Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

SS

Scene It? Lights, Camera, Action on Xbox 360 konsolille ensimmäinen tietovisapeli, jonka mukana tulee tietovisapelailuun erityisesti suunnitellut erikoisohjaimet. Peli pohjautuu Scene it? nimiseen elokuva-aiheiseen DVD-peliin, jossa käytetään pelilautaa ja nappuloita. Scene It? LCA -pelin kanssa laudan ja noppien kanssa häsläämisen voi kuitenkin unohtaa ja keskittyä paremmin pemaamiseen.

Massiivinen paketti

Noin 10 kertaa normaalin Xbox -pelin kokoisen paketin sisuksista löytyy itse pelikotelon ja ohjekirjasten lisäksi vakuuttava määrä tavaraa. Neljä Big button pad erikoisohjainta tuntuvat laadukkaan oloisilta ja istuvat hyvin käteen. Mikä parasta, niin mukana tulee jokaiseen ohjaimeen tarvittavat kaksi AA-paristoa. Koska kyseessä on infrapunalla toimivat ohjaimet, löytyy paketista vielä USB-porttiin liitettävä infrapunavastaanotin. Vastaanotin sijoitetaan vaikkapa television eteen, josta se välittää ohjaimien komennot konsolille. Vastaanotin on varustettu peräti kolmisen metriä pitkällä johtolla, joten sen sijoittamisessa tuskin tulee ongelmia.

Ohjaimet kätöseen ja sohvalle

Pelin ympäristönä toimii elokuvakylä, jossa elokuvapomo ohjaa sattumanvaraisesti eri studioille. Näissä studioissa pelaajat pääsevät näyttämään elokuvatietämyksensä.

Pelissä ei juuri erilaisia pelimuotoja ole, oikeastaan vain yksi, josta on tarjolla 3 eri variaatiota. Short Playssa peli koostuu kolmesta kierroksesta sekä Final Cut -kierroksesta. Ensimmäisellä kierroksella saa pisteitä oikeista vastauksista, mutta vääristä vastauksista ei sakoteta. Toinen ja kolmas kierros ovat muutoin samanlaisia kuin ensimmäinen, mutta vääristä vastauksista saa miinuspisteitä. Viimeisellä Final Cut kierroksella ei tule miinuksia ja oikeiden vastauksien jälkeen nousee kerroin. Jos vastaa kaikkii kysymyksiin oikein, nousee kerroin jopa kymmeneen viimeisen kysymyksen kohdalla. Tämä tarkoittaa sitä, että välittömästä oikeasta vastauksesta voi räpsähtää jopa 20 000 pistettä, Final Cut kierroksen ansiosta pelin asetelmat voi siis muuttua vielä aivan pelin lopussa.

Long Play pelimuoto on muutoin sama asia kuin Short Play, mutta siinä tehtäviä yhdellä kierroksella on 5.

Party play on samanlainen kuin edelliset, mutta tässä pelimuodossa muut pelaajat näkevät toistensa vastauksen, jolloin toisen pelaajan "peesaaminen" on mahdollista. Party Play myös jatkuu kunnes se lopetetaan, eli mistään pelimuodosta ei ehkä voida edes puhua. Party Play on nimensä mukaisesti sopiva vaihtoehto esimerksi illanvieton taustaviihteenä.

Itse tehtävien pelaaminen ei voisi olla juuri helpompaa, ohjaimessa on yksi iso nappi ja 4 pientä. Suurimmassa osassa kysymyksiä isoa nappia ei kuitenkaan tarvita, vaan pelaajat valitsevat mielestään oikean vaihtoehdon painamalla yhtä neljästä pikkunapista. Jos vastaus on oikea palkitaan pelaaja pistepotilla, jonka suuruus riippuu vastaamisnopeudesta. Välittömästä vastauksesta räpsähtää 2000 pistettä ja pitkään harkitusta vastauksesta tai arvauksesta kertyy sitten vähemmän pisteitä väliltä 0-2000.

Erilaisia tehtävätyyppejä on 21 erilaista, tässä muutamia esimerkkejä:

- Tunnista elokuva tekstimuotoisten vihjeiden perusteella - Tunnista elokuva ääninäytteen perusteella - Tunnista elokuva hauskan kuvan perusteella, joka piirtyy pikkuhiljaa näkyviin - Tunnista näyttelijä todella vanhan kuvan perusteella - Tunnista näyttelijä,jonka kuva muodostuu pikkuhiljaa näkyviin - Tunnista elokuva julisteen perusteella - Tunnista elokuva kuvan perusteella, josta puuttuu jotain oleellista - Anagrammeja - Laita elokuvat järjestykseen julkaisuvuoden perusteella

Grafiikka, äänet pelattavuus

Graafisesti peli on piirretyn oloinen ja tämä sopii teemaan aivan loistavasti. Ympäristöt näyttävät simppelin tyylikkäiltä ja peliä on kiva katsella. Pelitehtävissä käyttöliittymä on selkeä ja ensikertalaisetkin ymmärtävät pelaamisen salat jo muutaman tehtävän näkemisen jälkeen. Oppimiskäyrää tässä pelissä ei juurikaan siis juurikaan ole.

