Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Dr. Kawashima's Brain Training: How Old Is Your Brain?

Älypelialustana kunnostautunut DS sai viime vuonna Japanissa lisää tuulta purjeisiinsa, kun Brain Training -peli räjäytti pankin. Peli, tai paremminkin opetusohjelma, on kokoelma tohtori Ryuta Kawashiman aivojumppakirjoihin perustuvia harjoituksia, joiden on tarkoitus pitää mieli kirkkaana ja virkeänä. Siinä missä Nintendogs laajensi pelaajakuntaa naisiin, markkinoitiin Brain Trainingia pääasiassa vanhemmille ikäluokille. Ilmiö on vihdoin saavuttanut myös länsimaat, ja pelin Euroversio tunnetaan nimellä Dr. Kawashima's Brain Training: How Old Is Your Brain?

Fiksummaksi päivä kerrallaan

Varsinaisia pelitilanteita lukuun ottamatta ruudulla leijuu koko ajan tohtori Kawashiman pään 3D-malli, joka antaa harjoitusvinkkejä sekä opastaa treenin alkuun. Ensimmäisellä pelikerralla Kawashima selittää idean Brain Training takana: aivot ovat kuten lihakset – niitä on rasitettava päivittäin etteivät ne muutu heikoiksi. Testien mukainen aivojen ihanneikä on 20 vuotta, ja omaa aivoikää päästäänkin testaamaan saman tien. Pelaajalle luodaan henkilökohtainen profiili, minkä jälkeen päästään päivittäisten harjoitusten kimppuun.

Kawashima pitää harjoituksista päiväkirjaa, ja kannustaa tai toruu pelaajaa riippuen siitä onko tämä harjoitellut tarpeeksi ahkerasti. Sisältöä ei ole erityisen massiivisesti, eivätkä harjoitukset itsessäänkään ole pitkiä. Pelin idea ei kuitenkaan ole useiden tuntien sessoissa, vaan lyhyissä vartin mittaisissa pyrähdyksissä. Tähän kannustetaan muun muassa sillä, ettei testien tuloksia voi tallentaa kuin kerran päivässä. Jos tulosta haluaa parantaa, on harjoitusta yritettävä uudelleen seuraavana päivänä. Lisäksi kaikki harjoitukset eivät ole oletuksena valittavissa. Kuten muutakin sisältöä, uusia harjoituksia paljastuu tipoittain: mitä enemmän harjoitusmerkintöjä kerää, sitä enemmän ominaisuuksia pelistä paljastuu.

Harjoituksia on yhdeksän, ja ne ovat lähinnä lasku- tai kielitehtäviä. Mukana on myös muutama muistiharjoitus. Harjoitusten tulokset näkee kaaviona, josta omaa kehitystään voi seurata. Tuloksia voi verrata myös muiden samalla kasetilla pelaavien tuloksiin. Peli on hyvin kielipainotteinen, minkä vuoksi hyvä englannin taito on melkeinpä vaatimus harjoitusten pysymiseksi mielekkäinä. Esimerkiksi tavunlaskennassa tavutus hoituu englannin ääntämyksen, eikä suinkaan suomalaisen tavutuksen mukaan.

“Se oli ykkönen eikä seiska!!”

Brain Trainingin viehättävyydestä suuri osa on helppokäyttöisyydessä. Aivotreeni on hyvin helppo ja nopea aloittaa sekä lopettaa, mikä tukee hyvin vähän joka päivä -ajatusta. Ulkoasu on hyvin virallisen oloinen ja melkein jopa kliininen. Konetta pidetään sivuttain kuin avointa vihkoa, ja harjoitusten tekeminen on puheen- ja äänentunnistuksen takia yhtä helppoa kuin ristikkolehden täyttäminen. Ainakin teoriassa.

Puheentunnistusta tarvitaan vain parissa tehtävässä, ja se toimii pääsääntöisesti yllättävän hyvin. Tosin ympäri nettiä on kuulunut joitain soraääniä erityisesti sanan “blue” tunnistuksen tiimoilta. Tekstintunnistuksen kanssa taas on hieman enemmän hankaluuksia. Suurimmat ongelmat johtuvat siitä, ettei pelille voi opettaa omaa käsialaansa, jolloin virhetulkinnat ovat miltei taattuja. Numeroiden tunnistus toimii melko hyvin, mutta kirjaintunnistuksen kanssa on oltava todella tarkkana. Paras tapa kiertää ongelma onkin opetella kirjoitustyyli, jonka peli tunnistaa. Joka tapauksessa on lievästi sanottuna turhauttavaa, kun nopeuslaskutehtävässä peli tunnistaa oikean vastauksen väärin ja kelloon napsahtaa 20 sakkosekuntia. Sitten sitä ollaankin hitaampia kuin koskaan, peli pitää idioottina ja syyttävä sormi osoittaa vain tekstintunnistusta.

Älykkyys on pitkä prosessi

Mikäli päivän harjoitukset on tehty, ja mieli kärttää aivan välttämättä lisää tekemistä, voi aivojaan treenata noin sadalla sudoku-numeroristikolla. Vaikeustasoja on aloittelijoille, keskitason pelaajille sekä ammattilaisillekin, ja jos säännöt eivät ole tutut, Kawashima opastaa sudoku-uran alkuun kädestä pitäen. Jo tehdyt ruudukot tyhjenevät seuraavalla pelikerralla, joten niitä voi halutessaan tehdä uudelleen. Sudoku-moodissa kosketusnäyttö on aivan elintärkeä, ja ristikon täyttäminen onkin ripeää ja luonnollista. Koska kiirettä ei ole, satunnaiset virhetulkinnat eivät haittaa.

Dr. Kawashima's Brain Training: How Old Is Your Brain? on oiva lisä Nintendo DS:n monipuoliseen pelivalikoimaan. Se on sopivan kevyt ja helposti lähestyttävä kenelle tahansa, myös tavallisesti pelaamattomille. Brain Training on viehättävä ja viihdyttävä hyötyohjelma, ja jos päivittäiseen harjoitteluun pääsee kunnolla kiinni, on pelin elinikä taatusti pitkä. Eikä tavallista hieman halvempi hinta ole suinkaan paha asia.

Galleria: 

Kommentit

Ihan hyvä peli. Kun on vähän aikaa on tullut tahkottua tätä niin alkaa maistumaan reilulle puulle. Ja vielä kun ärsyttävä "tohtori" kyselee kysymyksiä; "mitä söit tänään" jne. eikä niitä voi laittaa pois päältä niin melkein joka päiväinen ärsytys on taattu. Minipelit on ihan hauskoja, vähän turhan paljon matikkaa kylläkin. Pitkä miinus tulee muistipelistä jossa joutuu ensin pänttäämään päähänsä sanoja KAHDEN MINUUTIN AJAN ja sitten vielä kirjoittamaan niitä KOLMEN MINUUTIN AJAN, missä itse en olen aina joutunut odottavan ajan loppuvan, koska en ole muistanut tarpeeksi sanoja että olisi ollut 3 minuutiksi kirjoittamista. Ei sovi oikeen minipeliksi jos menee 5min ja se on vasta 1/3 testistä joka mittaa aivosi iän. Pelissä saa aukaistua muita minipelejä saamalla "merkintä" muistaakseni 20 ERI päivälle niin saa kaikki auki. Aukaistavat minipelit eivät ole mitään päätähuimaavia että niitä kannattaisi innolla odottaa.

Hyvää vaihtelua DS:lle tuova peli ja mukava "hetki päivässä" -peli.

Arvosana: 7+

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi