Julkaisija: Capcom | Kehittäjä: Inti Creates, Capcom Japan |
Julkaisupäivä: 26.9. 2008 | Lajityyppi: Tasohyppely / toiminta |
Pelaajia: 1 | Hinta: 1000 Wii-pistettä (n. 10 euroa) |
PEGI-suositus: 7+ | Muistipaikkoja: 66 |
Ohjaus: Wiimote ja Classic-ohjain | Kotisivu: |
Joka tapauksessa Mega Man on Super Marion ohella eräs tunnistettavimmista ja ikonisimmista hahmoista; ei ole mikään mahdottomuus törmätä Mega Man -sabluunoihin suurkaupunkien urbaanissa ympäristössä. Ja ihmekös tuo, sillä lähes jokainen konsolipelaaja on joskus hypännyt siniseen kokohaalaripukuun ja paukuttanut kahdeksan Robottimestaria tieltään matkalla kohti Tohtori Wilyn tukikohtaa. Monille tuo ensimmäinen kokemus on Mega Man 2 - useiden mielestä vaikein ja paras osa -, mutta esimerkiksi itse rakastuin Blue Bomberiin kolmannen osan myötä. Oleellista on silti se, että Capcom on tehnyt rohkean kulttuuriteon julkaisemalla Mega Manin yhdeksännen osan keisarin vanhoissa vaatteissa. Mega Man 9 ei nimittäin sisällä mitään viitteitä tai audiovisuaalisia anakronismeja 2000-luvulle, vaikka se onkin varta vasten tehty uusien konsoleiden latauspalveluille. Kokemus on niin kahekskytlukumainen, ettei edes tarkin silmäpari huomaa ukotusta. Vastaavat tempaukset ovat toki jo hieman passé, sillä Mega Man Powered Up ja Bionic Commando ReArmed, muiden ohella, vetivät tempun täysin arvosanoin läpi. Tietysti sillä erotuksella, että edellä mainittuja oltiin kopeloitu kovalla kädellä. Julkaisuna ja asennepullisteluna Mega Man 9 on ainoa laatuaan ja ilmeistä menestystä niittävänä pelinä esimerkki siitä, että ulkokuoren tuunaus on usein täysin turha toimenpide.
Peli saattaa tuntua aluksi järkyttävän vaikealta. Tähän on ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin Mega Man 9 on vaikea, ainakin jos vaikeustasoa mitataan nykyajan standardeilla. Äkkikuolemat, vain muutama lisäelämä, niukka ase- ja suojavarustus, armotonta tarkkuutta vaativat osuudet ja haastavat pomot ovat täyttä totta. Retromielinen pelaaja pääsee luonnollisesti vähemmällä, mutta polygonimaailmojen kasvatti saattaa kärsiä television edessä naama vääränä. Toiseksi, ja päällimmäiseksi, tiukka vaikeustaso johtuu siitä, että pelin kahdeksan vastusta on tarkoitus tuhota tietyssä järjestyksessä. Tai oikeastaan järjestys ei ole lukkoon lyöty, mutta pelaamista helpottaa hurjasti se, että tietää kunkin pomon heikkouden. Toisinaan analogia on hyvinkin selvä ("Pokémonissakin vesi tehoaa tuleen, hmm..."), mutta välillä heikkoudet eivät ole näin ilmeisiä. Kun alkujärkytys on varissut, on ilo huomata, kuinka suuren tyydytyksen klassinen pelikokemus voi tarjota. Elämys on kuin lp-levyn äänimaailmaa maistellessa: Toisinaan jokin kerros ääniraidasta häviää ulostulokanavien mennessä päällekkäin (menun selaus ja taustamusiikki), ja jättäessään kuolleet viholliset taakseen nämä ilmestyvät aina takaisin. Tällainen yksinkertaisuus ja uskollisuus edeltäville peleille ja aikansa konventioille on todella hellyyttävää. Pieni miinus on annettava melko olemattomasta soundtrackista, sillä vain muutama biisi nostaa selvästi positiivisia tuntemuksia.
Pelin kahdeksan tasoa läpäisee taitotasonsa ja nokkeluutensa mukaisesti tunnissa tai parissa. Pomoilta saatujen aseiden lisäksi etenemistä auttavat Rush, Roll ja Auto, nuo Mega Manin uskolliset apurit. Robottikoira Rush auttaa sankariamme muuttumalla tarpeen tullen hyppytelineeksi tai suihkumoottoreilla varustetuksi kulkuvälineeksi. Roll ja Auto pitävät pientä myymälää, josta voi ruuveja vastaan vaihtaa muutamia käteviä tavaroita. Todellinen haaste alkaa Wily's Fortressista, joka sisältää neljä vaikeaa tasoa vastuksineen. Lopussa otetaan revanssia Robottimestareiden kanssa ja viimein laitetaan loppu Wilyn suunnitelmille. Kokemus on lyhyt, haastava ja nautinnollinen - juuri sellainen, mitä sarjan fanit odottivatkin. Erityistä haastetta tuovat lukuisat saavutukset, joista osa aiheuttaa huimausefektin. "Mr. Perfect" ja peli läpi ilman ainuttakaan osumaa? "Trusty sidearm" - kahdeksan pomoa läpi perusaseella? Useimmat saavutukset ovat onneksi suoritettavissa ilman supertaitoja, mutta toisaalta älyttömimmissäkin haasteissa on se hyvä puoli, että tällä kertaa pelaajista hooseimmatkin saavat taitonsa mukaisen riman.
Mega Man 9 on mainoskampanjaa ja kansitaidetta myöten sataprosenttinen kunnianosoitus muinaiselle peliteollisuudelle ja aikansa asenneilmapiirille. Jo melkoista menestystä niittäneenä Mega Man 9 on lisäksi esimerkillinen osoitus siitä, että taloudellisten ja ulkopuolisten paineiden kanssa kamppaileva pelibisnes voi käyttää ei-perinteisiä formaatteja taiteellisena purkukanavanaan. Kustannukset ovat vähäiset, kiitos nettijakelun, mutta palaute ja todennäköisesti voitotkin saattavat olla hyvinkin suuret. Ja ennen kaikkea kansa kumartaa pelitalon noustessa samalla uskottavuusladderissa kärkisijoille. Kaikki voittavat, joten eiköhän retropelaajien tulevaisuus ole sittenkin turvattu?
Kommentit
Hieno arvostelu, ainut asia missä oli...
Hieno arvostelu, ainut asia missä olin ehkä vähän eri mieltä oli soundtrack. Mielestäni pelin soundtrack on aivan loistava, yhtä upeat pimputuksen tässä on kuin edellisissä osissa. Kenttien musat jäävät yllättävän pahasti soimaan päähän, varsinkin jos jumittuu pidemmäksi aikaa johonkin kenttään.
Pakkohan tämä peli on ladata. Kiitoks...
Pakkohan tämä peli on ladata. Kiitoksia hyvästä arvostelusta, Orin. :)
Ainakin Xbox versiossa vaivaa D-padin...
Ainakin Xbox versiossa vaivaa D-padin ainainen kirous tuota pelaamista, se on aika huono ja toivon että M$ tekisi toisenlaisen version siitä.
Minunkaan mielestä musiikit eivät ole huonoja tässä pelissä.
Lisäksi, mainitsit että pelintekijät voisivat tehdä pelinsä saman-tyylisillä graffoilla, en usko että menestyy jos nimi ei ole joku Megaman tai Castlevania tai jotain... Mutta voihan se olla mahdollistakin. :)
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi