Teknoninjoja!
Cyber Shadow on Yacht Club Gamesin julkaisema peli, joka nojaa hyvin vahvasti 80-luvun kulta-ajan tuotosten tunnelmaan. Se on kaksiulotteinen seikkailu, joka ei ole varsinainen metroidvania, vaan lineaarisempi tapaus, vaikka haarautuvia reittejä löytyykin. Esikuvina voisi pitää sellaisia tuotoksia kuin Shatterhand, Ninja Gaiden, Mega Man, Castlevania ja monet muut.
Millainen henkilö sitten on pelin lähes alusta loppuun yksin kehittänyt Aarne Hunziker? Hän kuvailee itseään näin:
– Olen entinen trukkikuski ja mobiilipeligraafikko, joka sai tarpeekseen niistä hommista. Pikselitaidefanaatikkona ja Mega Man -fanina perustin oman yrityksen, kun vahingossa lipsuin pikkuhiljaa käyttämään enemmän ja enemmän aikaa oman pelin näpertelyyn.
Pelin taustatarinassa on maailmanlopun meininki. Rakas planeettamme on tuhon partaalla ja päähahmo Shadow juuri ja juuri hengissä. Teknoninja lähtee palauttamaan tuhoutuneen klaaninsa kunniaa ja pelastamaan maailmaa. Mistä tällainen idea kumpusi?
– Tein vuosia sitten luonnoksen, jossa ninja lilluu tankissa. Sen avulla pahikset vievät tältä voimia pahistarkoituksiin. Luonnos vaipui unholaan, kunnes pelit kuten Shovel Knight ja Odallus näyttivät, kuinka paljon tämän tyylisillä peleillä on oikeasti kysyntää. Päätin aloittaa harjoitteluprojektin, joka sitten paisuikin hiljalleen ihan oikeaksi peliksi, Hunziker kertoo.
Lumipalloefekti
Kuten usein käy, myös Cyber Shadow paisui pienestä projektista mahtipontiseksi 2D-seikkailuksi, jonka läpäisy vie tuntikausia ja jonka kehitys kesti lopulta hulppeat viisi vuotta. Aina näin ei ollut.
– Kaikki alkoi simppelinä projektina. Tarkoituksena oli tehdä jotain, mitä voi pelata vanhalla 8-bittisen Nintendon ohjaimella: muutama kenttä ja jotain kivaa kerättävää, Hunziker kuvailee.
– Tekemisen ohessa taidot ja nälkä karttuivat samaan tahtiin, joten peli sai jatkuvasti uusia tavoitteita. Yksi syy pitkälle kehitysajalle olikin haluttomuus tehdä kompromisseja. Lopulta oli pakko leikata joitain ominaisuuksia pois, sillä saatoin juuttua tekemään hyvinkin toissijaista ominaisuutta pitkäksi aikaa. Osittain tästä syystä pelissä on esimerkiksi huone, jossa voi tanssia vihollisten kanssa, hän kertoo.
Omasta pelistä haaveilevalle pelinkehittäjälle Hunziker antaakin tärkeän ohjenuoran.
– Jos päätät tehdä pelin yksin, kannattaa aloittaa jollain tosi pienellä!
Härmäläinen yhteistyö "purjevenekerhon" kanssa
Kun Cyber Shadowin kehityksestä tuli lopulta Hunzikerin leipätyö, ajatteli mies julkaisevansa pelin itse. Hän päätyi kuitenkin sattuman kautta yhteistyöhön yhdysvaltalaisen Yacht Club Gamesin kanssa. Shovel Knight -kehittäjä löysi pelin Twitterin kautta, kun Hunzikerin devaukseen liittyvät twiitit päätyivät amerikkalaisten näköpiiriin.
– He ilmeisesti pitivät näkemästään. Yhteistyö on ollut mutkatonta ja tuntuu enemmän yhteiseltä tekemiseltä ystävien kanssa kuin perinteiseltä kehittäjän ja julkaisijan väliseltä suhteelta. Kehitystyökalujeni vuoksi en kuvitellut, että peli tulisi koskaan pyörimään konsoleilla, mutta julkaisijan avulla peli saatiin käännettyä vaivattomasti muillekin alustoille. Käännösprosessi oli minun osaltani harvinaisen kivuton, joten pystyin lopussa keskittymään alustakohtaisiin erikoisominaisuuksiin, Hunziker kehuu.
Oman onnensa seppä
Koska tiimin kokoamiseen ei ollut resursseja, Hunziker päätti alusta alkaen tehdä valtaosan asioista itse. Tämä käsittää myös ääniefektit kokonaisuudessaan, sillä niiden tekemistä hän ei ollut aikaisemmin harjoittanut lainkaan, vaan taito täytyi opetella muiden juttujen ohessa. Grafiikan suhteen Cyber Shadow sai apua yllättävästä suunnasta, sillä se lainaa hiukan ylimääräiseksi jäänyttä sisältöä Kickstarter-projekti Steel Assaultista. Pelin luoja Sri Kankanahalli ja Hunziker tekivät täten vaihtokaupat: käyttämättömät grafiikat päätyivät Hunzikerille, kun taas Steel Assaultin rahoittajille luvattiin puolestaan Cyber Shadowin Steam-avaimia.
– Nopea edistyminen grafiikkapaketin avulla oli kieltämättä virkistävää, Hunziker tuumii.
Musiikki on kuitenkin kokonaan toisen henkilön käsialaa, sillä espanjalainen lakimies Enrique Martin on säveltänyt pelin chiptune-sävelmät. Hänkin päätyi projektiin mukaan sattuman kautta, kuinkas muuten.
– Enrique näki twiittejäni ja tarjoutui muusikoksi. Jo ensimmäisen testibiisin jälkeen valinta oli selvä, sillä kovana retropelaajana ja ninjafanina Enrique tiesi heti, mitä tehdä ja millainen tunnelma tuotokseen sopii. Pitkän uran videopelisäveltäjänä tehnyt Jake Kaufman toimi projektissa lopulta neuvonantajan ja musiikkituottajan roolissa, Hunziker kertoo.
Miten erottaa jyvät akanoista?
8-bittiseen estetiikkaan nojaavia pelejä ilmestyy nykyään kuin sieniä sateella. Mikä sitten erottaa juuri Cyber Shadowin kilpailijoistaan?
– Indie-kehittäjien keskuudessa samantyylisten projektien kehittäjät vetävät kaikki yhtä köyttä ja auttavat toisiaan löytämään omanlaisen näkökulman. Minun tuotokseni vahvuuksina ovat hahmon kehityskaari ja se, miten peli muuttuu loppua kohti alun hyvin klassisesta tyylistä todella nopeatempoiseksi speedrun-herkuksi, Hunziker sanoo.
Seuraavaksi herran suunnitelmissa ovat tekninen tuki ja ”muutaman päivän vapaat”, sillä viiden vuoden urakka vaati todellakin veronsa. Fyysistä versiota pelistä ei ole tulossa ainakaan toistaiseksi. Hunziker ei kuitenkaan sulje pois sen mahdollista julkaisua joskus tulevaisuudessa, sillä hän toivoo vielä joskus hypistelevänsä peliä käsissään.
Lopuksi vielä se kenties kaikista tärkein kysymys: Onko Shovel Knightilla cameo pelissä?
– Ehkäpä, jos pelaat Switchillä ja omistat Shovel Knight -amiiboja!
Kommentit
Olipas kiva setti. Tällainen
Olipas kiva setti. Tällainen pitkäjännitteinen tekeminen on helppo palkita ostopäätöksellä!
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi