Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

E3: Lelut pelimaailmassa - Skylanders ja Disney Infinity

Vaikka pelipiireissä Activisionin lypsylehmänä pidetäänkin Call of Duty -sarjaa, on se vain puolet totuudesta. Vuonna 2011 päivänvalon nähnyt Skylanders: Spyro's Adventure nimittäin polkaisi liikkeelle toisenkin Sammon lailla rahaa sylkevän tuotesarjan. Eipä siis ole kummoinen ihme, että myös Disney pyrkii nuoremman pelaajasukupolven vanhempien kukkaroille haastamaan Skylanders-perheen ikiomalla Disney Infinity -julkaisullaan. Onko tunkiolla kissanpäiviä viettävä kukko tosissaan haastettavissa, siitä saatiin E3-messuilla pientä esimakua.

Lelut palasiksi

Molemmissa julkaisuissa varsinainen peli on vain puolet tarkoituksesta, sillä pelihahmojen toimiminen myös perinteisinä lelufiguureina on kakun toinen puolikas. Sankarikaarti on laajennettavissa ostamalla erikseen myytäviä lelupakkauksia, joten julkaisua ei voi sanoa vielä ostohetkellä millään muotoa valmiiksi tuotokseksi. Täydellistä settiä haikailevien junnujen toiveet vievät epäilemättä monilta vanhemmilta yöunet sekä hilut lompakosta, mutta samalla käytännössä äärettömästi laajennettava sankarivalikoima lisää peli-iloa kummasti. Skylandersin Portal of Power sekä kilpailijaleirin Infinity Base tunnistavat alustalle asetettavat lelut, minkä ansiosta peliä voi jatkaa lennosta. Siinä missä Activisionin tuoteperhe keskittyy edelleen erilaisiin elementteihin, tyytyy Disney Infinity jakamaan tarinat erilaisiin pelimaailmoihin. Autot-paketilla seikkaillaan vähemmän yllättäen Autot-elokuvan tunnelmissa, kun taas merirosvoilijat pääsevät itsensä Jack Sparrow'n ja muiden Karibian piraattien saappaisiin.

Onkin todettava, että Disneyn malli tarjoaa ainakin periaatteessa huomattavasti enemmän variaatiomahdollisuuksia. Toistaiseksi tiedossa on yhdeksän eri hahmokatrasta aina Toy Storyn leluista Ihmeperheen sankareihin. Tuskin vaaditaan kummoista ennustajaeukkoa povaamaan, että ennemmin tai myöhemmin tarjolle pukataan vaikka minkälaisia elokuvahistorian klassikoita, joihin vain Disneyllä on oikeudet; Leijonakuningasta ja Tähtien sotaa odotellessa. Tarinatilassa hahmokatras on sidottu universumiinsa, joten sheriffi Woody ei kykene Buzz Lightyearin kanssa jeesaamaan herra ja rouva Ihmettä. Toybox-tilassa hahmoja pystyy kuitenkin muokkaamaan ja sekoittelemaan keskenään, jolloin erilaiset sekasikiösankaritkin voivat loikkia maailmasta toiseen.

Viimein kilpailijakandidaatin saanut Skylanders: Swap Force ei ole jäänyt pyörittelemään peukaloitaan neuvottomana. Markkinoille ilmestyvät uudet lelut ovat nimittäin rikottavissa – tarkoituksellisestikin. Tuoreista tuttavista esimerkiksi Night Shiftin ylä- sekä Stink Bombin alaosan yhdistämällä saa käyttöönsä Night Bombin, joka hallitsee molempien emohahmojensa elementit. Uusia hahmokombinaatioita on yhteensä 256, joten jokaiselle luulisi löytyvän mieluinen lelusankari. Vanhatkaan sankarit eivät jää pölyyntymään nurkkaan, sillä ne toimivat peliperheen kolmannen osan kanssa sellaisenaan. Toki halkiintumiskyky uupuu, mutta kaikkea ei voi saada. Konkareille lisäiloa tuonee tasokaton nouseminen viidellä pykälällä 20:een.

