Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Buzz! Hollywood Quiz ja Buzz! Sporttivisa

Tietovisailu on aina kivaa ajanvietettä kavereiden kanssa iltaa istuessa, ja tätä markkinarakoa Sony on pyrkinyt hyödyntämään Buzz!-visailupeleillään. Marraskuussa 2006 julkaistu Sporttivisa ja lokakuussa 2007 kauppoihin saapunut Hollywood Quiz tarjoavat fakki-idiooteille mahdollisuuden päteä vertaistensa keskuudessa esittelemällä urheilu- tai elokuva-aiheista tietämystään. Vuoden ikäero näkyy jonkin verran: Sporttivisassa on vielä ensimmäisten kokeilujen rosoisuutta ja yrittämisen iloa, Hollywood Quiz puolestaan on hiotumpi mutta samalla myös kliinisempi kokemus.

Penkkiurheilua kilpamielellä

Buzz! Sporttivisa oli kolmas Buzz-sarjan visailupeli. Musavisan ja Suuren tietovisan jälkeen suuntasi SCEE katseensa urheilun maailmaan. Pelimekaniikkaa ei ollut vielä kahden ensimmäisen osan aikana harmonisoitu täydellisesti, eikä Sporttivisakaan lyönyt lukkoon sitä formaattia, joka yhdistää paria viimeisintä Buzzia. Tämä näkyy sporttiaiheisissa valikkoruuduissa ja studion sisustuksessa: missään vaiheessa ei ole epäselvää, että tässä liikutaan nyt urheilun maailmassa.

Suomalaisesta näkökulmasta Sporttivisaa on kehitetty väärässä paikassa. Omat kansallislajimme jääkiekko ja mäkihyppy käytännössä loistavat poissaolollaan, lähes puolet kysymyksistä tuntuu olevan jalkapalloaiheisia ja jopa alkeellisilla rugby-tiedoilla pärjää paremmin kuin muistamalla ulkoa joka ainoan NHL-pelaajan nimet ja tilastot sarjan synnystä nykyhetkeen. Yleisurheilua, alppilajeja, tennistä ja golfia käsitellään myös, mutta suomalaisia nimiä ei pelistä pahemmin löydy.

Yleensä kysymykset liikkuvat akselilla "mikä joukkue kuvassa", "mistä lajista tässä on kysymys", "minä vuonna se ja se urheilija voitti kultaa siellä ja siellä" ja "missä olympialaisissa nähtiin tällaisia tapahtumia". Jos monipuolinen urheiluhistorian tuntemus ei ole hallussa, menee peli helposti arvailuksi. Yhteen lajiin erikoistuminen ei auta, jos laji ei ole jalitsu. Tämä ei ole se Buzz, jolla houkutellaan naisväki pelikonsolin ääreen.

Tähtikartat mielessä

Sarjan viimeisin osa on elokuvamaailmaa käsittelevä Buzz! Hollywood Quiz, jossa otetaan henkilöstä mittaa elokuvatietämyksen saralla. Vaikka Jean-Luc Godardin tai Ingmar Bergmanin varhaistuotannon tuntemuksella elvistely voisikin tuottaa riemunväreitä Peter von Bagh -fan clubin kokouksessa, on SCEE tehnyt oikean ratkaisun, ja keskittynyt siihen, mistä suuret massatkin jotain tietävät: Hollywoodin tähtiin ja tuotoksiin. Käytännössä kaikki kuitenkin katsovat elokuvia, ja suurin osa elokuvista tulee unelmakaupungin studioista. Viime vuosien elokuvia katsonut ja viihdejuoruja seurannut kisailija voi tuurilla pärjätä tuhannen levyn DVD-kokoelmaa jemmaavalle kilpakumppanilleen.

Kysymykset vaihtelevat triviaaleista mahdottomiin. Harva kuitenkaan muistaa, kuka oli best-manina Elizabeth Taylorin kahdeksansissa häissä tai pystyy suoralta kädeltä heittämään tarkan luvun American Beautyn saamista Oscareista, mutta Will Smithin tai Jim Carreyn pärstävärkin voi tunnistaa vähemmänkin alaa seuraava. Joskus Hollywood Quizissa voi joutua luottamaan tuuriin, mutta keskiverto suomalainen todennäköisesti pärjää tiedolla paremmin tässä kuin Sporttivisassa. Aihepiirit voivat pelissä vaihdella rajusti. Joskus kysymyskategoria voi olla niinkin spesifinen kuin Steve Martin, joskus taas aiheena on 1980-luvun elokuvat.

Onko urheilu hauskempaa kuin elokuvat?

Peleissä on paljon yhteistä ja jotain erilaista. Sporttivisasta näkyy, että se on ensimmäisiä sarjan pelejä. Kisan osioissa on enemmän teemaan sopivaa kokeilua kuin seuraajissa, osa toimii paremmin, osa taas vähän vähemmän hyvin. Yhtenä esimerkkinä ei-niin-onnistuneesta osiosta on kilpajuoksu, jossa pelaajien valitsemat hahmot juoksevat liukuhihnaa, ja hihnalla edetään vastaamalla oikein kysymyksiin. Kysymykset ja animaatiot ovat niin verkkaisia, että puutumus iskee helposti. Osioiden keskelle on myös sijoitettu taukoja, jotka saavat kisaajat hämilleen: loppuiko osuus vai jatkuuko se vielä.

Suomenkielisessä lokalisoinnissakin on tapahtunut jotain kummallista. Show'n kaunistus, bitti-babe Rose, vaihtaa sääntöjä selittäessään ääninäyttelijää, normaalista miellyttävästä puheesta tuleekin korviariipivää raakuntaa.

Hollywood Quizissa sen sijaan kaikki on viimeistellympää. Kilpailun rakenne on piirretty täysin samalla sapluunalla kuin Megavisassa, ja perunapäinen juontaja Buzz pottuilee jo tutuksi tulleeseen tyyliinsä. Kaikki on yllätyksetöntä ja toimivaa kuin Jyrki Otilan ja Reijo Salmisen Kolmosvisa viidennellä vuodellaan. Toisaalta formaatti on jo saatu hiottua niin toimivaksi, että liika kikkailu voisi rikkoa enemmän kuin mitä uudistuksilla voitettaisiin.

Urheiluvisan ja Hollywood Quizin selkein ero on niiden voittosäännössä. Ensimmäisessä voittaja on se, joka saa kisan aikana kerättyä eniten pisteitä, jälkimmäisessä taas pisteet muutetaan viimeisellä osuudella ajaksi, jonka raksuttaessa Buzz kyselee kysymyksiä, ja kaikilta muilta paitsi nopeiten oikein vastanneelta lohkaistaan jäljellä olevasta ajasta osa pois. Ajan loppuessa pelaaja putoaa, viimeinen kisassa mukana oleva voittaa. Tällä estetään koko pelin voittaminen kauden kolmanneksi viimeisessä osakilpailussa, joten vaikka pärjääminen siihen asti on avuksi, se ei takaa voittoa.

Lajinvalintakysymys

Molemmista peleistä löytyy normaalin 2-8 pelaajan tietokilpailun lisäksi myös yksin-, salama- ja joukkuepelit. Yksinpelissä on kaksi kierrosta: ensimmäisessä kerätään nopeasti oikein vastaamalla aikaa, toisella kierroksella aikaa käytetään pisteiden keräämiseen. Esitettyihin kysymyksiin täytyy yrittää vastata mahdollisimman nopeasti oikein, ja jokainen oikea vastaus kasvattaa ruudun alalaidassa näkyvää pistepalkkia. Pisteitä saa sitä enemmän, mitä useampaan kysymykseen peräkkäin vastaa oikein. Pistesaaliin perusteella pääsee kunniataulukkoon. Buzzeja ei ole tarkoitettu yksinpelattavaksi, mikä käy ilmi Sporttivisassa kuultavasta naljailevasta kommentista: "Ei sitten ole kavereita, vai?"

Salamapelissä on vain yksi kierros, jonka aikana vastataan määrättyyn määrään kysymyksiä. Oikeista vastauksista saa pisteitä, vääristä menettää. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa. Joukkuepeli muistuttaa salamapeliä, mutta vastausaikaa on enemmän, joten joukkue ehtii keskustella, minkä vaihtoehdon haluavat valita. Tämä pelimuoto mahdollistaa vähemmänkin alaa tuntevien osallistumisen samaan kisaan täysien entusiastien kanssa.

Jos kaikista tähän mennessä julkaistuista Buzz!-visailuista täytyisi valita paras, kallistuisi vaaka todennäköisesti yleistietoa testaavien Suuren tietovisan ja Megavisan suuntaan. Koska jokainen tietää jotain edes jostain, on valinta riskittömämpi. Elokuva- ja urheiluvisailujen kohdalla kannattaa miettiä, kuinka syvällisesti aloja tuntee. Hollywood Quizin kysymysvalikoima on tälle maailmankolkalle ehkä mielekkäämpi kuin Sporttivisan, toisaalta jälkimmäinen on pelimekaniikkansa raikkauden puolesta piristävä tuttavuus. Koska Buzzit ovat seurapelejä, kannattaa valinta tehdä sen perusteella, mihin visailuun todennäköisimmin saa kaveritkin innostumaan.

Galleria: 

Kommentit

Aijaijai - suurin osa elokuvistahan ei suinkaan tule Hollywoodista, vaan Intiasta. Tuolla perusteellahan oikea ratkaisu Sonylta olisi ollut keskittää kysymysten aihepiiri Bollywoodin laulu- ja tanssinumeroihin.

Sporttivisahan on ikivanha! Miksi vasta nyt tulee arvostelu?

Anyway, Sporttivisa ainakin on todella hauskaa viihdettä kaverien kanssa, varsinkin kun oma urheilutietomus on aika hyvä :D

Hollywood Quizistä en sitten tiedä, mutta Sporttivisalle antaisin ainakin 8½. Se on vaan niin kivaa.

Askel Xbugsin toivomaan suuntaan otetaan PS3:n Buzzissa.

Eddy93: Sporttivisa on ollut työn alla jo pidemmän aikaa, mutta se on aina jäänyt jonkin tuoreemman (ja kiireisemmän) pelin jalkoihin. Nyt oli hyvä kirjoittaa tällainen vertaileva arvio vuoden erolla toisistaan julkaistuista peleistä.

Itse olen aihepiirin puolesta enemmän Hollywood Quizin puolella, mutta koska molemmat pelit testaavat niin rajatun alan tietämystä, tuollainen välimallin arvosana on oikeutetumpi. Filmifriikeille HQ on varmasti oiva hankinta.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi