KonsoliFINin joulukalenteri vuosimallia 2011 saatiin kunnialla päätökseen, vaikka välissä tilanne ehtikin näyttää epätoivoiselta. Ensimmäiset keskustelut projektista käytiin jo kesällä, mutta lopullinen päätös sen läpiviemisestä tehtiin vasta marraskuun lopulla. Suunnitelmia oli toki ehditty kirjata ylös ja joitakin artikkeleita kirjoittaa lähes valmiiksi saakka. Muuten tavaraa lapattiin esille pitkälti samaa vauhtia kuin sitä valmistui. Tästä mainiona esimerkkinä käy täysin puskista tullut Umbra Software -haastattelu.
Kalenterin sisältöä ei haluttu rajoittaa pelkästään vuoden parhaiden pelien tai laitteiden valitsemiseen, vaan esille pyrittiin tuomaan mielenkiintoista luettavaa ja nähtävää laajalla skaalalla. Lisäksi tällä kertaa panostettiin enemmän kilpailuihin, jotka keräsivätkin ennätysmäärin osallistujia. Palautetta tempauksesta voi suunnata edelleen foorumille tai vaikka tämän artikkelin kommentiin. Kehitysehdotuksia otetaan vastaan ensi vuotta varten. Sen tosin opimme jo, että liikkeelle kannattaa lähteä aikaisemmin.
KonsoliFINin ylläpitotiimi haluaa kiittää sivuston käyttäjiä paitsi joulukalenterin artikkelien lukemisesta ja kisoihin osallistumisesta myös yleensäkin sivuston sisällön seuraamisesta koko vuoden ajalta. Tavoitteenamme on pitää laatutaso korkealla siitä huolimatta, että sivustoa ylläpidetään täysin harrastajavoimin. Palautetta voi lapioida vaikkapa tämän artikkelin kommentteihin tai foorumille.
Mikäli edellisvuoden joulukalenteri jäi välistä, voi sen sisältöön tutustua kätevimmin täältä. Tässä puolestaan yhteenveto päättyvän vuoden kalenterisisällöstä:
Luukku 1: KonsoliFINin vuosi
Yliherra
XShava avaa pelin kertomalla avoimesti KonsoliFINin vuodesta. Läpi käydään niin onnistumiset kuin synkät hetketkin. Tarjolla on muun muassa harvinaista tietoa sivuston taloudellisesta puolesta. Siinä sivussa saadaan vähän maistiaisia myös sivuston tulevaisuudensuunnitelmista. Aihetta sivuttiin myös podcastin
bonusraidalla.
Luukku 2: Nintendo-kilpailu
Kalenterin ensimmäisessä kilpailussa jaettiin joulumieltä Nintendo-fiiliksissä. Tarjolla oli osittain Amon lahjoittamaa ja osittain KonsoliFINin omilla varoilla hankkimaa tavaraa 3DS-käsikonsoleista lähtien. Kisassa osallistujia pyydettiin yksinkertaisesti antamaan ennustuksia Nintendon tulevasta vuodesta. Arkistoja kaivellaan ensi vuoden lopulla, mikäli ylläpidon tontut vain muistavat.
Luukku 3: Nintendo 3DS:n alkutaival
Vuoden 2011 merkittävimpiin tapahtumiin kuului ehdottomasti Nintendon uuden käsikonsolin julkaisu. 3DS:n alkutaival ei ollut aivan niin ruusuinen kuin DS:n menestyksen perusteella olisi odotettu. Kolmannessa luukussa hforad kertaakin käsikonsolin debyyttivuoden tapahtumia alun takkuilusta hinnanalennukseen ja tulevaisuudennäkymiin saakka.
Luukku 4: Joko se 3D meni jo?
Nintendon ohella myös muut konsolivalmistajat jatkoivat 3D-tehosteen tyrkyttämistä pelaajille. Sonyn osalta yritys oli kovempaa, mutta nähtiinpä 3D-tukea joissakin Xbox 360 -peleissäkin. Monet pelaajat ovat kuitenkin jääneet miettimään, kaivataanko pelaamiseen yhtään sen enempää kolmiulotteisuutta. Samaa kysymystä pohtii jryi joulukalenterin neljännessä luukussa.
Luukku 5: Sodan rattaat voidellaan sotilaiden verellä
Vuoden merkittävimpiä Xbox 360 -julkaisuja oli eittämättä kolmas Gears of War. Trilogian päätösosassa sodan rattaat lakkasivat jauhamasta. Samalla oli ehkä hyvä pysähtyä miettimään, mistä kolosta Xbox 360:n uusi lippulaivaräiskintä oikein kömysi esiin. Gears of War 3:n julkaisupäivälle alun perin kaavaillussa artikkelissa käydään kiinni juuri pelisarjan syntytarinaan.
