Turtle Rock Studios tunnetaan parhaiten Left 4 Dead -peleistään, jotka perustuvat hektiseen toimintaan ja yhteistyöpelaamiseen. Sama teema jatkuu myös tiimin uutukaisessa Evolvessa ja se poikkeaa osittain vanhasta kaavasta. Elävät kuolleet ovat vaihtuneet kerrostalon kokoisiin hirviöihin ja meno vaatii hivenen enemmän taktikointia.
Kehittäjätiimi ei ole tunnettu tarinavetoisista ratkaisuistaan, eikä Evolve tee tässä poikkeusta. Pelin pointti pyörii petojahdin ympärillä, olit sitten metsästäjä tai itse monsteri.
Evolvessa on valittavana neljä erilaista hahmoa, joilla on omat erikoiskykynsä. Medic pitää luonnollisesti tiimin elossa ja antaa tukea ampumalla muun muassa nukutusnuolia. Assault toimii veturina ja käyttää joukon järeimpiä aseita, kun taas Support pyörii taustajoukoissa suojaten tiimiläisiä tykistötulella ja läpäisemättömällä suojalla.
Neljäs hahmoluokka Trapper käyttää hyväkseen hirviön vangitsevia ansoja hidastaen tämän liikkumista ja vähentäen tehtyä vahinkoa. Hänellä on mukanaan myös päättömästi hirviön hajun perässä juokseva vainukoira Daisy, jonka hajuaistilta monsteri ei pääse pakoon.
Ihmisillä on käytettävissään myös rakettireput, joilla pääsee vikkelästi hirviötä pakoon. Se nopeuttaa hetkellisesti liikkumista ja avittaa väistöliikkeissä. Reppu käyttää kuitenkin bensaa, joka loppuu nopeasti, ellei sitä opi säännöstelemään.
Metsästäjät kehittyvät kokemuksen kertyessä, mikä aukaisee uusia etuja, kuten esimerkiksi rakettirepun polttoaineen hitaamman häviämisen. Jokaisella luokalla on myös kolme pelattavaa hahmoa, jotka saa omakseen pelaamalla.
Värikkäät stereotypiat
Evolven hahmokaarti on värikäs, ja käyty dialogi harppaa välillä huvittavuuden puolelle. Left 4 Deadista tutut stereotypiat on jälleen saatu mukaan, sillä iloisessa joukossa häärii muun muassa amerikkalaistunut venäläinen, teksasilainen naavaparta ja pari pahismimmiä.
Kaverusten suunsoittoa joutuu kuuntelemaan tovin, sillä ennen matsien alkua nähtäviä introja ei voi ohittaa. Ne eivät sinällään häiritse, mutta puuduttavat muutaman pelin jälkeen. Piirre on jäänyt kummittelemaan Left 4 Deadista, jossa hölmöt dialogit olivat myös välttämättömiä.
Ulkoasunsa puolesta Evolve on näyttävän näköinen. Eritoten valaistuksen ja hahmomallien luonnissa on onnistuttu täydellisesti. Peli myös pyörii sulavasti ja ruudunpäivitysnopeus pysyy tasaisesti 30:ssä.
Möröt vastaan muukalaiset
Evolvessa on kaksi erilaista pelimuotoa, Evacuation ja Skirmish, joissa yksi pelaaja ohjastaa hirviötä ja muut toimivat metsästäjinä. Skirmish on tarkoitettu lyhyempiin sessioihin, ja se pyörii yksi kierros kerrallaan. Viisi kampanjaa sisältävässä Evacuationissa tehtävät vaihtelevat äänestyksen mukaan. Valittavana on muun muassa tavallinen hirviöjahti, pelastustehtävä ja suojelutehtävä.
Pelien aikana monsteri kerää kokemusta, jonka avulla se voi kehittyä tuhoisaksi ja kestäväksi pedoksi. Pelaaja saa käytettäväkseen myös kaksi muuta hirviötä, jotka ovat Cthulhua muistuttava Kraken ja varjoissa väijyvä Wraith. Ne käyttäytyvät erilailla, mikä tuo myös hirviönä pelaamiseen vaihtelua.
Petona räyhääminen on erittäin tyydyttävää, sillä järkäleen antaman vallan myötä olo on kuin kuninkaalla. Se on aluksi hivenen hankalaa, mutta muutaman erän jälkeen tietää jo paremmin mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä. Myös ihmisillä on mukava pelata ja voitokas jahti tuntuu hyvältä. Varsinkin silloin, kun tiimi on osannut toimia loistavasti yhteen.
Kohti parempaa huomista
Evolve on todella viihdyttävää toimintaa silloin, kun peliseuraa sattuu paikalle. Pelimuotojen ruuhkaisuus vaihtelee, sillä Skirmishissä tuntuu pyörivän enemmän pelaajia. Lisäksi latausajat ovat ajoittain pitkiä, jolloin aikaa kuluu enemmän valikoissa notkumiseen.
Peliä piinaa myös sama asia kuin monta muutakin yhteistyötä vaativaa rymistelyä. Yksinäiset sudet lähtevät omille teilleen ja haluavat kaiken kunnian toiminnasta itselleen. Sooloilijat tekevät kokemuksesta karvaan, mutta näiltä asioilta ei voi kuitenkaan välttyä, koska yksin pelatessa kavereitaan ei voi valita. Se syö jonkin verran peli-intoa ja ilman hyvää tiimiä kokemus jää kuivaksi, vaikka pelaaminen onkin pääpiirteittäin hauskaa.
Evolvessa on paljon potentiaalia, mutta se toimii parhaiten vain silloin, kun myös kavereilla on aikaa. Yksinään nautittuna se ei ole kovin pitkäikäinen ja saattaa jäädä satunnaiseksi huviksi. Evolve toimii hyvin varsinkin kasuaalipelaajille, jotka eivät käytä pelaamiseen montaa tuntia päivässä. Sitä uskaltaa suositella varauksella tiimipohjaisista peleistä nauttiville.