Takeru-pelistudio tahi Little Samson eivät välttämättä niminä soita kovinkaan monen pelaajan kelloja. Takerun kohdalla tälle on varsin looginen mutta valitettava syy: studio ei saanut markkinoille kuin muutamat pelit. Studion väki ei ollut aivan vihernokkia, vaan porukassa oli muun muassa Mega Man- sekä Strider-konkareita, mutta siitä huolimatta julkaisujen määrä jäi kovin vähäiseksi.
Sääli, sillä Little Samsonia on kuvailtu yhdeksi NES-konsolin parhaista. Se on myös yksi kalleimmista, ainakin mikäli uskomme nykyhintoja. Ja miksi emme uskoisi? Joka pelaaja tahi keräilijä tuskin maksaisi yksittäisestä nimikkeestä tuhansia euroja, mutta poikkeuksiakin selvästi on.
Lokalisoijan unelma
Little Samson on siitä erikoinen tekele, että mukana ei ole lainkaan dialogia tai minkään sortin tekstiä kertomuksen edistämiseksi. Tarina kerrotaan välinäytösten avulla, joista jokainen voi itse päätellä kupletin juonen. Virallinen versio kertoo, että paha velho pakenee vankeudesta ja kuningas lähettää neljä voimakasta soturia kukistamaan roiston. Mukavan yksinkertaista.
Nämä neljä soturia ovat ihmishahmo Little Samson, lohikäärme Kikira, kiviolento Gamm sekä K.O.-hiirulainen. Hahmot erosivat toisistaan monilla eri tavoin. Samson pystyi kiipeämään seinillä ja katossa sekä heittelemään vihulaisia projektiileilla. Kikira sen sijaan pystyi lentämään joitakin sekunteja sekä syöksemään tulta suustaan. Gamm käveli piikkien päällä ja oli äärimmäisen hidas. K.O. puolestaan oli vikkelä ja pieni kuin mikä, mutta hänen energiapalleronsa eivät olleet niitä huimimpia hyökkäyksiä. Joka soturilla oli myös erikokoiset energiamittarit.
Mikä hauskinta, pystyi pelattavaa hahmoa vaihtamaan lennosta, kunhan joka sankarin esittelykentän oli ensin läpäissyt.
Lopun ajan NES-ajat
Peli julkaistiin NES-konsolin loppuaikoina. Tällöin alustasta saatiin kosolti paukkuja irti, mikä myös näkyy Little Samsonia katsellessa. Samsonin, Kikiran ja kumppanien seikkailu näet näyttää kovin hyvältä. Kentät ovat hienoja, mutta etenkin kenttien lopussa odottavat loppupomot ovat suorastaan upeita kaikkine yksityiskohtineen.
Mikä parasta, Little Samson on myös varsin hyvä peli. Vapaus vaihtaa hahmoa kesken kaiken, mielekäs tasoloikkaaminen ja vaihtoehtoiset reitit tekivät kokemuksesta hauskan. Se ei tunnu kärsineen liikoja vuosien vierittyä eteenpäin, vaan sitä pelaa myös nykyään mielellään.
Musiikki ei ollut lainkaan hassumpaa, mutta sitä ei valitettavasti ollut liikaa. Vain ani harvassa kentässä oli kuultavissa yksilöllisiä sävellyksiä, vaan useimmiten soi ohjattavana olevan soturin oma tunnusmusiikki.
Harmillisesti nimike ei vain myynyt kovinkaan paljoa. Teos jäikin Takeru-studion viimeiseksi julkaisuksi ennen nurin menemistään. Liekö syynä liian vähäinen mainostus, Super Nintendon saapuminen markkinoille tai kenties mielleyhtymät Raamatun Simson-hahmoon (englanniksi Samson)? Teos jäi joka tapauksessa vain harvojen herkuksi, mikä saattaa osaltaan selittää seuraavan otsikon alla käsiteltävät seikat.
Jestas sentään mitkä hinnat
Sitten homman pihviin: Kyllä, Little Samson on arvokas peli. Sille on kehkeytynyt maine yhtenä harvinaisimmista sekä arvokkaimmista videopeleistä. Jo pelkästään kotimaisten huutokauppasivustojen perusteella pelikasetista maksetaan normaalipeliä isompaa rahatukkua. Jos asiaa haluaa tutkia ulkomaita myöten, voisi tähän käyttää vaikkapa PriceCharting-verkkosivustoa, joka pitää yllä listaa pelien myynti- ja ostohinnoista. Siellä Little Samsonin irtonainen kasetti on vaihtanut omistajaa 700 - 2000 dollarin rahatukolla.
Kotelossaan olevan kasetti on puolestaan innoittanut ostajia yli kolmen tuhannen dollarin rahakasoihin, vaikka hintahaarukka onkin ollut laaja.
Ja auta armias, mikäli hyllystäsi löytyy vielä muoveissa oleva peli. Hyväkuntoisesta ja koskemattomasta paketista on saatu myytäessä useita tuhansia euroja. PriceCharting-sivusto kertoo, että kalleimmillaan nimike on kaupattu 4500 dollarin hinnalla. Järjettömän hintalapun sai oletettavasti aikaan avaamaton "ripustinmallinen" kotelo. Tiedä häntä.
Kaikki mikä kiiltää ei ole Little Samson
Ei kuitenkaan kannata antaa tämän asian nousta hattuun. Mikäli hyllystäsi tai ullakoltasi löytyy tämä astetta harvinaisempi pelikasetti, siitä tuskin saa uskomatonta määrää kahisevaa. Edellä mainitut hinnat on saatu kaupittelemalla todella hyväkuntoisia kokonaisuuksia ohjeineen kaikkineen. Kotimaisella huutokauppasivustolla Little Samsonin hintalappu ei näy olevan lähelläkään samoja lukemia.
Mikäli Samsonin seikkailut kiinnostaisivat ihan vain pelinä, niin niiden pariin ei päästä aivan noin vain. Tasoloikkaa ei näet löydä minkään virtuaalikonsolin syövereistä, eikä se vähemmän yllättäen ollut mukana NES Classic Minin -pelivalikoimassa. Kyseessä on hyvin hyvä peli, mutta pelaamista varten siitä ei kannattane pulittaa puolta omaisuutta.
Ellei kyseessä sitten ole todella hyväkuntoinen ja avaamaton yksittäiskappale.