Yksi selkeimmistä todisteista siitä, miten epäkypsä taiteenala peliteollisuus on, on videopelien suhtautuminen seksuaalisuuteen. Muutaman viikon takainen kohu kovasta pornosta Mass Effectissä on jo ehtinyt painua taka-alalle, ja pahiten limbonneet pop-psykologit ovat pyydelleet anteeksi puhtaaseen tietämättömyyteen perustuneita lausuntojaan, mutta uusi kohu odottaa jo kulman takana.
Maaliskuun aikana kauppoihin saapuva Bully: Scholarship Edition on herättänyt raivokasta keskustelua amerikkalaisilla foorumeilla sen jälkeen, kun IGN ehätti paljastamaan peliin tulevat achievementit. Tietysti kohauttavin näistä on Over the Rainbow, kaksikymmentä pistettä, jotka ansaitsee ottamalla huulikontaktia herraseuraan.
Puritaanisemmat halonhakkaajat polttivat luonnollisesti omat ja naapurin hihat, sillä mikäänhän ei kauhistuta omaa seksuaali-identiteettiään etsivää tai siitä epävarmaa (jälki)teiniä niin paljon kuin homoksi luuleminen. Pojan pussaaminen edes videopelissä — jopa moisen mahdollistava pelimekaniikka — on ilmiselvästi pelottavampaa kuin loputon lauma Lambent Wretchejä Gears of Warissa. Miten vakavasti voi kuunnella hintiksi haukkumista mieheltä, joka achievementtienkin perusteella tykkää itse pussailla poikia?
Oma arvostukseni Rockstaria kohtaan nousee peli peliltä. GTA3 ei ole syyttä päässyt GameSpotin kaikkien aikojen parhaiden pelien listalle. San Andreas on yksi omista suosikeistani, ja Euroopassa jo aikoja sitten Canis Canem Edit -nimellä julkaistu alkuperäinen Bully on hieno tapaus sekin. Kukkahattutätien etukäteen lyttäämä koulukiusaamissimulaattori on jopa itse aikoinaan koulukiusatun Gaygamer.net-kirjoittaja Flynn DeMarcon mukaan "katarttinen kokemus".
Upeinta Rockstarissa on sen anteeksipyytelemätön tapa koetella rajoja. Grand Theft Autoissa vain ryöstetään, murhataan ja maalaillaan tageja seiniin, mutta Manhunt on laaduttomuudessaan häpeilemätöntä snuffia. Vaikka puljun otteissa onkin paljon itsetarkoituksellisen kohahduttamisen makua, uskon taustalla olevan myös aidon halun puskea videopelejä eteenpäin taiteenmuotona.
Yhden pienen virtuaalisiin seksikokeiluihin kannustavan achievementin merkitys voi olla yllättävän suuri, sillä se pakottaa pelaajan tosissaan miettimään, onko oma homofobisuus tärkeämpi arvo kuin gamerscoren kasvattaminen. Voiko Over the Rainbow'n saavuttamista tai sen tietoista välttämistä pitää yhteiskunnallisena kannanottona? Kuinka paljon 20 pistettä voi muuttaa videopelimaailmaa?
Kävi miten kävi, Rockstar on jälleen onnistunut siinä, mitä se tekee parhaiten: se on herättänyt ihmiset keskustelemaan. Toistaiseksi tämä fagchievement on vasta videopelikansan tietoisuudessa, mutta pelin ilmestymispäivän jälkeen voi kuuma kahvi ryöpsähtää kupin laitojen yli. Saa nähdä, miten Fox News reagoi tähän...