Guitar Hero -sarja herätti konsolipelaajien uinuvat rokkitähdet antaessaan mahdollisuuden vinguttaa muovikitaraa musiikin tahtiin. Tunne lasten leikkisoitin kädessä oli parhaimmillaan humalluttava, mutta kaukana oikeasta kitaransoitosta. Nyt Rocksmith pyrkii yhdistämään huvin ja hyödyn, sillä kämäisen kiinavalmisteen sijaan pelaajat pääsevät revittelemään oikeaa Stratocasteria – tai mitä tahansa muuta merkkiä.
Rokkikukon oppikoulu
Rocksmith ei ole varsinainen peli vaan pikemmin helppokäyttöinen opastus kitaransoiton ihmeelliseen maailmaan. Paketin mukana tulevan USB-sovittimen avulla konsoliinsa saa liitettyä minkä tahansa 6,3 millisellä plugilla varustetun kitaran tai basson. Ensimmäisellä käynnistyskerralla testataan soittimen toimivuus, viritetään kielet ja harjoitellaan muutaman nuotin avulla. Oma Epiphoneni tunnistautui kytkennän jälkeen kiltisti ilman ongelmia.
Alustuksen jälkeen päästään varsinaiseen asiaan. Orjallisen raadannan sijaan Rocksmith antaa vapauden pelaajalle. Kattavahkoon sisältöön pääsee lähes suoriltaan sisään, joten oman urasuunnitelman voi käynnistää joko opetusvideoilla, yksinkertaisilla harjoitteilla tai kokeilla suoriltaan taitojaan reilun 50 kappaleen parissa. Valinnanvaraa riittää muun muassa Red Hot Chili Peppersiltä, The Rolling Stonesilta, Muselta ja Jarvis Cockerilta. Lisää soitettavaa pystyy ostamaan pelinsisäisestä kaupasta.
Heppoista yksinpelin virkaa hoitaa Journey-tila, jossa pelaaja saa ensin muutamia biisejä harjoiteltavaksi ja lopulta peräjälkeen soitettavaksi ”liveyleisön” edessä. Keikalle pääsee vasta, kun tietty kappalekohtainen pistemäärä on saavutettu. Epäonnistumisesta ei rokoteta, ja turhautumisen välttämiseksi peli ehdottaa rajan laskemista, mikäli pelaaja epäonnistuu toistuvasti tavoitteessa. Lisäkivaa tuovat Guitararcadeen avautuvat minipelit, jotka kehittävät lihasmuistia treenaamalla hauskalla tavalla muun muassa tremoloa, liu’untaa ja sointuja. Nämä tilastoidaan myös verkkoon, joten kilpailuviettisille Guitararcade on paikallisen kaksinpelin ohella ainoa paikka päästä pätemään.
Sormiväreilyä
Varsinainen peliosuus on tuttu kaikille kitarasankaria pelanneille. Viiden napin sijaan ruudulla näkyy kuusi eriväristä kieltä ja 21 osaan jaettu otelauta. Kielet näkyvät vakioasetuksella peilikuvana, mutta tabulatuureihin tottuneet pystyvät kääntämään näkymän myös ”oikein” päin. Soitettavat nuotit tai soinnut valuvat tuttuun tapaan ylhäältä alas, ja selkeyttääkseen näkymää kamera näyttää vain osan kaulasta kerrallaan. Värikoodit ja numeroilla merkattu otelauta helpottavat sormien paikannusta oikeaan kohtaan kitaralla. Viive kitaran ja nuottien välillä on olematon.
Pelin uniikki piirre on pelaajan osaamisen mukaan suoraan lennosta skaalautuva vaikeustaso. Osiin jaetut kappaleet muuttuvat sitä aidommiksi, mitä paremmin soittaa, ja päinvastoin helpottuvat, jos nuotit ennättävät valua ohi. Ylimääräisestä neppailusta ei sakoteta. Alussa biiseissä onkin vain muutamia hassuja nuotteja, mutta taidon karttuessa niiden määrä lisääntyy, ruudulle ilmestyy sointuja, venytyksiä ja muita kitaransoiton ihmeellisyyksiä. Vaikeustaso siirtyy sellaisenaan kaikkiin ralleihin, mutta halutessaan pelaaja voi nollata yksittäisen renkutuksen sen helpoimpaan tai oikeimpaan muotoonsa. Vapaa vaikeustason säätö on ainoastaan harjoitustilassa, jossa soitettavana on pelkästään pieni pätkä kappaleesta kerrallaan.
Vapaampaa soittoa haluaville Rocksmith sisältää erinomaisen Amp-tilan, jonka avulla oman kotiteatterin pystyy muuttamaan täysveriseksi vahvistimeksi. Uratilassa avatut kitarat, vahvistimet ja pedaalit pääsevät hyötykäyttöön nimenomaan tässä tilassa. Soittimensa soundia pystyy muokkaamaan lukuisilla säädettävillä tehosteilla, joihin lukeutuvat muun muassa erilaiset säröt, kaiut ja muut synteettiset äänet. Mieluisan äänen pystyy tallentamaan yhteen kolmesta esivalitusta paikasta. Mielenkiintoisena lisävivahteena nämä pystyy pistämään päälle myös kappaleiden aikana, joten kokeellisen musiikin ystävät voivat tuoda oman värinsä lempiviisuihin.
Kohti unelmia
Visuaalinen ilme on jäänyt tekijöiltä selkeästi toissijaiseksi. Valikkorakenne ja nuotisto ovat selkeitä ja toimivia, mutta vastapainoksi taustat ovat useimmiten pelkistetyn rujoja. On sitten asia erikseen, tarvitseeko peli edes prameamman ulkoasun. Moottoria olisi tosin sen verran voinut rukata toimivammaksi, että lataustauot olisi saatu tiputettua inhimillisempiin lukemiin. Pelin jatkuva tarve tarkastaa kitaran vireystila jokaista kappaletta ennen vain lisää odotuksen tuottamaa tuskaa.
Rocksmith on toimiva kitaransoiton opetusväline. Se opettaa aloittelevia rokkareita innostavalla tavalla yhä pätevämmiksi soittajiksi, mutta ei tee sitä suinkaan yhdessä yössä. Lukuisat harjoitukset sekä opettavaiset minipelit auttavat lihasmuistin suhteen, ja pelaajan taitoihin sopeutuva vaikeustaso ei sakota virheistä. Kitarapeliä metsästävien musisoijien kannattanee kiertää Rocksmith suosiolla, mutta halpaa kielitreeniä kaipaavien sooloartistien kannattaa ehdottomasti tutustua Ubisoftin viritelmään.
Kommentit
Eikö ollut mitään ongelmia viiveen ka...
Eikö ollut mitään ongelmia viiveen kanssa?
En itse ainakaan havainnut. Tosin Roc...
En itse ainakaan havainnut. Tosin Rocksmith hyväksyy soitannan myös aavistuksen myöhässä pisteiden osalta, mutta tämä on mielestäni ominaisuus, ei viive.
Pelihän ehdottaa kytkemään äänet analogisesti vahvistimeen, mutta kytkin tästä huolimatta konsolin HDMI:llä suoraan vahvistimeen.
edit: ylläolevaan vielä lisäten, niin vahvistimesta jatkan HDMI:llä kuvasignaalin televisiolle.
Jaaha. Itellä menee äänet ps3:sta tel...
Jaaha. Itellä menee äänet ps3:sta telkkariin hdmi:llä ja telkkarista optisella kaapelilla 5.1 kuulokkeisiin = maailman pahin viive. Täytyy vissiin tehdä vähän johtotöitä.
Pelissähän kait pitää kuitenkin virit...
Pelissähän kait pitää kuitenkin virittää kitaraa aina joka biisin alussa, näin ainakin olen kuullut? En kyllä ole aivan varma pitääkö paikkansa?
Ja toisena... Tekijätiimi ei ole tainnut ottaa pahemmin huomioon floikallisia kitaroita, niitä ei viritetä aivan yhtä helposti tai nopeasti kun TOM tallaista kitaraa. Joten jos pelissä pitää virittää kitaraa aina biisin alussa, on soittaminen floikallisella kitaralla tuskaa.
Kyllä, jokaisen kappaleen tai harjoit...
Kyllä, jokaisen kappaleen tai harjoitteen alussa testataan kielien vireys, ja jos on epävireessä -> viritetään. Eteenpäin ei pääse muutoin. Jos viritys on kohdallaan, ei toimenpiteitä tarvitse tehdä.
En näe floikallisilla kitaroilla (ei siinä, että tietäisin miten moiset eroaa tavallisista) muuta ongelmaa kuin sen, että jotkin Rocksmithin biisit käyttävät vaihtoehtoisia virityksiä, jolloin jatkuva huopaaminen edestakaisin on varmasti tuskallista.
Muutenhan siinä ei varmaan ole mitään...
Muutenhan siinä ei varmaan ole mitään ongelmaa mutta floikkatalla ei viritykään ilman työkaluja ja muutamia kirosanoja :) Joten sinällään aika suuri ongelma se on varsinkin jos virettä täytyy vaihtaa. Tosin sitten taas ainakin Floyd Rose säilyttää vireensä erinomaisesti joten virittämistä saman vireen aikana tuskin tarvitaan, korkeintaan hienosäätöä joka onnistuu erittäinkin helposti.
Kuulostaan kyllä sen verran hauskalle viritelmälle tämä että täytynee se itelleen hankkia.
Joo, tuo vireen vaihtaminen on juuri ...
Joo, tuo vireen vaihtaminen on juuri se kompastuskivi floikallisella kitaralla, sitä kun tosiaan ei vaihdeta yhtä nopeasti kuin normaalilla tallalla varustetussa kitarassa koska floikka kitarassa on jouset jotka vaikuttavat vireeseen ja joita pitää säätää jos muuttaa virettä, sitä ei kukaan lähde tekemään joka kerta kun virettä pitäisi vaihtaa. Tuo on kuitenkin hyvä ettei virettä tarvitse säätää jos se on kohdallaan, kuten Osirius sanoi, floikka kitara pitää vireen todella hyvin koska kieliä pitää paikallaan ne yläsatulan ruuvit. Tämä yksityiskohta on silti aika tuskastuttava ostajalle jos hän ei ole ottanut tätä asiaa huomioon.
Tätä peliä kannattaa siis pelata VAIN normaalilla TOM tallaisella kitaralla. Arvioijat voisivat lisätä tämän yksityiskohdan arvosteluihinsa jotta kaikki lukijat näkisivät sen.
En sanoisi, etteikö pelaaminen onnist...
En sanoisi, etteikö pelaaminen onnistuisi myös floikkakitaralla, vaikka peli selvästi Epiphone-brändiä ja erityisesti Les Paul -tyylisiä kiinteätallaisia mukaillen onkin suunniteltu. Vaihtoehtoisia vireitä käytetään hyvin harvoissa biiseissä ja lähes poikkeuksetta kyseessä on drop-D eli vain yksi kieli täytyy virittää uusiksi. Kokemusta floikkakitaralla pelaamisesta ei ole, itse olen käyttänyt perus kampistratoa ja kiinteätallaista Les Paulia.
Tuli muuten mieleen, ettei peli ole välttämättä kovin hyvää mainosta Epiphonelle, sillä itselleni tuo joka biisin jälkeen virittäminen herätti epäilyksen siitä, onko noissa halvemmissa Epiphoneissa kenties niin huonot virittimet, että moinen on todella tarpeen?
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi