Hei, retronimikkeiden ystävä! Onko huushollissasi kasa vanhoja pelejä, joita haluaisit vielä pelata vielä tulevaisuudessakin? Jos nyökkäilet ja nämä kyseiset klassikot ovat vieläpä 8-bittisen Nintendon kaseteilla, on tässä laite juuri sinua varten.
Etenkin siinä tapauksessa, että et pelkää astetta isompia hintalappuja.
Kaikkiruokainen kita
Tämän artikkelin keskiössä on retropelaajille paremmin kuin hyvin sopiva Analogue Nt Mini, jota pääsin testaamaan jokunen hetki sitten. Kyseessä on näppärä laite, jonka avulla voi pelata 8-bittisen Nintendon, eli NES-konsolin pelejä. Masiinassa on pari ominaisuutta, jotka erottavat sen muista markkinoilta löytyvistä vaihtoehdoista. Se ei ensinnäkään ole kranttu sille kelpaavien kasettien aluekoodeista, sillä kone hyväksyy kahteen kasettipesäänsä sekä eurooppalaisia, amerikkalaisia että japanilaisia pelejä.
Eikä tässä vielä kaikki, sillä laitteelle kelpaavat myös epävirallisemmat ja uudemmat kasetit, joita alkuperäinen 80-luvun konsoli ei enää välttämättä osaa käyttää.
Yksi Analogue Nt Minin kotisivuilla lukevista mainoslauseista naureskelee Nintendon viime vuonna julkaisemalle Nintendo Classic Minille. "30 peliä? Nt Mini pyörittää yli 2000 peliä" kuuluu teksti vapaasti suomennettuna. Kehu on sinänsä varsin oikeutettu, joskin Nt Minin mukana ei tule yhtäkään nimikettä valmiina. Jos siis mielii käyttää Analoguen laitetta, on omistettava fyysiset pelikasetit. Vehje ei siis sellaisenaan emuloi pelejä, vaan niitä pelataan suoraan kaseteilta.
Testirupeaman aikana jokainen kokeilluista peleistä toimi luvatusti ilman ongelmia. Positiivisin yllätys oli, että omalle NES-matolaatikolleni ongelmia tuottanut Battle Kid: Fortress of Peril toimi uudemmalla laitteella ongelmitta. Kyseinen tuotos on vuonna 2010 julkaistu tasoloikkatoiminta, joka lie liian uusi ja moderni alkuperäis-Nintendolleni. Vai olisivatko syynä varsin loogiset erot aluekoodien kanssa?
Battle Kid ei muuten ole sieltä Mega Man -kloonien kirkkaimmasta päästä, mutta silti iso osa testisessiosta tuli käytettyä tämän tuotoksen kimpussa. Nyt kun se kerran toimi.
Nappeja vaikka muille jakaa
Laitteen ohjain näyttää pikavilkaisulla kovin tutulta, mutta pari sekuntia pidempi tutkiminen paljastaa kapulan neljä ylimääräistä painiketta. Uutta ovat A- ja B-nappien viereiset kaksi namiskaa sekä pari olkapainiketta. Paineltavaa on siis yhtä paljon kuin vaikkapa Super Nintendon vastaavassa värkissä. Akku ohjaimessa kestää noin parikymmentä tuntia latinkien välillä.
Poissa on sen sijaan johto, jolla ohjain yhdistettäisiin konsoliin. 8Bitdo NES30 -kontrolleri toimii nimittäin langattomasti mukana tulevan Retro Receiverin -mokkulan avulla. Vastaanotin kytketään konsolin etupaneelin ohjainportteihin. Ja mikä vekkuleinta, voi palikkaan kytkeä kiinni vaikkapa Wiin tai PlayStation 4:n modernimmat ohjaimet. Näin ollen useassa kotitaloudessa on jo valmiiksi Nt Mini -yhteensopivia kontrollereita.
Kaikkien NES-konsolin apuvärkkien lupaillaan myös olevan yhteensopivia Analogue Nt Minin kanssa. Laitteessa on näet samanlaiset ohjainportit kuin männävuosien matolaatikossa, joten valopistoolit ja vaikkapa Famicom Disk Systemit toimivat raporttien mukaan ilman hässäkkää. Lisäksi vanhan kunnon 8-bittisen Nintendon langalliset ohjaimet toimivat, mikäli niitä haluaa käyttää.
Fiilataan ja höylätään resoluutiota
Analogue Nt Mini toimii totta kai nykytelevisioiden kanssa. Masiinasta saadaan ulos 1080p-resoluution kuvaa HDMI-piuhalla, mutta tarjolla on myös analogisignaaleja RGB:stä, komposiitin ja komponentin kautta S-Videoon. Liitännöistä pitää antaa erityispeukkua, sillä koneen saa kytkettyä kiinni vanhempiinkin televisioihin. Tämä on erityisen näppärää, mikäli haluaa pelata Duck Huntia Zapper-valopyssyn avulla. Samoin muutamien japanilaisten pelien kanssa käytettävä mikrofoni toimii, mikäli mielii huutaa Zeldan hirviöille.
Visuaalisen puolen muokkaamiseen on panostettu kosolti, sillä muun muassa resoluutiota, väripalettia ja kuvan kokoa voi muokata monin eri tavoin. Myös vanhoja televisioita matkivia vaakaviivoja saadaan ruudulle pelaajan näin halutessa. Kaikki nämä ominaisuudet eivät tietenkään ehosta Lolo 3:n ulkoasua Witcher 3:ksi, mutta selkeän kuvamateriaalin aikaansaaminen ei tuntunut ongelmalta.
Ominaisuuksia ulkoasun säätämiseen riittää enemmän kuin normipelaaja tarvinnee. Tämän artikkelin lopussa oleva video esittelee niitä sekä laitteen muita ominaisuuksia äänisäädöistä omien pikanäppäinten luomiseen. Kuvan luvataan muuten olevan lagiton, eikä minkään sortin viivettä tullut testailujen aikana huomattua.
Ei, emme emuloi
Fyysinen kone näyttää ja tuntuu jämerältä, joskin muualla verkossa luettavien kommenttien mukaan NES-puolen kasetit voivat heilua pesässään. Laitteen kyljessä on paikka SD-muistikorttia varten. Tätä voi käyttää muun muassa päivityksiin, helpoksi tehtyihin jailbreak-toimiin tahi vaikka uuden väripaletin käyttöönottoon. Kortille voi myös tuikata .nfs-tiedostoja, joiden avulla voi kuunnella suosikkipeliensä musiikkia koneen soittimen avulla.
Ja musiikista kun on puhe, niin lienee syytä mainita, että myös äänipuolta voidaan säätää useammalla eri tavalla. Jopa eri äänikanavien voimakkuutta voi vaihdella erikseen.
Kaikkia näitä asetuksia päästään käpläämään valikosta, jonka saa näkösälle vaikka kesken pelin. Samoista kiemuroista voi bongata lisäksi Cheat codes -valikon, jonne syötetään Game Genie -huijauslaitteesta tuttuja koodeja. Koodeja päästään ottamaan käyttöön tai poistamaan käytöstä vaikka kesken räiskintäsession.
Emulointiin pohjautuvien laitteiden ja ohjelmien perusominaisuus, pelitilanteen tallentaminen kesken kaiken, ei valitettavasti kuulu Nt Minin valikoimiin. Puute on toki perua siitä, että laite ei emuloi pelejä vaan pyörittää niitä suoraan kaseteilta.
Mutta se hintalappu
Yksi asia Analogue Nt Minissä ei ole yhtä loistava kuin sen muut ominaisuudet. Laitteella on hintaa kosolti, tämänhetkisellä hintalapulla noin 450 dollaria. Ja koska tätä pakettia ei saa Suomessa kaupan hyllyltä, pitää kokonaisuuteen huomioida postikulut ja tullit ulkomailta tilattaessa.
Täytyykin kysyä, että miksi hankkia Nt Mini tai muu laite, jolla pelata vanhoja pelejä nykynäytöillä? Hyvänä perusteluna kelpaisivat kaikki laitteen ominaisuudet, jolla pelikokemuksesta saa sulavamman. Itse voisin masiinaan investoida jo sen helppokäyttöisyyden takia.
Toisaalta Nt Mini on paljon muutakin kuin korvike tutulle matolaatikolle, sillä se ymmärtää myös japanilaisten Famicom-kasettien päälle. Ja kuten todettua, masiinalle kelpaavat sekä uudet että epävirallisemmat kasetit, jotka eivät alkuperäis-Nintendolla pelitä.
Hyllyssäni oleva 8-bittinen Nintendo on mallia, jossa kasettikelkka painetaan alas. Kelkan alla oleva jousi lienee koko laitteen heikoin osanen, ja olenkin hieman yllättynyt ettei värkki ole vielä hajonnut. Kun tai jos tämä jousi sanoo työsuhteensa irti, olisivat Analogue Nt Minin tapaiset laitteet itselleni mitä ajankohtaisempia.
Amerikkalaisen Analogue-putiikin tuote tuntuu todella vakuuttavalta kokonaisuudelta retronimikkeiden ystävälle. Sen ominaisuuksista ei suuremmin haukuttavaa keksi, joten sitä kehtaa suositella 8-bittisten tuotosten ystäville.
Vaihtoehtoisia tuotteita on toki, vaikkapa retroUSB:n AVS-laite. Kilpaileva masiina toimii samalla periaatteella kuin nyt valokeilassa oleva Nt Mini, joskin hieman vähemmillä ominaisuuksilla – ja siten hinnallakin.
Oli laite mikä tahansa, ovat nämä masiinat tarjoavat varsin hyviä tapoja varmistaa, että retropelikasetit toimivat myös tulevaisuudessa. Ja parhaimmillaan vielä alkuperäistä 8-bittistä paremmin.
Kiitokset Nt Minin testisessiosta Rolling-Start.com -sivuston ylläpidolle.