Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Luukku 12: Nintendo (peli)kansalaisaktivismin kohteena


Xenoblade Chronicles
, The Last Story ja Pandora’s Tower - siinä kolme J-RPG:tä, jotka Nintendo saattaa nyt jälkikäteen toivoa julkaisseensa Euroopan lisäksi myös USA:ssa. Kyseisten Wii-pelien saamattomuus nimittäin laukaisi yhden viime aikojen suurimmista Nintendoon kohdistuneista kampanjoista, joihin liittyi pelaajien yleisempikin tyytymättömyys yhtiön julkaisupolitiikkaan.

Eurooppalaisia RPG-faneja on viime aikoina kohdeltu amerikkalaisia kanssaropeltajiaan paremmin, sillä he ovat saaneet omat käännöksensä japanilaisista roolipeleistä amerikkalaisten jäädessä nuolemaan näppejään. Monolith Softin Xenoblade Chronicles ilmestyi Japanissa kesäkuussa 2010 ja Euroopassa elokuussa 2011. Mistwalkerin ja AQ Interactiven The Last Story sekä Ganbarionin Pandora’s Tower julkaistiin Japanissa tämän vuoden alkupuolella, ja Euroopassa niiden on määrä ilmestyä ensi vuonna. Rapakon takana pelejä ei sen sijaan alun perin aiottu julkaista.

Sade sade ropisee  

Roolipelien Amerikan-julkaisua vaativa liike sai alkunsa 22. kesäkuuta tänä vuonna IGN:n Wii-foorumilla ja paisui nopeasti täysimittaiseksi kampanjaksi. Faniprojektin osallistujat alkoivat soitella Amerikan Nintendolle sekä lähettää kirjeitä ja sähköposteja, joissa pyydettiin pelien julkaisua USA:ssa. Operation Rainfall sai pian oman bloginsa sekä Facebook- ja Twitter-sivustot, joissa kampanjoitiin pelien julkaisun puolesta.

Projektin ehkäpä näkyvin saavutus oli Xenoblade Chroniclesin myyntipotentiaalin osoittamiseksi järjestetty pelin ennakkotilaaminen Amazon-verkkokaupasta, minkä seurauksena siitä tuli hetkeksi sivuston ennakkotilatuin peli. Samaan aikaan kampanja-aktiivit ottivat kohteekseen Nintendon Facebook-sivuston, jossa oli alun perin vain toivoteltu hyvää syntymäpäivää Segan Sonic-siilille, ja lähettivät kyseisellä sivulla yli 3000 Xenoblade Chroniclesin ja muiden pelien länsijulkaisua pyytävää viestiä. Tämän jälkeen Nintendo kiitti Facebookissa faneja innokkuudesta ja ilmoitti palaavansa asiaan. Yhtiö palasikin asiaan, mutta vastaus ei ollut se, jota fanit olivat toivoneet: ”Emme sano koskaan ’ei koskaan’, mutta voimme vahvistaa, että tällä hetkellä suunnitelmissa ei ole tuoda näitä kolmea peliä Amerikkaan”, ilmoitettiin Facebook-sivulla.

Joulukuun 2. päivä mahdoton kuitenkin muuttui mahdolliseksi, kun Nintendo yllättäen ilmoitti julkaisevansa Xenoblade Chroniclesin sittenkin Pohjois-Amerikassa. Peli julkaistaan huhtikuussa 2012, ja sitä saa vain Game Stopista ja Nintendon verkkosivujen kautta.

Kuuta taivaalta

Operation Rainfallin innoittamana sikisi toinen samantyylinen kampanja, osuvasti nimetty Operation Moonfall, jonka tavoitteena on saada Nintendo tekemään The Legend of Zelda: Majora’s Maskista uusversio 3DS:lle kesällä julkaistun The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D:n tavoin. Zelda-sivustojen organisoima faniprojekti käynnistyi sen jälkeen, kun Zelda-sarjan ohjaaja Eiji Aonuma kertoi heinäkuussa Nintendo Powerin haastattelussa pelaajien pyyntöjen olleen yksi tärkeä syy Ocarina of Timen 3DS-version tekemiseen: ”Jos fanit vaatisivat Majora’s Maskin uusversiota yhtä tunnepitoisesti ja äänekkäästi, se ei varmasti olisi täysi mahdottomuus.”

Niin kuin Operation Rainfall, myös Operation Moonfall sai omat Facebook- ja Twitter-sivustot, ja fanit lähestyivät nytkin Nintendoa sähköpostein ja puheluin. Lisäksi kampanja-aktiivit perustivat pelin remasterointia vaativan verkkoadressin, johon on saatu tähän mennessä yli 43 000 nimeä. Elokuun lopussa eräässä Nintendolta annetussa sähköpostivastauksessa todettiin, että pelin uusversiosta ei ole mitään virallisia suunnitelmia, mutta marraskuisessa haastattelussa Eiji Aonuma ilmaisi kiinnostuksensa työstää mahdollista uusversiota joskus tulevaisuudessa.

Kampanja sai tukea nimekkäähköltä taholta, kun Zelda Williams kannusti faneja Twitterissä: ”Majora’s Mask on minun lempi-Zelda-pelini, haluaisin siitä todella 3D-version!” Zelda Williams on näyttelijä Robin Williamsin tytär, jonka isä nimesi rakastamansa pelisarjan mukaan. Isä ja tytär esiintyivät tänä vuonna yhdessä muutamassa televisiomainoksessa, joissa mainostettiin eri Zelda-pelejä.

Ruohonjuuriliikkeiden voimainnäyte

Operaatiot Rainfall ja Moonfall ovat aktivoineet melkoisen määrän pelaajia, ja ne on myös noteerattu pelimedioissa. Etenkin Operation Rainfall heijastelee pelaajien tyytymättömyyttä Wiin roolipelitarjontaan ja konsolin vähäiseen viimeaikaiseen pelitarjontaan muutenkin. Nintendon myöntyminen Xenoblade Chroniclesin julkaisuun on merkittävä erävoitto ruohonjuuritason liikkeelle, koska se osoittaa harjoitetun aktivismin tehon. Kyseessä on myös PR-voitto Nintendolle: nyt yhtiö näyttäytyy yleisölle firmana, joka kuuntelee fanien palautetta. Nähtäväksi jää, näyttääkö Nintendo vihreää valoa vielä The Last Storyn ja Pandora’s Towerin Amerikan-versioille sekä The Legend of Zelda: Majora’s Maskin 3DS-versiolle. Operation Rainfall on joka tapauksessa jo nyt todistanut ruohonjuuritason kampanjoinnin voiman. Molemmat operaatiot ovat oiva osoitus (peli)kansalaisaktivismista parhaimmillaan.

Galleria: 

Kommentit

En tajua miksi Nintendon tarvitsee lykätä pelien julkaisua noin paljon muissa maissa. Olisivat varmasti fanit tyytyväisempiä jos pelit julkaistaisiin edes samalla tapaa niin kuin muilla konsoleilla.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi