Klaus-Jürgen Wreden saksalainen koko perheen lautapeli Carcassonne julkaistiin vuonna 2001 mediajulkisuuden valokeilassa. Simppelit perussäännöt, keskiaikateema, kohtuullinen parin vartin peliaika ja selkeä ulkoasu vetosivat niin germaanikansaan kuin alan ammattilaisiinkin. Lukuisia lisäosia poikineena menestyksekäs laattarakentelu kääntyi muutama vuosi sitten PC-versioksi, saaden seuraa viime vuonna Xbox 360:lle ilmestyneestä Live Arcade -julkaisusta. Testipenkkiin ladattu Carcassonne tekee alkuperäisteokselle kunniaa ja osaa siinä sivussa koukuttaa lajityyppiä vierastavatkin mukaansa.
Historiallisen keskiranskalaisen kaupunkilinnoituksen mukaan nimetyssä Carcassonnessa tarkoituksena on yhdistää erilaisia keskeneräisiä laattaosia (kaupunki, tie, maatila ja luostari) valmiiksi kokonaisuuksiksi ja kerätä niistä mahdollisimman paljon pisteitä. Pisteiden keräämiseen annetaan seitsemän seuraajaa (followers) pelinappuloiksi, jotka sijoitetaan halutun laattaosan päälle. Esimerkiksi kaupunkilaatan päälle sijoitetulla seuraajalla lunastetaan kaupunkiosan omistusoikeus sekä mahdollisuus pisteisiin, jos ja kun kaupunki myöhemmin rakentuu valmiiksi. Kaupungin valmistuttua pelaaja saa yksikön takaisin uutta sijoitusta varten. Seuraajien rajallisen määrän vuoksi niiden maltillinen käyttö on usein viisasta.
Carcassonnen strateginen puoli näyttäytyy, kun samoista kaupungeista, teistä ja maatiloista kilpailevat myös vastustajat. Varmalta voitolta maistuvat omistukset voivat hetkessä muuttua henkeäsalpaaviksi pistetaisteluiksi vastustajan tunkiessa samalle reviirille sopivilla vieruslaatoillaan ja seuraajillaan. Tasapäisissä valtausnujakoinneissa pisteet jaetaan osallisten kesken, ellei joku onnistu kääntämään kohteen omistusoikeutta itselleen ennen valmistavaa laattapalaa. Voitokas rakentelu vaatii strategista ja taktista silmää etenkin rajallisten seuraajayksiköiden käytössä sekä jossain määrin myös onnea, sillä 72 laattapalaa ilmestyvät aina sekalaisessa järjestyksessä pelaajien käyttöön.
Virtuaalinen Carcassonne on alkuperäisteosta huomattavasti helpommin pelattavissa. Automaattinen pisteidenlasku, valmiiksi sekoitettu laattanippu ja selkeät paikkavaihtoehdot auttavat pelaajaa keskittymään suoraan itse valloitustoimeen. Visuaalisesti lämpimien värisävyjen kyllästämä Carcassonne noudattaa enemmän lautapelijuuriensa pelkistettyä linjaa, joka kohahduttaa korkeintaan komeasti ryöpsähtävillä ilotulituksillaan valmistuneen kaupungin kunniaksi. Audio-osastolla luostareiden raamatulliset kuorolaulut, kaupunkikansan hurraushuudot sekä lopun persoonalliset pistesaldotiivistykset piristävät valikoimaltaan rajallista mutta laadultaan täyteläisen kotiteatteritasoista monikanavaääntä.
Moninpeli onnistuu neljän pelaajan kesken samalla koneella tai viiden pelaajan voimin Liven puolella. Molempiin voi tarvittaessa lisätä eritasoisia teköälyvastustajia sekä säätää peliasetuksia muun muassa pistejakotavasta vuorojen aikarajaan. Peliseuran saanti isommille Live-mittelöille on pidemmän hakukortin takana, mutta yksi yhtä vastaan -skenaariot rankatuista peleistä ystävämatseihin onnistuvat ilta-aikaan lähes aina. Vain automaattista kierrätystä jää kaipaamaan ottelun aloituksiin, sillä nykyisellään ensimmäisen laatan asettaa aina pelin pystyttänyt isäntäpelaaja.
Carcassonne on uskollinen videopelikäännös esikuvastaan ja takuuvarma valinta rakennus- ja valloituspelejä tykästäville satunnaispelaajille. Kevyttä strategiaa sisältävä palastelu ei ole lajityypissään erityisen laaja tai syvällinen mutta antaa kymmenen euron lataushinnalle vastinetta etenkin kaveriporukassa. Avustavan pelimekaniikan ansiosta ummikkokin pääsee sujuvasti mukaan, joten tie laattakukkulan kuninkaaksi aukeaa lähes itsestään. Haastetta piisaa silti kokeneellekin, sillä arpaonni on oikukas kapula pysyvän menestyksen rattaissa. Luontoresurssien vaihtokauppaan painottuvan Catanin ohella Carcassonne täydentää kiitettävästi Live Arcaden rajallista bittilautapelien kokoelmaa.
Kommentit
Mainittakoon vielä seuraavia pienempi...
Mainittakoon vielä seuraavia pienempiä huomiota, jotka eivät itse tekstiin mahtuneet:
- Carcassonne kannustaa aktiivisesti hyökkäävään pelitapaan, kuten kilpakumppaneiden kaupunkien ja teiden valtaamiseen sekä keskeneräisten kaupunkien tahalliseen laajentamiseen valmistumisen estämiseksi. Tästä syystä Carcassonne voi koetella taidon ja onnen lisäksi jossain määrin myös pelihuumoria.
- Musiikista vastaa ajan henkeä hyvin tunnelmoiva hovimusiikki, joka tosin pelin ainokaisena (ja suht yksinkertaisena) sävelmänä käy nopeasti korvakäytävän päälle. Musiikkiäänet saa onneksi säädettyä halutulle kuuluvuustasolle.
- Jos jotain saisi toivoa peliin lisää, niin laattoja. Etenkin isommissa moninpeleissä rakennuspalikat tahtovat loppua turhan aikaisin kesken ja muutenkin olisi kiva rakennella massiivisia rakennelmia vähän vapaammalla otteella. Alla mainitut lisäosat tuovat siihen onneksi hieman helpotusta.
- Pääpeli sisältää vaihtoehtoisen jokilaajennuksen (Rivers), joka täydentää ottelun alun laattavalikoimaa kahdellatoista jokipalalla. Alkuperäisversion lukuisista muista laajennuksista ladattavana löytyy tällä hetkellä vain kahdentoista laatan toinen lisäjokilaajennus (Rivers 2) sekä seitsemän bonuslaattaa sisältävä Kuninkaat ja Paronit (King & Baron). Molemmat kustantavat kohtuulliset 300 MS-pistettä kipaleelta.
Carcassonne ei ehkä monenkaan silmään ensikatsomalta näytä kovin erikoiselta, mutta kun sille antaa mahdollisuuden muutaman pelikerran verran, niin saattaa yllättyä positiivisesti. Näin kävi itselle.
Tämän pariin tulee aina palattua. Haa...
Tämän pariin tulee aina palattua. Haastetta riittää ainakin Livessä pelattuna. Myös tuki Live Visionille löytyy, jos sellaisen sattuu omistamaan. Mielestäni onnistuneempi käännös kuin Catan.
Ainakin perinteinen lautapeli on vall...
Ainakin perinteinen lautapeli on vallan viihdyttävä, miksei siis konsolillakin :)
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi