Valta vaihtuu
Muutaman vuoden takainen yllätyshitti Reigns luotti yksinkertaisen koukuttavaan pelimekaniikkaan. Pelaaja teki kuninkaan roolissa valtakuntansa linjapäätöksiä pyyhkäisemällä ruutua tindermäisesti vasempaan tai oikealle. Simppeli mutta monimutkaiseksi taipuva konsepti nojasi neljän tärkeän suhteen ylläpitoon ja tasapainottamiseen. Jatko-osa Reigns: Her Majesty hyppää ajassa hieman eteenpäin, mutta pitää samasta ideasta kiinni jalostaen jo valmiiksi erinomaista kokonaisuutta. Pääosaan astuu kuninkaan varjossa toimiva puoliso – kuningatar – aivan kuten teoksen nimi viittaa.
Neljä elintärkeää ryhmittymää ovat kirkko, kansa, sotajoukot ja raha. Jos kuningattaren suosio laskee tai nousee liikaa jonkun osa-alueen keskuudessa, on aika uusien kruunajaisten. Ja valtahan vaihtuu tiuhaan. Kirkko saattaa polttaa noitana, sotilaat nousevat kapinaan tai rakkauden sokaisema kansa talloo joukkohysterian seurauksena. Ajoittain kruunupää ei ehdi edes kotiutua kauniiseen linnaansa, kun giljotiini lyhentää jo takatukkaa niskan kohdalta. Pelin kantava teema on vaihtuvuus, eikä kuolemilta voi välttyä.
Kortit pöytään
Pohjimmiltaan Reigns on tarinallinen korttipeli, jossa tietyt valinnat ja tavoitteiden saavuttamiset avaavat uusia kortteja pelattavaksi. Pelaajalla on aina kolme päämäärää, joiden perusteella käsikirjoitus ohjautuu eteenpäin. Yksi kun täyttyy, toinen avautuu tilalle. Ensimmäiseksi on oltava vallankahvassa kiinni viisi vuotta, minkä jälkeen tehtävät monipuolistuvat hiljalleen. Kohta rekrytoidaan jo lääkäriä ja vakuutetaan kardinaali siitä, että hänen majesteettinsa on pyhimys.
Jokaisen päätöksensä vaikutuksia voi tarkastella suuntaa antavasti ennen lopullisen tuomion määräämistä. Korttia liikuttamalla varovasti vasempaan tai oikeaan kuitenkaan päästämättä irti, ruudun ylälaidassa esitetään pienillä ja isoilla pallukoilla päätöksen vaikutukset eri mittareihin. Pelaajan kontolle jää päättely, vaikuttaako linjaveto positiivisesti vai negatiivisesti esimerkiksi rahavirtoihin. Rietas iltajuhla rokottaa kukkaroa ja suosiota kirkon silmissä, mutta kansa ei malta pysyä housuissaan. Pääasiassa neljän ryhmittymän tasapainottelu on suhteellisen suoraviivaista, joskin todella haastavaa. Mitä pidemmälle kampanja etenee, sitä enemmän kuningatar saattaa saada apua umpikujilta vaikuttaviin pulmatilanteisiin. Pitkiin valtakausiin ei kuitenkaan kannata tottua, sillä kuoleminen on osa peliä.
Uusia kasvoja ruudulla ja sen takana
Käsikirjoitus on ensimmäisen osan tapaan rautainen. Tarina sisältää juonittelua, piikittelyä ja absurdeja tapahtumia aina magiikasta sotaisiin naapurisuhteisiin. Reigns: Her Majestyn terävästä sanailusta on ottanut vastuun journalisti ja kirjailija Leigh Alexander, ja hänen panoksensa näkyy ehdottomasti lopputuloksessa. Varsinkin sukupuolirooleista sekä miesten ja naisten eroista on luettavissa paljonkin rivien välistä, jos asiayhteyksiä osaa vain etsiä. Näennäisesti 1600-luvun Ranskaan sijoittuva kuningaskunta nojaa vahvasti testosteroniseen johtamismalliin, jota kultakutrinen valtakunnan äiti tulee sekoittamaan.
Musta huumori ja nokkela dialogi olivat alkuperäisen Reignsin vahvuus, eikä jatko-osa jää yhtään sen varjoon. Konseptia on jopa laajennettu pelkistä keskusteluvalinnoista viiteen inventaariopaikkaan. Matkan varrella valtiattaren käsiin päätyy tuiki tärkeitä esineitä, joilla osa pulmista ratkotaan. Salaperäinen kirja auttaa puhumaan muun muassa eläimien kanssa. Taikuutta! Polttakaa kuningatar roviolla!
Ulkoisesti jatko-osa on samasta puusta veistetty kuin debyyttikin. Kulmikas mutta yllättävän eläväinen piirrosjälki esittelee kymmenittäin eri persoonia. Siansaksalta kuulostava ”ääninäyttely” sopii mallikkaasti kuningashuoneen tärkeilevään hahmokaartiin, ja musiikista vastaa tällä kertaa Disasterpiecen (FEZ, It Follows) sijaan Jim Guthrie (Indie Game: The Movie, Below). Reigns: Her Majesty on pienellä tiimillä luotu mestariteos, joka loistaa varsinkin suunnittelussa. PC:lle ja mobiilialustoille julkaistu nimike istuu älylaitteille täydellisesti, ja sitä voi pelata joko lyhyissä tai pitkissä erissä. Peli kannattaakin poimia mieluummin kosketusnäytölliselle laitteelle, sillä perinteinen näppäimistö ei tunnu yhtä luontevalta ohjaustavalta.
Mobiilipelaamista parhaillaan
Useita loppuja ja eri näköisiä tarinallisia koukeroita tarjoava kampanja viihdyttää monta iltaa pelkän käsikirjoituksensa johdosta. Muutamassa kohdassa tarina ei meinannut edetä asteen epäselvien tavoitteiden takia, mutta muita kauneusvirheitä indieteoksesta on vaikea nimetä. Sujuva pelattavuus, viihdyttävä ja nokkela kertomus sekä nautittava audiovisuaalinen kokonaisuus tekevät Reigns: Her Majestysta yhden tämän vuoden parhaista mobiilijulkaisuista. Kauan eläköön kuningatar!