Luukku 6: Honkain keskellä pelistudio seisoo
Itsenäisyyspäivänä KonsoliFINinkin valtaa yllättäen valtava isänmaallisuus. Käytännössä tämä näkyy kotimaista peliteollisuutta pohtivana artikkelina ja
podcastina. Eipä siinä, vuoden 2011 aikana nähtiin joukko mainoita suomalaisia pelejä, eikä ensi vuoden tilannekaan pahalta vaikuta
Luukku 7: PC-pelaajan vuosi 2011
"Huhut kuolemastani ovat suuresti liioiteltuja", toteaa Valven Steam-palveluksi naamioitunut PC-pelaaminen. Konsolifanipoikien kinastellessa yksinoikeuksista PC:lle saadaan paitsi näyttävimmät painokset monialustapeleistä myös aimo kasa yksinoikeusjulkaisuja. Vuosi 2011 ei ollut tässä suhteessa poikkeus, kuten Joohanhin debyyttiartikkelista voi todeta.
Luukku 8: Kaappaamista, leikkaamista ja tuottamista
Teknologian kehittyessa kynnys pelikuvan kaappaamiseen ja omien videoiden tuottamiseen laskee. Aiheeseen perehdytään hieman joka kantilta katsauksessa, joka päätyi paikkaamaan joulukalenteriin jäänyttä aukkoa
Paavin keskeneräisten artikkeleiden hautausmaalta. Teknisempää näkemystä aiheesta tarjoaa muun muassa alalla kunnostautunut
Digital Foundry.
Luukku 9: Xbox-kilpailu
Joulukalenterin toisessa kilpailussa tavaraa jakoi Xbox-pukki. Lahjasäkistä nousee muun muassa kaksi Xbox 360 -konsolia Kinectin kera. Osallistujat joutuivat tunnistamaan pelejä enemmän tai vähemmän epäselvistä ääninäytteistä. Mukaan oli mahdutettu niin Master Chiefin suojien piippausta kuin Metal Gear Solid 2:n kuolemattomia sanojakin.
Luukku 10: Nintendon on osattava jonglöörata monella laitteella
KonsoliFINin suunnittelupöydälle jo hyvän tovin kuuluneet pääkirjoitukset potkaistiin käyntiin osana kalenteriprojektia. Ensimmäisessä tekstissä The King pohtii Nintendon monen konsolin ongelmaa.
Luukku 11: Vuoden Nolan North 2011
Jo vuosituhansia ihmiskuntaa on hämmästyttänyt pyramidien ohella KonsoliFIN-toimituksen (tai ainakin joidenkin sen jäsenten) fiksaatio Nolan Northiin. Nathan Draken ja miljoonien muiden pelisankarien äänenä tuttu näyttelijä osaa ammattinsa poikkeuksellisen hyvin. Vaikka Vuoden Nolan North 2011 -palkinto näytti olevan pedattu Uncharted 3: Drake's Deceptionille, vie yllätysvoittaja pokaalin Nathanin nenän edestä.
Luukku 12: Nintendo (peli)kansalaisaktivismin kohteena
Vaikka nykyaikana maailmanlaajuisuus tuntuu selviöltä, silti pelialalla nähdään edelleen tuotteita, joita ei tuoda virallisesti esimerkiksi Japanista Yhdysvaltoihin. Kun amerikkalaiset pelaajat saivat kuulla Nintendon suunnitelmista tai paremminkin niiden puutteesta muun muassa The Last Soryn kohdalla, eivät he jääneet rannalle ruikuttamaan vaan tarttuivat toimeen.
Luukku 13: Modern Warfare 3 vs Battlefield 3
Ikiaikainen taistelu hyvän ja pahan välillä kulminoitui tänä syksynä kahden räiskintäpelin tuimaan koitokseen – tai tältä se ainakin toisinaan vaikutti. Syksyn päätteeksi lopputulos oli odotettu: KonsoliFINin foorumeilla puhetta piisaa eniten Battlefield 3:sta, mutta myyntilistoilla Modern Warfare 3 on omaa luokkaansa. TeRm0zin ja Dragonflyn koostamassa artikkelissa otetaan selvää, kumpi peleistä nyt sitten oikeasti on parempi.
Luukku 14: Se pakollinen täyteluukku
Kun maailma tuntuu hajoavan eikä huomiseen joulukalenteriluukkuun ole tiedossa täytettä, turvaudutaan hforadin sanoin Paavin diibadaabageneraattoriin. Näin täysin satunnaisista pelivuoden ilmöistä onnistutaan koostamaan rautaisen ammattimainen koosteluukku, jota koristavat Michael Phelpsin tuiman keskittyneet silmät – tai näin sitä ainakin unelmoidaan. Pakollisessa täyteluukussa puhutaan muun muassa Angry Birdsistä, Adam Jensenin tanssiliikkeistä sekä Tommy Wiseaun ihmeellisestä peliohjelmasta.
Luukku 15: Wiin vaivalloinen vuosi
Vaikka Nintendon konsolit tunnetusti printtaavat rahaa, ei elämä ole japanilaisella konsolivalmistajallakaan aina ruusuilla tanssimista. Suvereenisti kotikonsolien myyntilistoja hallinnut Wii on ollut viime aikoina hiukan hiipumassa. The King pohtii artikkelissaan syitä ilmiöön.