Äänipuolikin on hyvin kunnossa ja tehtävien aikana taustalla kuuluvat äänet omalla tavallaan täydentävät pelitilanteen tunnelmaa. Pelaajien vastatessa kuuluu selkeä "BLING" ääni, joten jokainen pelaaja pysyy hyvin kartalla pelitilanteesta ja näkee, että milloin muut vastaavat jne.

Ainoa pieni ärsyynnyksen aihe äänien suhteen on tehtävien välissä tulevat "elokuvapomon" selostukset. Dialogeja ei todellakaan ole liikaa ja samat vitsit alkavat toistumaan nopeasti.

Ongelmana sisältö

Pelin "runko" on periaatteessa täysin kunnossa ja erilaisia tehtävätyyppejäkin on riittävästi, jotta peli pysyy vaihtelevana. Harmi, että kysymyksiä ja tehtäviä on aivan liian vähän. Ne myös pyörivät liian usein samojen elokuvien ympärillä. Peli kuulemma tallentaa pelaajaprofiiliin kysytyt kysymykset, jotta samat ei tulisi heti uudestaan. Käytännön testit kuitenkin osoittivat, että systeemi ei toimi. Voi toki olla, että se ei voikkaan toimia ja että kysymyksiä on yksinkertaisesti vain liian vähän? Ilmoitettu kysymysten määrä on 1800. Peliä ei tarvi pelata kuin 10 kertaa ja sama King kong pätkä saattaa jo pyörähtää uudestaan ruudulla. Pätkään liittyvät kysymykset on myös valitettavasti aina samat. Tämäntyylisessä pelissä samat kysymykset luonnollisesti tuhoavat mielenkiintoa. Ja varsinkin, kun tulee videoklippitehtävä. Olisi ollut loistava idea sitoa samaan videoon vaikkapa edes 5 erilaista kysymys settiä, jolloin saman toistaminen ei tuntuisi ehkä lähestulkoon niin pahalta?

Peli tukee kylläkin lisäsisällön lataamista, mutta kirjoittamishetkellä sisältöä ei ollut saatavilla. Maalaisjärjellä mietittynä lisäsisällön kanssa voi tulla myös käytännön ongelmia, koska esimerkiksi videopätkät voivat olla liian isoja ladattaviksi.

Kysymyksissä on myös ongelmana se, että osa niistä on todella vaikeita. Eritoten nuoremmille pelaajille saattaa turhautuminen iskeä, kun kysymykset liittyvät tasaisesti mustavalkoisista klassikoista tämän päivän leffoihin. Kaikkia on vaikea miellyttää, mutta esimerkiksi valinnainen kysymysten rajoittaminen olisi voinut olla hyvä idea? Esim. olisi voinut määrittää, että kysymykset sijoittuvat vain 80-luvulle ja jälkeen julkaistuihin elokuviin. Luultavasti kysymysten määrästä johtuen tällaista ei ole voitu toteuttaa vaikka mahdollisesti on saattanut kehitystiimin idealistalla ollakin jossain vaiheessa?

Loppupäätelmä

Pettymyksen aihe monelle saattaa olla myös verkkopelaamisen täydellinen puute. Tosin kun ajattelee edellisessä kappaleessa kuvattua sisällön puutetta, niin eipä Scene Itillä livessä mitään tekisikään. Jos peli alkaa jo parin peli-illankin jälkeen toistamaan itseään, niin voi vain kuvitella kuinka nopeasti se olisi koluttu, jos sitä voisi pelata Livessä?

Peli on selvästikin suunniteltu silloin tällöin kaveriporukalla pelattavaksi. Peli suoriutuu illanvieton viihdyttäjän roolista vähintäänkin tyydyttävästi. Sisällön puute ja kysymyksien toistuvuus on kuitenkin suuri ongelma. Monelle voi ehkä tulla fiilis, että hyvä runko ja hienot ohjaimet menee hieman hukkaan kysymyksien puutteessa? Voihan toki olla, että näitä samoja laadukkaita ohjaimia pääsee myöhemmin hyödyntämään jonkun toisen pelin kanssa? Sitä sopii toivoa!

Scene It? Lights, Camera, Action on maltillisesti hinnoiteltu ja sitä voi suositella elokuvin ystäville, mikäli tapana on järjestää tai osallistua illanviettoihin ja haluaa niihin jotain uutta ohjemaa. Peli ei kuitenkaan ole aivan kaikkien juttu, peliä voi kyllä pelata yksinäänkin AI-vastustajia vastaan, mutta se tuskin jaksaa kovin montaa peluria kiinnostaa kokeilua kauempaa.

Kirjaudu kommentoidaksesi