Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Football Manager 2006

Antti Muurinen vai Alex Ferguson?

Sport Interactiven Football Manager -sarjalla on takanaan pitkä ja vaiherikas historia. Itse pelisarjan nimi vie ajassa taaksepäin aina vuoteen 1982, jolloin kyseinen genre, jalkapallomanageripelit, sai alkunsa sen ajan kotitietokoneilla. Vaikka tuo sarja päättyi vuonna 1992 lähinnä rahastusmielessä tehtyyn Football Manager 3:een, nosti SI nimen myöhemmin kuolleista, kun se joutui luopumaan oman manageripelisarjansa Championship Managerin nimestä välien mennessä poikki Eidoksen kanssa. SI:n haltuun jäi onneksi nimen sijaan se tärkeämpi eli itse peli. On ilo huomata, että pelaajat ovat tietoisia tästä, sillä nykyään Eidoksen Championship Manager -sarja on laatutietoisen nojatuolimanagerin silmissä lähinnä hengetön kuori. Football Managerit ovat puolestaan menneet yhä eteen päin – siitäkin huolimatta että jokainen julkaistu osa on ollut suorastaan virtuaalimanagerin taivas. Tosin tähän asti Football Managerit ovat olleet PC-pelaajien yksinoikeus, mutta asiaan on nyt tullut muutos, sillä Football Manager 2006 tekee debyyttinsä Xbox 360:lla.

Sisällöstä puhuttaessa Football Manager 2006 lyö kaikki muut pöydältä 10-0. Tietokannassa on 280 000 pelaajaa ja muuta joukkueiden henkilökuntaa yli 5000 seurasta 50 eri maassa, kaikki päivitettynä viime tammikuun pelaajasiirtotakarajaan asti. Suomalaisittain kiinnostaa tietenkin täkäläisten sarjojen mukana olo. Sarjat joukkueineen ja pelaajineen ovat tietokannassa omilla nimillään, mutta sen verran on lisenssi jäänyt puolitiehen, ettei Veikkausliigaa kutsuta Veikkausliigaksi. Suomessa pelattavana on tuon ylimmän sarjatason lisäksi Ykkösenä tunnettu 1. divisioona. SI on väläytellyt Liven kautta tapahtuvien päivitysten mahdollisuutta, joten tietokannat tuodaan mitä ilmeisimmin ajan tasalle tulevaisuudessa.

Litti vai Beckham?

Hurja määrä joukkueita ja pelaajia eivät tietenkään merkitsisi manageripelissä mitään, ellei alla olisi myös vakuuttava jalkapallomaailmaa simuloiva pelimoottori. Myös tällä saralla Football Manager vakuuttaa, mutta tämähän ei Sport Interactiven pelejä aikaisemmin pelanneita yllätä. Manageripelien rikkautena on se, että pelaaja voi valmentajan uraansa aloittaessaan valita suorilla millaisen haasteen haluaa ottaa. Ensimmäiseksi joukkueekseen voi vapaasti ottaa vaikka Englannin Valioliigasta rahassa kylpevän menestysseuran, johon on helppo houkutella huippupelaajia mammonan ja gloorian perässä. Ei meno silti ole ruusuilla tanssimista, minkä tietää jokainen syvällisemmin jalkapalloa seurannut, sillä joukkueen johto vaatii silloin pokaaleja kotiin, tai managerille näytetään ovea. Kuuluisien diivapelaajien ailahtelevien luonteiden käsittely ei sekään helppo homma ole. Managerin kun täytyy reagoida pelaajien julkisuudessa esittämiin lausuntoihin optimaalisella tavalla ja muutenkin täytyy osata käyttää massamedioita hyödykseen. Kanssakäymistä joukkueen keskuudessa tapahtuu myös ottelutauoilla, jolloin managerin tulisi osata psyykata pelaajien taistelutahdon huippuunsa seuran ollessa parin maalin tappioasemassa. Käytännössä tämä tapahtuu yksinkertaisella valikolla, josta pelaaja valitsee, mihin sävyyn joukkueelleen puhuu.

Kaikkein kunnianhimoisin ja rakentavin tapa aloittaa onkin valita se mutasarjassa rypevä pikkuseura, jolla ei rahaa ole ja tippuminen yhä alemmas on tosiasia, ellei muutosta tapahdu. Tällöin on tärkeää panostaa mielekkäisiin treeniohjelmiin ja muilta seuroilta huomaamatta jääneiden taitureiden löytämiseen siirtomarkkinoilta. Koskaanhan ei voi tietää, vaikka sieltä oman joukkueen junioreista nouseekin seuraava Ronaldinho tai Thierry Henry. Oli materiaali sitten kultaa tai kuraa, voi paljon voittaa silti älykkäillä taktiikoilla. Tämän suhteen Football Manager 2006 tarjoaa hurjasti vaihtoehtoja. Valmiita muodostelmia on valittavissa runsaasti ja niitä voi muokata mielin määrin. Pelaajien paikkoja saa siirtää vapaasti ja taktiikoita voi hioa käytännössä loputtomiin erilaisilla liukusäädöillä. Nämä säädöt määrittävät muun muassa pelaako joukkue hyökkäys- vai puolustusvoittoista peliä, millä tempolla tai vaikka miten leveästi muodostelma kentälle asettuu. Tässä vain pienen pieni ote siitä, mitä kaikkea voi säätää. Menestystaktiikan keksiminen vaatiikin jatkuvaa hiomista, pelaajiensa tuntemista ja pitkäjänteisyyttä.

Vastahyökkäys, paitsioansa vai painostus?

Konsoleilla manageripelien perinteinen kompastuskivi on käyttöliittymä, joka yleensä on vienyt ilon muuten mielenkiintoiselta ja hauskalta peliltä. Tähän ei edes itse Sport Interactive ole Football Manager 2006:ssa löytänyt täydellistä ratkaisua, sillä jonkinlainen kankeus tätäkin konsolimanagerointia vaivaa. Itselläni sentään oli etuna sarjan pitkä tunteminen PC puolelta, joten tiesin mitä statistiikkoja ja työkaluja ainakin pyrin etsimään. Silti sormi meni suuhun erittäin usein, kun jotain toimintoa ei vain meinannut löytää millään. Voin vain kauhulla kuvitella, miten sarjaan Xbox 360:n version avulla tutustuvat lannistuvat. Haluan silti heittää kentälle kannustavan ohjeen: ei saa luovuttaa. Totuus kuitenkin on se, että kunnon manageripeliä halajava haluaa peliltään runsaasti ominaisuuksia ilman konsoliversioille tyypillistä vesitystä, vaikka se tarkoittaisi hieman epäkäytännöllisempää käyttöliittymää. Parin päivän pelailun jälkeen itse opin hahmottamaan muun muassa, että tärkeimmät toiminnot ovat aina ohjaimen olkanappien takana, minkä myötä pelaamisesta tuli suorastaan nautinnollista. Ei siis saa antaa päälle vyöryvien statistiikkojen ja hankalan käytettävyyden lannistaa, sillä kaiken sen alta löytyy erittäin nautinnollinen peli.

Vaikka Football Managerin sielu on sen syvällinen yksinpeli, voi peliä pelata myös kavereiden kanssa monella eri tavalla. Samalta konsolilta jopa 16 pelaajaa pystyvät liittymään mukaan peliin, jolloin jokainen manageroi joukkuettaan vuorollaan. Liveäkään ei ole unohdettu, sillä verkossa voi pyörittää 2-16 joukkueen liigoja ja cup-otteluita. Tällöin ei saa tehdä pelaajasiirtoja, mutta esimerkiksi yksinpelissä kehittämänsä joukkueen voi ladata Live-turnaukseen, tai sitten valita joku valmis joukkue pelin laajasta tietokannasta. Peliseuraa ei testattaessa kovin paljoa löytynyt ja yhdistysongelmiakin esiintyi, mutta onpahan tuokin moodi mukavana ekstrana.

Football Manager 2006 on ykkösvalinta syvällistä jalkapallomanageripeliä haluavalle. Se ei houkuttele ketään luokseen helpolla tavalla; ulkoinen presentaatio rajoittuu tekstiin ja numeroihin, ja jopa ottelut esitetään tekstikommentaation ja kentällä ”juoksevien” 2D-pallukoiden sekoituksena. Ääniä ei pelissä ole otteluiden yleisökohinan lisäksi yhtään. Käyttömukavuudelta olisi toivonut enemmän, mutta se tärkein onneksi on paikallaan. Tietokanta on suorastaan jättiläismäinen ja peli tarjoaa huikeasti syvyyttä. Teknisesti peli toimii moitteettomasti, vaikka maksimissaan 10 liigan yhtäaikainen pyörittäminen välillä vaatiikin Xbox 360:lta hieman mietiskelyaikaa. Tästä on Sport Interactiven hyvä lähteä kehittämään 2007-versiota, jonka lisäksi itse toivoisin myös jääkiekkomanagerointia Eastside Hockey Managerin muodossa, kiitos!

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvostelussa: 
Arvosteltu versio: 

Arvostelukappale oli lehdistöversio, kiitokset arvostelukappaleesta PAN Visionille (entinen Toptronics). HUOM! Peli vaatii toimiakseen kiintolevyn.