Electronic Artsin vuotuiset urheilujulkaisut ovat kaikille tuttuja. Viime vuosina myös jokaisesta jalkapallon arvokisasta on ilmestynyt oma virallinen kisapeli, eivätkä tämän vuotuiset EM-kilpailut olleet poikkeus kaavioon. Vaan kuinka monta futispelijulkaisua yksi firma voi vuodessa tuottaa, jotta erot edelliseen osaan ovat enää havaittavissa? FIFA 2004 ilmestyi vain vähän yli puoli vuotta aikaisemmin ja FIFA 2005 seurasi jo loppusyksystä. Onko kyseessä siis vain välipala innokkaimmille konsolifutaajille? Yritetäänkö pelaajia rahastaa lisenssikrääsällä?
Vive o 2004
Koska UEFA Euro 2004 on kisojen virallinen tuote, mukaan on luonnollisesti saatu kaikki kisoihin liittyvä materiaali. Jokainen Euroopan 51 virallisesta jalkapallomaasta on mukana, samoin kaikki 10 kisastadionia höystettynä muutamilla Euroopan tunnetuimmilla areenoilla. Jopa virallinen kisapallo, Adidaksen Roteiro, on päätynyt peliin. Kuori on siis kunnossa ja kiillotettu hienoa esitystä varten. Ainoana tahrana on Hollannin pelaajien nimien puuttuminen. Kun pelissä ei tule mukana edes editoria, ei ongelmaan saa itsekään tehtyä korjausta.
Tärkeimpänä pelimuotona on tietysti Euro 2004 -turnaus, johon pitää ensin karsia. Näin pääsee Suomellakin yrittämään ikuista haavetta, paikkaa Euroopan 16 parhaan joukossa. Lohkot ovat samat kuin kisojen oikeissa karsinnoissa, mutta ne saa halutessaan arvottua uusiksi. Karsintojen ohessa pelataan myös harjoitusotteluita, joissa on hyvä kokeilla eri miehityksiä.
Jokainen pelattu ottelu vaikuttaa pelaajien mielialaan ja sitä kautta suorituskykyyn. Hyvä esitys ottelussa nostaa mielialaa, kun taas hävityt ottelut aiheuttavat negatiivisen piikin joukkueessa. Harjoitusotteluita ei siis ole varaa pelata penkin alle, varsinkaan jos joukkueessa on niukalti huippupelaajia. Jos karsintavaihe sujuu kuten pitää, on joukkue huippukunnossa loppukilpailuissa ja valmis tekemään Kreikan kaltaisen ihmesuorituksen.
Muitakin pelimuotoja on peliin ripoteltu ihan kiitettävästi. Valitettavasti nämä kaikki kärsivät siitä, ettei mukana ole ollenkaan seurajoukkueita eikä pelaajia eurooppalaisten maajoukkueiden ulkopuolelta. Muutoin perinteisistä pelimuodoista pistää esiin fantasy-tila, jossa on ideana valita haluamansa kaltainen joukkue. Pelaajia valitaan toisen joukkueen kanssa vuoronperään ja otteluista tuleekin usein todellisia tähtien näytösotteluita.
Katsomolle lisää huokailun aihetta
Pelimekaniikaltaan Euro 2004 ei hämää, vaan kyseessä on perinteinen Fifa-julkaisu niin hyvässä kuin pahassa. Pari aiempaa Fifa-sarjan osaa ohittaneenakin sisäistää kontrollit nopeasti, mutta jalkapallon tuntua ei pääse kokemaan. Pelitempo ei tähän ole syypäänä, sillä nopeus pelissä on kohdallaan. Pelaajat etenevät perin suoraviivaisesti, eikä pallotaitureille anneta jalansijaa. Myös tekoäly pelaa suoraviivaisesti käyden tiukasti kiinni palloon mahdollisuuden sattuessa.
Puolustuksessa toimiva keino on karvaaminen, varsinkin kun pallon taklaaminen jaloista on naurettavan helppoa. Sama pätee myös hyökätessä. Ohijuoksuja ei pahemmin nähdä, vaan tyhjä tila pitää rakentaa syöttelemällä. Oikeaan tattiin on sijoitettu erilaisia harhautusliikkeitä, mutta niiden hitauden ja kankeuden takia ne on helppo pysäyttää. Kaukolaukauksilla saattaa toisinaan saada pahaa aikaan, mutta useimmiten vedot painuvat katsomon puolelle. Saksipotkut ja syöksypuskut tapahtuvat automaattisesti niille sopivissa tilanteissa, mikä luonnollisesti helpottaa niiden toteutusta, mutta vaikeuttaa niiden kanssa onnistumista. Etenkin saksipotkuilla on paha tapa viuhua poikkipuun yli vielä lukuisten yritysten jälkeen.
Katsomon puolelle menevät myös vapaapotkut. Koska peli ei neuvo aloittelijaa ollenkaan niiden antamisessa, kestää aikansa ennen kuin pelaaja alkaa tajuta mikä vaikuttaa mihinkin. Kulmapotkujen toteutukseen on puolestaan löydetty ihan mainio ja toimiva järjestelmä. Aluksi määritellään minne pallo toivotaan toimitettavan, jonka jälkeen ohjataan tavoiteltavaa pelaajaa ja yritetään raivata itselle tilaa ratkaisua varten. Näppärä toteutus joka on helppo oppia, mutta tarjoaa haasteita vielä opettelun jälkeenkin.
Näyttävä kuin Bragan stadion
Kun on kyseessä EA:n julkaisu, voi valmiiksi asennoitua näyttävään ulkoasuun. Eikä Euro 2004 petä odotuksia. Pelaajat ja stadionit näyttävät aidoilta, eivätkä peliasut kalpene oikeiden rinnalla. Yleisö on tyypilliseen tapaan laatikkomaista, mutta kauempaa katsottuna riittävän hyvännäköistä. Animaatio on toteutettu odotetun hienosti, vaikka harhautusliikkeissä on edelleen sama häiritsevä puoli kuin ennen eli niitä ei voi lopettaa kesken.
Kamerakulmiin on uusinnoissa löydetty varsin realistista tuntua ja mallia on haettu oikeista lähetyksistä. TV-kommentaattoreiden tyyliin pelikuvan päälle piirretään pallon liikerataa, mikä on ideana mielenkiintoinen. Nykyisellään se on vain liian rajallinen. Olisi mielenkiintoista nähdä uusinnoissa myös maaliin johtanut tilanne jo keskialueelta alkaen ja virheet kuten puolustuksen sijoittuminen. Itse ratkaisun näyttäminen kolmesta kuvakulmasta ei jaksa kiinnostaa.
Katsomo elää hienosti pelin tunnelmassa, ja välillä arvostelijakin yllättyi, kuinka se tajusi innostua juuri oikealla hetkellä. Muutoin pelin äänet koostuvat siitä tavallisesta äheltelystä ja töminästä. Selostuksesta vastaa sama vanha kaksikko John Motson ja Ally McCoist, joka hoitaa hommansa perinteiseen tapaan neutraalisti. Musiikkipuolelta poimittavissa on virallinen kisakappale eli Nelly Furtadon "Força" sekä läjä muita laadukkaita eurooppalaisia artisteja.
Kisahuuma kestää vain hetken
Jostain omituisesta syystä peli tapaa latailemaan valikoissa paljon. Selkeisiin puutteisiin kuuluu myös editorin puute, jonka pitäisi olla jokaisessa urheilupelissä vakiona. Live-tukea ei vielä tähän versioon saatu aikaiseksi, mitä ei tosin ehtinyt edes kaivata.
Vaikka UEFA Euro 2004 on taattua FIFA-tasoa jalkapallopelinä, on se selkeästi suunniteltu Euro 2004 -kilpailujen aikaisen kisahuuman tyydyttämiseen. Kisat olivat, Kreikasta leivottiin mestari ja nyt on jo aika katsastaa kohti Saksan MM-kisoja 2006. Halpishyllystä voi Portugalin tunnelmaa fiilistellä vielä joulun kynnyksellä, mutta itse sijoittaisin rahani ennemmin vaikka samanhintaiseen ja vanhempaan FIFAan. Lisenssipelinä Euro 2004 on toimiva tekele, vaikkakin liian lyhytikäinen. Jään mielenkiinnolla odottamaan mitä EA Sports saa aikaiseksi UEFA Champions League 2004–2005 -pelistään, joka on seuraava UEFA-lisenssin alla kulkeva tuotos.