Luukku 16: PlayStation-kilpailu
KonsoliFIN-ylläpidon Nolan North -fiksaatio ei jätä käyttäjiä rauhaan edes kilpailuissa. Kalenterin PlayStation-aiheisessa kisassa osallistujien tuli nimittäin tunnistaa kuvista, missä pahvinen Nathan Drake seikkailee. SUPER palkinnot toivat kisalle jättisuosion. Pahvisen Nathanin tarina juontaa juurensa vuoden 2011 Digiexpo-messuille, joilla yksi päähänpisto johti toiseen ja lopulta kilpailuideaan.
Luukku 17: Vauhtiveikkojen vuosi 2011
Autopelit eivät ole ehkä yhtä suosittuja kuin ne joskus tapasivat olla, mutta vuoteen 2011 mahtui edelleen niin onnistumisia, pettymyksiä kuin yllätyksiäkin ajopelien saralla, kuten TeRm0zin artikkelista käy ilmi. Forza Motorsport 4 tyydytti ainakin boksipelaajien vauhdinnälkää, vaikka Gran Turismo 5:n kaltaista megajulkaisua ei nähtykään.
Luukku 18: 25 vuotta Zeldaa
Zeldan, tuon tuon vihreänuttuisen sankarin, tuorein seikkailu The Legend of Zelda: Skyward Sword saapui parahultaisesti juhlistamaan pelisarjan 25-vuotissynttäreitä. No okei, kaikki tietävät, että Linkhän se siellä seikkailee eikä Zelda. Skyward Sword nettosi joka tapauksessa muun muassa arvostetulta Edge-lehdeltä täyden kympin, joten nyt on sopiva hetki tutustua Nintendon klassisen pelisarjan historiaan hforadin mainion artikkelin kautta.
Luukku 19: Valoa Umbra Softwaren sisimpään
Yksi asia johti toiseen, ja lopulta joulukalenterin 19. luukussa tarjottiin katsaus Umbra Softwaren sisimpään. Kotimainen yritys kauppaa pelinkehittäjille teknisiä optimointiratkaisuja, joista artikkelissa jaetaankin roppakaupalla valaisevaa tietoa. Umbran asiakkaita ovat muun muassa espoolainen Remedy ja Halon luonut Bungie. "I never asked for this", TT-2k totesi artikkelia työstäessään, mutta lopputulos oli mitä mainioin.
Luukku 20: Vitalla päähän
PlayStation Vita ehätti kauppoihin Japanissa juuri ennen joulua. Suomessa Sonyn uusi käsikonsoli julkaistaan kuitenkin vasta helmikuussa, joten jännitystä piisaa vielä. Healtti helpottaa odotusta Vitan keskeisiin kysymyksiin pureutuvalla artikkelillaan.
Luukku 21: Sonic 20 vuotta
Jos Zelda lähestyy pikkuhiljaa kolmenkympin kriisiä, pääsee Segan maskottisiili vasta nauttimaan nuoruuden vapaudesta. Vaikka Sonicin peliesiintymiset ovat olleet tasoltaan vähintäänkin ailahtelevia, on se silti kiistaton osa pelihistoriaa. Asmoderan tarjoaa tutustumiseen eväät artikkelillaan, jossa paljastetaan muun muassa, että Sonicin piti alun perin soittaa rokkibändissä ja hengailla Madonna-nimisen tyttöystävän kanssa. Niinpä.
Luukku 22: Toimituksen suosikit vuodelle 2011
Joulukalenterin artikkeleissa voidaan puhua yhtä sun toista pelisarjojen historiasta, Nolan Northista, pelivideoiden nauhoittamisesta ja jostain hemmetin occlusion cullingista, mutta pohjimmiltaan kyse on kuitenkin peleistä. Nyt on KonsoliFIN-toimituksen jäsenten vuoro kertoa omat suosikkinsa.
Luukku 23: Katse tulevassa
Kun päättyvän vuoden suosikit on esitelty, lienee paikallaan kertoa odotuksista tulevalle vuodelle. Älkää huoliko, masentavan avautumisen jälkeen toimituksen jäsenet ihan oikeasti kertovat, mitä he vuodelta 2012 odottavat. Artikkelin tilkkutäkkimäinen luonne selittyy hieman viimetinkaan jääneellä luomisprosessilla, joka oli sitäkin intensiivisempi. Bonuksena tarjotaan eriskummallisia peliaiheisia haikuja.
Luukku 24: Avataan joululahjoja (video)
Joulun kohokohta on totta kai lahjojen avaaminen. Antaminen on toki kivaa ja niin pois päin, mutta kyllä se pakettien saaminen vie voiton – ainakin, jos kääreistä paljastuu jotain näin jännää. Kiireisimmät voivat katsoa koosteen lähikuvien kera
täältä.