Treyarch on vastuussa vain konsoleille kehitetystä Call of Duty 3:sta. Miten peliä on parannettu Infinity Wardin kehittämästä huippusuositusta kakkososasta? XCN haastatteli Treyarchin luovaa ohjaajaa Rich Farrellya.
Turvauduitteko pelissä sotaveteraanien neuvoihin?
Rich Farrelly: Ehdottomasti. Meillä oli mainiona neuvonantajana everstiluutnantti Hank Keirsey, jolla on paljon kokemusta sotahistoriasta ja taktisista asioista. Hän neuvoi meitä pelin ilmeessä ja tunnelmassa. Lisäksi hän toimi korvaamattomana linkkinä taistelujen muihin veteraaneihin. Hän henkilökohtaisesti esitteli meidät neljälle veteraanille, jotka olivat itse asiassa osana pelissä kuvaamiamme joukkoja. Lyötyämme päämme yhteen pystyimme luomaan erittäin todenmukaisen kokemuksen.
Ovatko mitkään tietyt elokuvat tai TV-sarjat vaikuttaneet Call of Duty 3:n luonteeseen?
RF: Aikalailla kaikki ovat! Jos näkisit toimistoni kirjavalikoiman, ymmärtäisit mitä tarkoitan! Omistan yli 200 toisen maailmansodan kirjaa, lähestulkoon jokaisen siitä tehdyn elokuvan, Taistelutoverit ja erään hyvän BBC-sarjan, joka on ollut meille korvaamaton. Oli kyseessä sitten sarjakuvakirja tai akateeminen dokumentti, olemme tutkineet sitä ja sillä on ollut jonkinasteinen vaikutus peliin!
Miten pelin neljä pelattavaa sotilasta ovat vuorovaikutuksessa keskenään?
RF: Kun pelissä näkee jonkin tekemistämme videoista, yksi osa tarinaa päättyy ja pelaaja siirtyy seuraavaan. Tällöin myös sotilas vaihtuu. Pelissä on hetkiä, jolloin tuttuja hahmoja toiselta osapuolelta näkee toisen maan kampanjassa. Esimerkiksi puolalaisessa kampanjassa näkee yhden kanadalaisen joukkuetoverin. Tapahtumille on syy ja seuraus. Mukana on paljon vastaavia hetkiä.
Kuinka monta pelaajaa moninpeliotteluihin mahtuu ja mitä uusia moninpelimuotoja olette lisänneet?
RF: Paransimme moninpeliä tuntuvasti. Otteluihin mahtuu 24 pelaajaa, mikä on paljon enemmän kuin aiemmissa Call of Duty -peleissä konsoleilla. Pelissä on lisäksi kuusi pelimuotoa, joista jotkut ovat vanhoja, jotkut uusia. Joukossa on tavallinen lipunryöstö ja uusi yhden lipun variaatio. Battle ja Team Battle ovat samantapaisia kuin tappomatsit. Muista Call of Duty -peleistä paluun tekee Headquarters-pelimuoto. Lisäksi olemme rakentaneet täysin uuden pelimuodon nimeltään War, joka on ikään kuin jatkuvasti kehittyvä lipunryöstö. Kentällä on esimerkiksi viisi lippua ja joukkueet etenevät keskimmäistä kohti. Kun jompikumpi saa sen haltuunsa, peli rupeaa muistuttamaan amerikkalaista jalkapallo-ottelua, jossa molemmat joukkueet jatkuvasti etenevät ja vetäytyvät. Se on hyvää viihdettä. Kentällä on aina suuri tulitaistelu käynnissä yhdestä lipusta.
Oliko War-pelimuoto muiden pelien kuten Battlefieldin inspiroima vai ehdottiko Call of Duty -yhteisö sitä?
RF: Se on sellainen pelimuoto, jota kohti monet pelit kehittyvät. Työstimme toista Call of Duty -peliä, United Offensivea, jossa on vastaava pelimuoto. Lainasimme aloitteen siitä ja kasvatimme ominaisuutta Xbox 360:lle.
Kertoisitteko hieman kulkuneuvoista ja niiden käyttötavoista yksinpelissä?
RF: Olemme erittäin innoissamme kulkuneuvoista, koska tähän mennessä sarjassa on voinut ohjastaa vain panssarivaunua yksinpelissä. Nyt voimme tarjota pelaajalle paljon enemmän kulkuneuvoja, mitä korostamme Call of Duty 3:n brittikampanjassa. Siinä keskitytään brittiläiseen SAS-agenttiin, joten pelaaja pääsee ajamaan konekiväärein vahvistetulla SAS:n taistelujeepillä. Kampanjassa on osuuksia, jotka taitetaan jalkaisin, sekä hurjastelua jeepin ratissa. Yritimme tehdä jeepin käyttäytymisestä persoonallisen tuntuista ja hyödyntää kaikkia ajamisen hauskoja puolia: esteiden läpi ajamista, niiden yli hyppäämistä, käsijarrukäännösten tekemistä ja jahdatuksi joutumista. Pelaajan ajaessa joukkuetovereiden voi jopa nähdä ampuvan vihollisia jeepistä. Kokemus on hyvin intensiivinen ja todella lisää uuden ulottuvuuden toimintaan.
Kuinka kulkuneuvot vaikuttavat moninpeliin?
RF: Ensinnäkin kentät ovat suurempia, koska kalusto vaatii tilaa. Kaaos on myös aiempaa mittavampi, sillä vihollisia liikkuu panssarivaunuilla, moottoripyörillä, sivuvaunuilla ja niin edelleen. Kulkuneuvoihin voi asettua useita henkilöitä. Moottoripyörän sivuvaunuun voi ottaa mukaan kaverin, joka hyppää pois ja nappaa lipun sillä aikaa, kun itse pehmentää puolustuksen. Sen jälkeen molemmat kaasuttavat tiehensä! Panssarivaunussa toinen voi olla puikoissa ja käyttää kanuunaa ja toinen miehittää konekiväärin. On jännittävää lisätä uusia tapoja kukistaa vihollinen.
Tuleeko moninpeliin uusi strateginen elementti, kun kentällä on täysi taisteluryhmitys jalkaväkijoukon sijaan?
RF: Niin olisi tarkoitus. Jotkut pitävät jääkärinä olemisesta, joillekin panssarivaunujen ohjaaminen on lempipuuhaa ja osa pelaajista nauttii nopeiden taisteluajoneuvojen käytöstä. On hienoa, etteivät kulkuneuvot ole haavoittumattomia kentällä. Yksinäinen sotamieskään ei ole täysin avuton panssarivaunua vastaan, sillä hän voi hypätä vaunun kyytiin ja pudottaa luukusta kranaatin surmaten miehistön. Sen lisäksi pelissä on luokkajärjestelmä, joten pelaajat voivat valita roolinsa lääkintämiehestä, tiedustelijasta ja niin edelleen. Joka hahmoluokalla on omat vahvuutensa. Peliä voi todella pelata niin kuin itse haluaa.
Mitä suunnitelmia teillä on Call of Duty -sarjan tulevaisuuden varalle?
RF: Call of Duty 3 on juuri valmistumassa, joten keskitymme siihen tällä hetkellä. Katsomme kuitenkin tulevaisuuteen ja pohdiskelemme muutamia ideoita. Toinen maailmansota ei todellakaan ole loppuun lypsetty, mutta se ei tarkoita etteikö muitakin mahdollisuuksia olisi. Kerromme aikeistamme tulevaisuudessa.
Voisiko Call of Duty -sarja kasvaa ulos toisesta maailmansodasta?
RF: Kuten sanottua, kaikki on mahdollista!
Kiitos haastattelusta, Rich!