Ai niin, onhan tässä pelikin

Pelattavuudeltaan Skylanders on pysynyt lähes ennallaan. Putkimaiset kentät vaativat hahmojen aktiivista kierrättämistä, jotta kaikki mahdolliset salaisuudet paljastuvat. Hybridiukkojen kaksoiselementillä yksinäinenkin soturi voi avata portteja, joiden lukkoihin olisi muutoin kahden sankarin läsnäolovelvoite. Tarinan konnana toimii vanha tuttu Chaos, jonka aikeena on tällä kertaa syöstä purkautuvasta tulivuoresta laavan sijasta ultimaattista pahuutta. Alueen luomakunta onkin rikollispomon toimesta jo aivopesty vihamielisiksi otuksiksi, joten pelaajan johtamalle leluarmeijalle riittää töitä. Fyysistä kontaktia peliin ei ollut mahdollista saada, mutta silmäarviolta oleellisin muutos viimevuotiseen Skylanders: Giantsiin on uudistunut ulkoasu, vaikka tyylillisesti onkin pysytty tutussa ja turvallisessa. Pelillisenä uudistuksena viimeisetkin örmelöt ovat oppineet hyppäämään. Eihän Skylanders: Swap Force tunnu mullistavan pelaamista millään lailla, mutta sarjan parissa aiemmin viihtyneille sekä entistäkin nuoremmalle sukupolvelle se tarjoaa taatusti toimivan pelikokemuksen. Hyvää ja ennen kaikkea tuottoisaa sapluunaa kun on kovin turha mennä liikaa uudistamaan.

Siinä missä Skylanders vaikuttaa edelleen tutun perinteiseltä peliltä, Disney Infinity jätti kovin kylmäksi. Piraattiteemaisissa maisemissa temmeltäminen tuntui selvästi muita esiteltyjä versioita paremmalta. Pelimaailma vaikutti todella ontolta ja sisällöttömältä autoilla, Ihmeperheellä kuin Monsterit-hahmoillakin pelattuna. Ongelma on yksinkertainen: tehtävää ja nähtävää ei tuntunut olevan juuri laisinkaan. Toki kyseessä saattoi olla esittelijän valitsema huono kohtauskin, mutta on melkoisen korni oletus luulla pelaajan viihtyvän pelkän hidastempoisen ja suorastaan tylsän härväämisen parissa ilman pelillistä pihviä. Pirates of the Caribbean -osuus sentään esitteli yksinkertaisen tehtävän, jossa piti käydä etsimässä ja hakemassa kadonnut neitonen takaisin siskonsa luokse. Tämän suoritettuaan aukeaa suljettu ovi, jonka takaa paljastuu pienimuotoista ongelmanratkaisua vaativa kohtaus. Vaikka pulma ei vaadikaan integraalifunktioiden ymmärtämistä, ratkaisun avaimia ei ojenneta pelaajan kouraan liian helposti. Etenkin kohdeyleisön nuorin osa lienee ihmeissään, kun karkkimaisen ulkoasun takaa paljastuukin hoksottimia vaativia tilanteita.

Lelujen vastaisku

Rehellisesti sanoen Disney Infinity vaikutti pohjimmiltaan varsin selvältä Skylanders-kloonilta, josta on ainakin esittelyjen osalta unohtunut pelillinen anti. Toivottavasti elokuussa julkaistava paketti pitää sisällään muutakin kuin vain lähes äärettömästi kasvavan hahmokaartin. Erilaisten universumien hyödyntämisessä on nimittäin rutkasti potentiaalia, sillä Disneyn valikoimassa luulisi olevan jokaiselle jotakin. Yksinkertaisuus on asia, jonka takia ikäloput pelaajat tuskin viihtyvät julkaisun parissa, vaikka leluvalikoima laajentuisi Indiana Jonesin seikkailuilla. Pienemmälle katraalle kyseessä on kuitenkin kiinnostava, joskin luultavasti ennemmin tai myöhemmin varsin hapokkaan hintaiseksi muotoutuva paketti.

Nähdyistä lelupeleistä Skylanders: Swap Force vakuutti sisältönsä puolesta huomattavasti enemmän. Activisionin kohdeyleisö on toki edelleen nuoremmassa väessä, mutta lineaarinen rakenne onkin hyvää harjoittelua myöhemmin kätösiin saatavia putkiräiskintöjä odotellessa. Toimivaa konseptia ei kannata liiaksi korjata, joten sarjan vetovastuun kantajan pallille istutettu Vicarious Visions on tyytynyt lähinnä hienosäätämään menestyksekästä reseptiä. Lokakuussa Nintendo 3DS:n lisäksi jokaiselle uuden sekä nykyisen sukupolven konsolille julkaistava paketti osoittakoon itse sen, onko liiallinen toisto nuoremmalle väelle ongelma. Uudet lelut viihdyttänevät joka tapauksessa.

Disney Infinity julkaistaan elokuun 20. päivä Nintendo 3DS:lle, Wiille, Wii U:lle, PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle sekä PC:lle.

Skylanders: Swap Force ilmestyy puolestaan lokakuun 18. päivä Nintendo 3DS:lle, Wii U:lle, Wiille, PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle ja PC:lle. Xbox Onen sekä PlayStation 4:n painokset julkaistaneen kunhan konsolit ehättävät kauppojen hyllyille.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi