Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Ticket to Ride

Julkaisija: Playful Entertainment, Inc. Kehittäjä: Next Level Games, Inc.
Julkaisupäivä: 25.6.2008 Lajityyppi: Lautapeli
Pelaajia: 1-4, Live 2-5 Live-tuki: Pelituki, tuloslistat, ladattava lisämateriaali
PEGI-suositus: 3+ Hinta: 800 pistettä (10 euroa)
Koko: 132 Mt Muuta: Peli tukee Live Vision -kameraa.

  

Ticket to Ride on Live Arcade -käännös palkitusta lautapelistä, joka Suomessa tunnetaan nimellä Menolippu. Ideana pelissä on rakentaa Amerikan mantereella eri kaupunkien välille rautatieyhteyksiä. Mahdolliset reitit on merkattu pelilaudalle jo valmiiksi, mutta rakentaminen tapahtuu pelaamalla yhteyden pituuden verran värikortteja omasta kädestä. Tarvittava väri on merkattu reitin yhteyteen, joskin harmaalla merkatut reitit voi rakentaa käyttämällä mitä tahansa yhtä väriä. Puuttuvat värikortit voi korvata veturikortilla, joka käy mistä tahansa väristä. Mikäli sopivaa määrää tarvittavia värejä ei kädessä ole, voi vuoronsa käyttää korttien nostamiseen joko avoimesta valikoimasta tai suljetusta pakasta.

Rautatieyhteyksien rakentelulla pelaaja kartuttaa itselleen pisteitä, jotka lopulta ratkaisevat pelin voittajan. Pidemmät yhteydet ovat pistearvoiltaan huomattavasti arvokkaampia kuin lyhyemmät, mutta vaativat toisaalta myös parempaa korttionnea. Lisäelementtinsä strategiapuoleen tuovat matkaliput. Heti pelin alussa pelaajalle arvotaan kolme sattumanvaraista matkalippua, joista hänen on pidettävä vähintään kaksi. Halutessaan pelaaja voi myöhemmin ottaa lisää lippuja. Matkalipussa annetaan kaksi kaupunkia, jotka pelaajan täytyy yhdistää rautateillä. Jos hän tässä onnistuu, lisätään lippuun merkattu pistemäärä lopulliseen pistesaldoon. Toisaalta jos peli ehtii päättyä, mikä tapahtuu reittien merkkaamiseen käytettyjen junavaunujen loputtua joltakin pelaajalta, vähennetään matkalipun pistemäärä loppupisteytyksessä.

Alkuperäisen lautapelin idea on erinomainen ja sopivan kevyt, jotta aloittelijakin pääsee nopeasti mukaan. Erilaiset strategiset variaatiot ovat silti mahdollisia ja tuovat runsaasti mielenkiintoa myös useiden pelikertojen jälkeen. Reittien valtaamisella voi pisteiden keruun lisäksi häiritä vastapelaajaa. Jos hänellä esimerkiksi on matkalipun määräävän yhteyden rakentaminen kesken, voi kyseinen pelaaja joutua keräämään nipun uusia kortteja kiertoreitin rakentamista varten.

Lautapelin muunnos Live Arcade -peliksi on suurimmaksi osaksi onnistunut. Graafinen toteutus on uskollinen alkuperäiselle lautapelille. Itse pelialuetta dominoi ruskean harmahtava sävy, ainoastaan lähinnä reittien värit ja pelikortit tuovat piristystä ulkoasuun. Virtuaalisen pelilaudan keskellä olevat oranssit ja punaiset reitit sekoittaa jostain syystä helposti toisiinsa, mikä haittaa lievästi selkeyttä. Ääniä on pelissä vähän koostuen tunnelmallisesti lähinnä junan pillien vihellyksistä, ratakiskojen kolinasta ja höyrymoottorin puksutuksesta. Välillä pelissä kuullaan yllättävän miellyttävää saluunamusiikkia vihjaten pelin sijoittuvan jonnekin 1900-luvun alkupuolelle.

Peliä voi pelata kahdesta viiteen pelaajaa verkon välityksellä tai korkeintaan neljä saman konsolin ääressä. Tässä kohdin aiheuttaa entistä enemmän ihmetystä Live Arcade -pelien tyyli pakottaa jokainen pelaaja käyttämään omaa ohjainta, joten viidennen pelaajan ottaminen mukaan offline-vääntöihin on siis teknisesti mahdotonta, vaikka se pelin sääntöjen puitteissa muuten olisi mahdollista. Offline-pelaaminen ei monella pelaajalla ole muutenkaan ongelmatonta. Pelaajan käsikorttien ja menolippujen nimittäin pitäisi olla muilta piilossa. Tähän ei ole muuta ratkaisua kuin keskinäinen luottamus, eli kunkin pelaajan ollessa vuorossa kääntävät muut katseensa pois televisioruudulta. Verkkopelissä tai tekoälyä vastaan yksin pelatessa vastaavaa ongelmaa ei luonnollisesti ole.

Mikäli tämän tyylinen lautapeli iskee, ei Ticket to Ride ole yhtään hassumpi hankinta esimerkiksi Carcassonnen Live Arcade -version kaveriksi. Kaveriporukalla samalta sohvalta pelattuna se ei toimi yhtä luontevasti kuin Carcassonne, joten vaihtoehdoksi oikealle lautapelille sitä ei voi ehdottaa muuten kuin rutkasti halvemman hinnan johdosta. Lisäksi aitoon lautapeliin on Pohjois-Amerikan lisäksi vaihtoehtoisia karttoja, jotka arvatenkin julkaistaan XBLA-versioon maksullisina päivityksinä. Jos haluaa hyvän ja kevyen lautapelin verkossa pelattavaksi, ajaa Ticket to Ride erinomaisesti asiansa. Tässäkin tapauksessa kannattaa tietää, että peliä voi kokeilla netissä ilmaiseksi täällä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi