Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Uno Rush

Julkaisija: Microsoft Kehittäjä: Microsoft
Julkaisupäivä: 25.3.2009 Lajityyppi: Korttipeli
Pelaajia: 1-4, Live 1-4 Live-tuki: Moninpeli, tilastot
PEGI-suositus: 3+ Hinta: 800 pistettä (10 euroa)
Koko: 67 Mt Muuta: Arvostelukappaleesta kiitokset Microsoftille.

Simppelin koukuttava korttipeli Uno saa Live Arcadeen uuden version, vaikka vuonna 2006 julkaistu alkuperäispainos pitää edelleen pintansa. Rauhalliseen tahtiin soljuvan pelailun korvaava Uno Rush on nimensä mukaisesti entistä hektisempää menoa.

Uno Rush poikkeaa merkittävästi kahdella tapaa oikeista säännöistä. Ensinnäkin jokaisen pelaajan vuorot on ajoitettu. Muutaman sekunnin aikarajoin varustellut vuorot kierrättävät pelivuoroa tiuhaan tahtiin ympäri kenttää, eikä alkuperäisen letkeästä tunnelmasta ole tietoakaan. Toisekseen kaikkien kortit ovat nähtävissä koko pelin ajan, mikä eliminoi emopelin bluffaukset. Uusien sääntöjen vuoksi tuttu korttipeli tarjoaakin täysin uudenlaisen kokemuksen, mikä on lähtökohdista riippumatta joko hyvä tai huono asia. Letkeään fiilistelyyn ja ihmisten kanssakäymiseen tottuneelle uunoilijalle uuden pikauunon nopeampi tempo stimuloi yläpään voittovetoisempaan suorittamiseen, jossa jo oman pakan huolenpito syö valtaosan käytettävistä aivosoluista. Vastustajan aikeiden tutkailu ja vieläpä heidän kanssaan keskustelu jää altavastaajan osaan.

Näitä kahta poikkeusta lukuun ottamatta Unon maailmaan loikkaaminen uusin Rush-säännöin on tuttuakin tutumpaa. Pakka koostuu neljästä väristä numerosarjoin 0-9 sekä kuudesta erilaisesta toimintakortista, jotka vaihtelevat vastustajan pakan sekoittamisesta aina pelattavan värin vaihtoon. Keskelle pöytää lyödään satunnainen kortti, jonka päälle aletaan laittaa samanväristä tai -numeroista korttia. Kortteja voi ketjuttaa parhaansa mukaan, ja viimeiseen korttiin tai täystyhjennykseen päätyvä taiturointi kuitataan huudahtamalla "Uno!". Mikäli vastustaja huomaa ketjusarjan ennen pelaajaa ja ehtii haastaa hänet, päätyy suvereeni voitto sen sijaan kolmeen lisäkorttiin. Mikäli pöydässä oleva kortti on eri maata kuin kädessä olevat, joutuu pelaaja nostamaan ylimääräisen kortin pakasta. Tätä jatketaan kunnes joku pelaajista saa tyhjennettyä kätensä. Erän päätteeksi voittanut pelaaja saa jäljellejääneiden korttien yhteenlasketun määrän pisteitä, ja pelin voittaa määrätyn pistemäärän saavuttanut henkilö.

Strategisen vivahteen peli antaakin sen oikeaoppisessa ketjutuksessa sekä värispektrin vaihdossa. Samalla luvulla varustetulla kortilla värin voi vaihtaa lennossa toiseen, mikä saattaa sekoittaa vastustajan pelin täysin. Uno Rushin idea onkin kaiken hektisyyden keskellä tarkkailla myös kanssapelaajien aikeita, ja pyrkiä omalla pelillään niitä vaikeuttamaan. Toimintakorteilla pelijärjestystä voidaan muun muassa muuttaa tai antaa vastustajalle lisää kortteja, mikä tuo oman taktisen lisänsä pelailuun. Nopeatempoisuus tuo mukanaan myös ongelmansa. Peruspakan järjestely padin avulla luonnistuu vielä ilman suurempia ongelmia, mutta korttipakan kasvaessa jo pelkän oikean kortin nappaaminen on tuskallisen epätarkkaa puuhaa. Käytännössä korttimäärän kasvaessa kymmenen tienoille ja siitä yli peli on yhtä kuin menetetty.

Pelimuodot vaihtelevat perussäännöistä eliminointiin, tiimipeliin, pikasääntöihin sekä kustomoitaviin. Eliminoinnissa jokainen pelaaja saa rastin, mikäli ei saa lyötyä tarvittavaa korttia ajallaan paikoilleen. Kolmen rastin jälkeen kyseinen pelaaja tippuu pelistä pois. Tiimipelissä neljä henkeä jaetaan kahteen joukkueeseen istumaan ristikkäisiin kulmiin, ja erän voittaa toinen pareista. Pikasäännöillä ajanlasku on entistä nopeampi, mikä tekee pelistä enemmänkin tuurivetoisempaa kuin sopivan hektistä. Valmispakkausten lisäksi säännöt on helposti muokattavissa haluamikseen. Vaihdeltavia parametreja löytyy aina pelin nopeudesta pistemäärään, jaettujen korttien määrään, toimintakorttien periaatteisiin ja rikkeisiin.

Uno Rushin moninpeli niin lokaalisti kuin verkon välityksellä toimii moitteetta, ja pelaajia tuntuu löytyvän laidasta laitaan. Hakupalvelu toimii muun pelin lailla nopeasti, eikä peleihin pääsyä tarvitse juuri odottaa. Lisäksi sopivan porukan löytyessä peliä voi jatkaa poistumatta varsinaisesta moninpelisessiosta lainkaan. Uno Rush tukee myös suurinta osaa odotettavissa olevia lisähärpäkkeitä, kuten avataria ja webbikameraa, mikäli jollekin näillä on jotain painoarvoa.

Uno Vs. Uno Rush -kyselyihin paras vastaus saadaan omasta pääkopasta. Molemmissa on omat viehätyksensä, ja ne soveltuvat omanlaiseen pelaamiseen. Rushin eduksi on mainittava sen nopeus, vaikka konsoliohjaus tuokin tällöin omat ongelmansa peliin mukaan. Pikaisina välipaloina muunnellut säännöt ovat kuitenkin omiaan kuluttamaan ne joutavat hukkaminuutit ystävien ja ventovieraiden leikkimieliseen rökittämiseen.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi