Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Stacking (XBLA)

Pitkän linjan pelintekijä Tim Schaferille laatu on määrää tärkeämpää. Miehen luotsaama Double Fine on tehnyt yksitoistavuotisen uransa aikana ainoastaan neljä peliä, joista kaksi on suunniteltu suoraan latauspalveluihin. Omaperäisistä ideoistaan huolimatta pelit ovat kuitenkin menestyneet heikosti. Samaa linjaa luultavasti jatkaa myös tekijöiden viimeisin teos, Stacking.

Viktoriaanista alavirettä

Stacking seuraa maatuskanukeista pienimmän, Charlien, yritystä vapauttaa perheenjäsenensä ilkeän paronin kynsistä. Teollisen vallankumouksen viimeisille vuosikymmenille sijoittuva peli on tarinaltaan synkkä, mutta kerrontatapa pirteää ja humoristista. Seepiansävyiset välivideot hyödyntävät mykkäelokuvien konventioita laadukkaalla pianosäestyksellä ja erillisillä dialogikorteilla, kun taas pelialueet on teatterimaisesti rakennettu pahvisista lavasteista.

Maatuskanukkeaiheisia pelejä ei markkinoilta löydy kovinkaan montaa. Suomessakin tutut puunuket toimivat pelissä sekä hahmoina että ongelmanratkojina. Charlie on maailmansa pienin maatuskanukke, mutta hänellä on valta hypätä aina kokoa suuremman nuken sisälle ohjastamaan tätä. Näin asteittain kasaamalla pelaaja voi saada lopulta pelimaailman isoimmat nuket haltuunsa. Tästä juontaa pelin nimi, Stacking, mihin kaikki ongelmat myös perustuvat. Jokaisella nukella on oma yksilöllinen kykynsä, joista pitää löytää juuri oikeat kulloiseenkin tilanteeseen. Ratkaisuvaihtoehtoja on aina useita per ongelma, mikä kannustaa kokeilemaan erilaisia lähestymistapoja. Yhdenkin löytäminen riittää etenemään juonessa.

Double Fine on tällä tapaa saanut laajennettua Stackingin pelaajakuntaa niin kokeneisiin pelaajiin kuin ummikoihinkin. Painotus jää tosin jälkimmäiseen. Yhden ratkaisukeinon löytäminen ongelmaan on useimmissa tapauksissa itsestään selvä. Mahdolliset juuttumiset on estetty kolmen vihjeen apujärjestelmällä, joka ei vaadi kuin hetken odottelua ennen seuraavaa vinkkiä. Naavapartaiset ongelmanratkojat juoksevatkin neljän kentän mittaisen pelin lävitse yhdeltä istumalta niin tahtoessaan, mutta täydellisyyttä himoitsevat joutuvat kuluttamaan (ilman vinkkien käyttöä) aikaa hieman enemmän. Kaikkien erilaisten ratkaisutapojen löytäminen vaatii jo pähkäiltävää ja ihailtavan monipuolista hahmokavalkadin käyttöä. Samoin jokaisen uniikkinuken sekä Hi-Jinks-pilailun löytäminen. Tässä mielessä Stacking vetoaakin myös kokeneisiin pelaajiin, sillä kenttiä pelatessa huomasi jäävänsä usein kokeilemaan vain erilaisia ratkaisuja tai vaihtoehtoisesti etsimään uusia nukkeja käytettäväkseen. Valitettavasti kenttien nuohoamisesta ei palkita muutoin kuin saavutuksin.

Lyhyt, mutta laadukas

Stacking on piristävän erilainen. Maatuskanukkeihin perustuva ongelmanratkonta ja kaunis pelimaailma houkuttelevat pysymään pelin parissa pidempäänkin kuin läpipeluun vaaditun ajan. Ongelmat vaihtelevat yksinkertaisen helpoista liki absurdisiin yhdistelmiin, joita etsimällä peliaikaa saa pidennettyä roimasti lisää. Suurimmalle osalle 1200 pisteen peli ei tosin anna vastinetta koko rahan edestä, mikä kannattaa pitää mielessä ostopäätöstä tehdessä. Stacking toimisikin luultavasti paremmin yhtä alemmassa hintaluokassa.

Stacking on saatavilla Live Arcadesta 1200 Microsoft-pisteellä.

Galleria: 

Kommentit

Saanee mainita kun tämän myös PS3:lle saa että PS3:lla pelistä kiinnostuneet saavat tämän kuukauden plussalahjaksi, joten plussalle ei jää enää paljoa hintaa jos tämän ostaisi joka tapauksessa.

Piristävän erilainen peli ehdottomasti. Erottuuko muuten pelitarjonnasta kuitenkaan, on sitten toinen juttu.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi