Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Hömppätiedon aarreaitan äärellä

Sony toi kasuaalipelaajien älypuhelimet ohjaimiksi muuttavaa PlayLink-ominaisuutta ihmisten tietoisuuteen noin vuosi takaperin. Tuolloin markkinoille saapui liki samanaikaisesti peräti kaksi visailua, joista innokkaimmat ehtivät jo povata klassisen Buzz-summeripelin manttelinperijöitä. Aivan näin ei kuitenkaan käynyt, vaikka Petri Leskinen, tuo KonsoliFINin oma Jyrki Otila, teokset varsin kelvolliseksi viihteeksi arvioikin.

Lataa sitä, lataa tätä, lataa tuota

Hyvin paljon pelin sisältöäkin kuvaavan Decades-lisänimen saanut Knowledge is Powerin jatko-osa kulkee ehkä turhankin paljon edeltäjänsä jalanjälkiä. Hämmentävästi Decades vaatii siitä huolimatta toimiakseen uuden iOS- tai Android-sovelluksen, mikä tuo aloittamiseen hieman lisäsäätöä. Voisi olettaa, että homma olisi hoitunut päivityksellä ja edelleen samalla appilla, niin läheltä uusi meininki liippaa aiempaa. Kunhan sovellus on valmiina ja masiinat samassa langattomassa verkossa PlayStation 4:n kanssa, voi homma käynnistyä ja toivon mukaan riemu revetä.

Niin historia, maantieto kuin tiedekin loistavat poissaolollaan kysymysten pyöriessä lähinnä tyttö- ja poikabändien, supersankareiden sekä Kardashianin sisaruskatraan kaltaisten nyky-yhteiskuntaa määrittävien asioiden parissa.

Peruskuvio on hyvin, hyvin tuttu: maksimissaan kuusi visailijaa ratkoo simppeleitä kysymyksiä ja härnää siinä ohessa muita osallistujia aavistuksen menoa hidastavilla jäynillä. Matkan varrella vastaan tulee kysymyspatteriston rutiineja muuttavia haastekierroksia, joissa mittaillaan osallistujien tietämyksen lisäksi muun muassa näiden sorminäppäryyttä. Koko savotta päättyy ensimmäisestäkin osasta tutun pyramidin äärelle, jossa tienatut pisteet antavat aiemman menestyksen mukaiset lähtökohdat voittotaistelua ajatellen.

Jotain vanhaa, jotain... vanhaa?

Toistaiseksi arvostelu voisi olla Knowledge is Powerin ensimmäisestä osasta, mutta pienoisia uudistuksiakin on toki lykätty mukaan kokonaisuuteen. Tällä kertaa kahdeksan uutta hassunhauskaa hahmoa joutuvat rasittamaan aivonystyröitä ainoastaan pop-kulttuuritietämyksen saralla. Niin historia, maantieto kuin tiedekin loistavat poissaolollaan kysymysten pyöriessä lähinnä tyttö- ja poikabändien, supersankareiden sekä Kardashianin sisaruskatraan kaltaisten nyky-yhteiskuntaa määrittävien asioiden parissa. Ehkäpä juuri tästä johtuen kysymyspatteristo tykittelikin ilmoille 80-luvulle syntyneelle arvostelijalle lähinnä itsestäänselvyyksiä, eikä vääriä vastauksia tullut muutaman tunnin mittaisten sessioiden aikana nimeksikään. Jokainen kierros keskittyy kerrallaan aina yhteen porukalla äänestettyyn vuosikymmeneen, mihin Decades-lisänimikin juontaa juurensa. Sopinee ainakin trendikkäille millenniaaleille – miksei muutaman vuoden vanhemmallekin pelaajakunnalle. Jos nyt kiertelemättä ja kaartelematta suoraan sanotaan, niin sen oikeasti merkityksellisemmän tiedon aarreaitta ei kuitenkaan Decadesia tahkoamalla kartu, liekö tarkoituskaan.

Muista uudistuksista mainittakoon muutamat uudet haastekierrokset, kavereiden härnäykset sekä peruskaavaan variaatiota tuovat pelimoodit. Jälkimmäiset eivät kuitenkaan muuta itse pelikokemusta miksikään, sillä ainoastaan kysymyskierrosten määrään ja -tyyliin voi vaikuttaa. Kehittäjät ovat lisäksi selkeästi kuunnelleet saatua palautetta, sillä aiemman pelin puuduttavan pitkiä välianimaatioita on nopeutettu rankalla kädellä. Tuloksena on hieman aiempaa sujuvampi ja viihdyttävämpi kokemus, sillä samoja turhanpäiväisiä videopätkiä ei tarvitse toljottaa enää minuuttitolkulla.

Missä Jukka Puotila? Tai edes Janne Porkka? Kim Floorkin kelpaisi!

Mutta ei hyvää, jos ei jotain huonoakin. Liekö kyse laiskuudesta vai Suomen markkina-alueen pienuudesta, on lokalisointi jäänyt tällä kertaa matkan varrelle. Poissa on siis nokkelasti ja paikoitellen hauskastikin sanaileva visailujuontaja, ja täten myös se nuorin pelaajakunta. Toivoa sopii, että helsinkiä pamlaavalle isännälle annetaan mahdollisuus vaikkapa päivityksen muodossa, mutta epäilen.

Paremman puutteessa

Knowledge is Power: Decades on taas yksi niitä nimikkeitä, joka joko elää tai kuolee peliköörin varassa. Ja nimenomaan samalle sohvalle istahtavan porukan, sillä minkäänlaisia verkkokahinoita ei ole edelleenkään saatu mukaan, vaikka moisen toteuttamisen nyt ei luulisi olevan järin haastava projekti. Kaikki itseään kunnioittavat pelaajathan silti tietävät, että lokaali moninpeli on juurikin se paras moninpeli, joten ei hätää. Knowledge is Power: Decades onnistuu kyllä tuomaan pätevää ajankulua illanistujaisiin, ehkä muutamiinkin.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi