Julkaisija: Sony Computer Entertainment | Kehittäjä: SCE Studios Japan |
Julkaisupäivä: 4.6.2009 | Lajityyppi: Puzzle |
Pelaajia: 1-2 | Verkkotuki: Tuloslistat |
PEGI-suositus: 3+ |
Hinta: 4,95 euroa |
Koko: 1,1 Gt |
Muuta: Arvostelukappaleesta kiitos Nordisk Filmille. |
Arvioidessani The Last Guy -peliä olin täysin vakuuttunut, ettei moista julkaisua voi tulla kuin japanilaisilta kehittäjiltä. Sama pätee myös tämänkertaiseen PSN-nimikkeeseen. Trash Panic yhdistelee roskakorin täyttämistä Tetriksen pelimekaniikkaan, antaen samalla pelaajalle lisäpisteitä roskien mahdollisimman ekologisesta käsittelystä. Eli jälleen kerran meille tarjoillaan täysin tärähtänyttä ideaa, joskaan aivan The Last Guyn tasoiseen hervottomuuteen ei Trash Panic yllä.
Peliareenan virkaa hoitaa roskakori, johon liukuhihnalta tulevia esineitä pudotellaan yksi kerrallaan. Astia tulisi täyttää mahdollisimman tiiviisti, koska roskakorin täyttyessä seuraa ongelmia. Kaksi roskaa saa vielä mennä korin ulkopuolelle, mutta kolmannesta peli päättyy. Rikkominen tapahtuu hyödyntämällä fysiikan lakeja, eli pienet ja hauraat esineet menevät helposti rikki siinä missä isompien kanssa joutuu työskentelemään ankarammin. Suurien roskien hajottaminen on pelin sujumisen kannalta kriittistä, sillä ne täyttävät ja tukkivat astiaa ikävästi. Ongelmia tuottavat myös pehmeät ja joustavat esineet, joiden hajottaminen ei onnistu pelkän voiman avulla. Helpotukseksi yhden esineen kerrallaan saa laitettua talteen. Jemmaa voi kätevästi hyödyntää myös joidenkin ongelmallisten esineiden loppusijoituspaikkana.
Arvokkaat mottanai-esineet tulee toimittaa roskakorin alalaitaan, jolloin pelaajan apuri poimii ne sieltä parempaan talteen. Onnistuneesta arvoesineen pelastamisesta saa pelaamista helpottavia bonuksia, siinä missä rikkominen täyttää korin rojulla. Rojua tulee siinä määrin reilusti, että mottanain rikkominen johtaa usein epäonnistumiseen. Jokaisen kentän loppupuolella riesaksi saapuu iso ja kestävä pomovastus. Pomovastus tulee tuhota aikarajan puitteissa ja epäonnistumisesta rangaistaan kuten mottanain hajoamisesta.
Pelaajan tuhotöitä helpottaa tuli ja vesi, joista ensimmäinen polttaa tehokkaasti lähes kaiken, ja jälkimmäinen yhdistettynä maatumispalloon hävittää ekologisesti luonnollisista rakennusaineista muodostuvia roskia. Kentästä toiseen edetessä teema muuttuu, ja esineet siinä sivussa suuremmiksi sekä vaikeammin tuhottaviksi. Siinä missä alkuun roskia kasataan toimistossa, pian siirrytään jo katutasolle keräämään sinne kuuluvaa irtaimistoa ja lopulta pottiin heitetään kokonaisia kaupungin palasia kuten kerrostaloja tai siltoja.
Ohjaus pelissä toimii hyvin. Liiketunnistusta on tajuttu hyödyntää näppärästi, joskin kovin suppeasti. Ohjainta ravistelemalla roskakori heiluu, liikuttaen roskia tiiviimpään kasaan. Ulkoasultaan peli on korkeintaan keskitasoa eikä äänipuolikaan loista. Toisaalta kyseiset asiat ovat ongelmanratkaisupeleissä sivuseikkoja.
Vaikeustaso Trash Panicissa sen sijaan on luokkaa, joka nousee valtaosalle pelaajista liian korkeaksi. Jo perusvaikeudella viimeisen kentän läpipääsy osoittautui testaajalle liian haastavaksi, eikä vaikein taso edes aukene ennen normaalin läpäisyä. Helpoimmalla tasolla peli oli puolestaan turhankin helppo, mutta kyseinen tila sopii hyvänä lämmittelynä pelattavuuteen tutustumisessa. Tehtävätila oli vielä hankalampi pala purtavaksi, sillä ensimmäinenkään tehtävistä ei mennyt onnistuneesti läpi. Trash Panic opetti näin tehokkaasti nöyryyttä hyvänä pelaajana itseään pitävälle arvostelijalle. Trophy-tili näyttää luonnollisesti edelleen nollaa, vaikka yritystä on riittänyt.
Pikkukivana ekstrana monista muista peleistä tuttu YouTube-tallennus onnistuu myös. Apua löytyy siis netistä, sillä kyseinen palvelu on täynnä osaavien pelaajien suorituksia. Näitä apinoimalla voi yrittää selvittää eteen heitettyjä haasteita.
Vaikka alhainen hinta ei nouse hankinnan esteeksi, kannattaa miettiä ennen ostoaikeita omaa pelityyliään. Jos nauttii piinallisen vaikeista peleistä ja jaksaa hioa omaa suoritustaan, on Trash Panic varteenotettava vaihtoehto. Satunnaispelaajalle PSN tarjoaa parempiakin rahareikiä. Ja jos Trash Panic tulee joka tapauksessa hankittua, on hyvä muistaa, että peli sisältää kahden hengen moninpelin. Näin homman edes osittain opittuaan voi kyykyttää kavereitaan, mikäli mokomat menevät muissa peleissä pärjäämäänkin.
Kommentit
Olisi tosiaan kiva tietää, mitä peli ...
Olisi tosiaan kiva tietää, mitä peli heittää eteen vaikeimmalla tasolla, kun tuo "mediumikaan" ei mene läpi.
Mutta kuten Tetriksenkin suhteen, jotenkin kummasti tämän pariin tulee aina välillä palattua. Itselleni eka trophy tuli siitä, että nyt tämän parissa on mennyt jo 24 tuntia. Ihan hyvä tunti/euro-suhde. :)
Pitää se itsekin tuosta pelistä saada...
Pitää se itsekin tuosta pelistä saada vähintään tuo "Pelaa 24h" trophy, mutta muiden kohdalla voi olla että jäävät ikuisiksi ajoiksi saavuttamatta.
Mua rupes tää kiinnostamaan heti demo...
Mua rupes tää kiinnostamaan heti demoa kokeiltua.
Pitäis vaa jaksaa odottaa vajaa viikko et sais plystation network cardin nii pääsis lataamaan tää.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi