaikille Call of Duty sarjaa pelanneille tuttu ja herättää varmasti ilon ja vihan sekaisia tunteita. Veteran tasolla peli on sanalla sanoen epäreilu ja äkkikuolemat seuraavat toinen toistaan, mutta silti kun jonkun kohdan on päässyt läpi ja ruutuun pamahtaa teksti: Checkpoint niin onnistumisen tunne on sanoinkuvaamaton.
Kuin elokuvaa
Call of Duty 4:sen graafinen anti on normaalia alhaisemmasta resoluutiosta(1024x600 px) huolimatta todella näyttävää. Tapahtumat vyöryvät sellaisella voimalla ja intensiteetillä eteenpäin, että heikompaa hirvittää. Pelaaja on niin sanotusti vain osa tapahtumia, ympärillä taistellaan ja luodit viuhuvat pelaajasta huolimatta. Tämä luo loistavan tunteen siitä, että on keskellä taistelua, vaikka kentät suhteellisen suoraviivaisia ovatkin. Call of Duty 4 voisi kutsua putkijuoksuksi, etenemisreittejä on yleensä muutama, mutta kentät ovat kuitenkin sen verran leveitä, että tunnetta putkijuoksusta ei pääse syntymään. Grafiikan ohella myös äänimaailma on kunnossa, aseet kuulostavat aseilta ja miehet huutavat sotahuutojaan taistelun keskellä. Tunnelma on luotu niin onnistuneesti, että vaikka yksinpeli on läpäisty alle kymmenessä tunnissa, pelin tapahtumiin haluaa palata aina vaan uudelleen.
Mainio moninpeli
Call of Duty 4 on loistava yksinpeli, mutta asia joka nostaa sen uusiin ulottuvuuksiin on Liven välityksellä pelattava moninpeli. Itse moninpelin tekninen toteutus on huippuluokkaa; peli ei pätki juurikaan ellei sitten satu pelaamaan pelkkien huonoilla yhteyksillä varustettujen amerikkalaisten kanssa. Moninpeli pyörii yksinpelin ohella 60 ruudun sekuntivauhdilla joten sulavuus on taattu. Call of Duty 4:n moninpeli tuo mukanaan myös kevyitä roolipelielementtejä. Aluksi pelaajalla on auki vain muutama ase ja pelimuoto, mutta kokemuspisteiden karttuessa moninpeliin tulee kokoajan lisää ominaisuuksia. Tämä kannustaa pelaamaan ja suorittamaan ennalta määrättyjä ase-, tiimi- tai esimerkiksi tappokohtaisia tehtäviä. Roolipeleistä tutut hahmoluokat ovat myös mukana, ja pelaaja voikin luoda eri tilanteisiin sopivia luokkia ja asevalintojen ja perkkien avulla. Perkit ovat erikoiskykyjä kuten esimerkiksi tehokkaammat luodit tai suurempi määrä kranaatteja mukana. Erilaisia valintoja yhdistelemällä jokainen saa varmasti luotua omaan pelityyliin sopivan luokan.
Call of Duty 4:sen moninpelin karttavalikoima on yllättävän onnistunut, eikä mukana ole kuin muutama kartta, jotka eivät allekirjoittaneelle maistuneet. Karttojen maisemat vaihtelevat aavikkoisesta Lähi-idän kaupugista aina merellä seilaavan tankkerin kannelle asti. Perinteisten tappomatsien lisäksi Call of Duty 4 tarjoaa moninpelimuotoinaan muun muassa alueen valtausta sekä pommin virittämistä ja purkamista. Lisäksi pelimuotoja voi pelata joko normaali- tai hardcoretilassa. Hardcoretila vie peliä realistisempaan suuntaan ja sotilaat kestävät huomattavasti vähemmän osumaa, myös normaalitilasta tuttu kokoajan päällä oleva tutka loistaa poissaolollaan.
Tätä lisää
Call of Duty 4 on juuri sitä mitä hyvän räiskintäpelin pitää olla ja kun tekninen toteutus on huippuluokkaa voi kaupan tiskille olla varma, että Call of Duty 4:ään sijoitetut rahat takaavat lukemattomia hauskoja pelihetkiä niin yksin- kuin moninpelinkin osalta. Ei voi muuta kuin jäädä kieliposkella odottamaan mitä Infinity Ward saa seuraavassa Call of Duty sarjan pelissään aikaiseksi.