Suomalainen kehittäjä Frozenbyte kutsui ystävällisesti toimistolleen testaamaan uutuuspeliään Has-Been Heroes. Kaksi rohkeaa miestä tarttui haasteeseen ja suunnisti tarkistamaan tarjonnan. Seuraavassa KonsoliFINin iskuryhmän mietteet.
Studio on niittänyt viime vuosina mainetta Trine-sarjallaan. Kauniiden tasohyppelyiden viehätys perustui pulmanratkontaan, viehättäviin satumaailmoihin ja mukaansatempaavaan musiikkiin. Has-Been Heroes on sitä vastoin strateginen toimintapeli silauksella roguelike-henkeä. Genrelle on ominaista satunnaisesti luodut, ruutuihin jaetut kentät ja jatkamismahdollisuuden menettäminen hahmon kuollessa.
Antti-Jussi (maagiset):
Testaus alkoi tutoriaalilla, jossa käytiin läpi mekaniikkaa. Alkuun käytettävissä oli yksi sankari, ja opetusjakson loputtua hahmojen määrä kasvoi kolmeen. Taistelutilanteessa jokainen sankari kulkee omaa väyläänsä, joita pitkin myös viholliset etenevät. Tarkoituksena on saada hirviöt hengiltä ennen kuin ne ehtivät lyödä pelaajan hahmoja. Pelin joutuu aloittamaan alusta, jos yksikin seurueesta kuolee. Tarkkana saa siis olla. Tiukassa tilanteessa toiminnan saa onneksi pauselle, jolloin pääsee vetämään syvään henkeä ja miettimään seuraavaa siirtoaan rauhassa.
Kestävyys- ja terveyspalkit kuvastavat vihollisten jäljellä olevaa elämää. Kestävyys täytyy saada nollille ennen kuin voi tehdä varsinaista vahinkoa. Perusvihollisella kyseinen palkki on pieni, mutta isommat möröt tarvitsevat enemmän kuritusta. Taisteluiden välissä navigoidaan sattumanvaraisesti luodulla kartalla, jossa näkyy kysymysmerkillä merkattuja paikkoja. Etenemisensä kannattaa suunnitella siten, että pääsee mahdollisimman monen kysymysmerkin luokse. Näistä kun tuppaa löytymään miellyttäviä yllätyksiä.
Hahmot eroavat kyvyiltään. Soturi tekee kovaa vahinkoa mutta toisaalta vie vain vähän vihollisen kestävyyttä. Vaikka munkin iskut eivät ole tehokkaita, rokottavat ne puolestaan enemmän kestävyyttä. Roguen lyöntimäärä on suurin, joten oletuksena se toimii munkkiakin tehokkaammin alkupehmennyksessä. Normaalien hyökkäysten ohella on mahdollista saada käyttöön erilaisia loitsuja ja kykyjä pakkaa sekoittamaan.
Parhaimmillaan – tai pahimmillaan – menoa voisi kuvailla shakiksi isolla määrällä variaatiota. Omaa taistelutaktiikkaa joutuu miettimään tarkkaan. Homman henkeen kuuluu, että juuri kun hyvänolontunne pääsee valtaamaan kehon, keksii peli uuden tavan hankaloittaa tilannetta. Kaikki ei välttämättä ole niin selkeää kuin ensinäkemältä voisi päätellä. Tämä on omalla kieroutuneella tavallaan koko homman suola. Yllättävän tilanteen osuessa kohdalle ärräpäät saattavat lennellä. Kylmähermoisuus ja päättelykyky auttavat kovissa koitoksissa. Kehittäjien suusta kuultuna kestoksi lupaillaan 50-100 tuntia, jos siis kärsivällisyys ja taidot riittävät.
Has-Been Heroes on yksinpeli, mutta jo muutaman tunnin testin aikana huomasi, että vieressä olevat seuralaiset nauliintuvat helposti katsomaan ruutua. Takarivistä on kiva jännittää kaverin peliä ja antaa mahdollisesti hyviä vinkkejä etenemisen suhteen. Periaatteessa hommaa voi pyörittää kaveriporukalla kätevästi ohjainta vaihtaen muiden jaellessa neuvoja.
Frozenbyte on valinnut huomattavan erilaisen lähestymistavan kuin aikaisemmissa peleissään. Tarjolla on anteeksiantamatonta toimintaa sujuvilla kontrolleilla sitä haluaville. Tämä jakaa varmasti mielipiteitä, mutta konsepti on ainakin omaan makuun erittäin mielenkiintoinen.
Toni (Eliminaattori):
Has-Been Heroes on mielenkiintoinen strategisen ajattelun taistelupeli, jonka shakkimaisen koukuttava tyyli suorastaan vangitsee kentän tapahtumiin. Jokainen kokemus on erilainen, koska pelaajan ja tietokoneen väliset taistelut muodostuvat täysin sattumanvaraisesti. Tämä asettaa älynystyrät koetukselle vihollisen painaessa päälle. Kolmen erityyppisen hahmon yhteistyö tarjoaa monta eri mahdollisuutta vihollisten torjumiseen. Hahmokohtaisten kykyjen lisäksi voi käyttää myös erilaisia loitsuja, joita saa kerättyä tai ostettua lisää seikkailun edetessä. Vihollisten tappaminen tuo lisää rahaa kassaan ja jokainen kartta päättyy pomotaisteluun.
Ainoa miinuspuoli ja samalla rikkaus on ehkä liiallinen sattumanvaraisuus, mutta parhaiten peliä lukevat taiturit voivat silti ratkaista taisteluita toimimalla strategisesti oikeaan aikaan. Liikaa erikoiskykyjä tuhlaavat pelaajat huomaavat pian olevansa hyvinkin tukalassa tilanteessa, jolloin kirosanat saavat vallan ja saattaapa ohjainkin saada kyytiä. Pitkän taistelun tuoksinnassa väärät valinnat kumuloituvat, eikä poispääsyä enää löydy.
Ulkoisesti Has-Been Heroes näyttää ensin "lasten pehmopeliltä", jossa hyvä taistelee pahaa vastaan. Taktinen puoli tekee kokonaisuudesta kuitenkin paljon syvällisemmän, kunhan tietyt perusjutut oppii kunnolla. En suostunut vapaaehtoisesti laskemaan ohjainta pöydälle edes kolmen tunnin putken jälkeen, kunnes hyvän musiikin luoman tunnelman katkaisi ensimmäinen taistelutoverin kaatuminen ja pelin päättyminen kolmannessa bossitaistelussa.
Has-Been Heroes käsittää hurjan määrän erilaista avattavaa, esimerkiksi pelattavia hahmoja nähdään iso liuta. Raikasta vaihtelua tarjoileva tulokas näkee päivänvalonsa PC:llä, Switchillä, PlayStation 4:llä sekä Xbox Onella jo maaliskuussa 2017.
Pelin julkaisutrailerin voit katsoa tästä: