Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Formula One 2002

Perinne jatkuu

PSonen ajoista lähtien ilmestynyt Sonyn vuotuinen F1-pelien sarja saa jälleen jatkoa. Viime vuonna ilmestynyt Formula One 2001 oli kohtuullisen hyvä peli, mutta jätti paljon viilattavaa seuraavaan painokseen.

Formulakausi 2002 ei olisi voinut olla tylsempää seurattavaa. Ferrarit ajoivat voitosta voittoon, eikä Kimikään mairittelevasti pärjännyt. Onko Sonyn Formula One 2002 yhtä unettavaa seurattavaa kuin esikuvansa? Ovatko Team Liverpoolin pojat onnistuneet tehtävässään parantaa viime vuoden versiosta? Se selviää nyt.

Formula One 2002 tuskin kaipaa suurempia esittelyjä. FIA:n ajan tasalla olevan lisenssin turvin pelissä on mukana kaikki kauden 2002 autot, kuljettajat ja tallit. Radoista on mukana myös osittain uusittu Hockenheimin rata. Pelimuotoja on tarjolla viisi. Tavallisten arcaden, simulaation, pikakisan ja aika-ajon lisäksi mukaan on ahdettu spectator-mode, jossa kisoja pääsee katselemaan kuin televisiosta ikään. Spectator-moden tarkoitus jäi mietityttämään – tekoälykuskien otteiden seuraaminen ei ole järin jännittävää puuhaa. Myös aika-ajoissa on sovellettu spectator-moden ideaa. Pelaaja pääsee seuraamaan muiden tekemisiä radalla hengaillessaan itse varikolla. Kilpailujen pituudeksi voi valita 10 %, 25 %, 50 % tai 100 % aidon startin matkasta. Harmittavasti varikkokäynnit voi suunnitella ennakkoon vain, jos ajaa täyden kisan. Hienona uudistuksena pelin voi tallentaa nyt myös kesken kilpailun. Pelimuodoista jää kaipaamaan uramoodia, jossa raivattaisiin tie pikkutalleista kausi kaudelta aina huipulle asti. Ehkäpä jo seuraavassa päivityksessä?

Vaikeustasoista löytyy jokaiselle omansa. Aloittelija voi pelata kaikki ajoavut päällä, mutta vasta ABS-jarrut pois kytkettyinä ja manuaalivaihteilla voi kuvitella olevansa oikeasti formulan ratissa. Veteraanit saattavat tuntea Formula One 2002:n liian helpoksi, sillä AI-kuskien nopeus ei ole hirvittävän korkeaa luokkaa, vaikka vaikeustason säätäisikin tappiin. Sonyn hypetykset tekoälykuskien yksilöllisistä ajotyyleistä voidaan heittää roskakoriin. Tekoäly on yhtä vajavainen autosta riippumatta. AI-kuskit eivät pahemmin väistä edes kierroksella ohitettaessa ja tulevat takakontista sisään, jos pelaaja sattuu olemaan tiellä.

Nautittavaa ajamista

Arcade-pelimuoto tarjoaa pelihallimaista lähestymistapaa niille, joille hauskanpito on tärkeämpää kuin realistinen ajotuntuma ja vauriomallinnus. Aivan päättömästi siinäkään ei voi koheltaa, sillä vauriopalkin täytyttyä ruutuun ilmestyy tylysti Game Over. Simulaatio-moodi on pelin tukijalka. Siinä pelataan joko yksittäisiä kisaviikonloppuja tai koko kautta. Yhteen kisaviikonloppuun kuuluvat luonnollisesti harjoitukset, aika-ajot, lämmittely ja itse kisa. Jos vakioasetukset tuntuvat omasta mielestä olevan metsässä tai kierrosajasta haluaa tiputtaa viimeisetkin kymmenykset, voi autoja voi säätää monipuolisesti. Säätöihin kuuluvat mm. vaihteiden välitykset, maavara, luistonesto, downforce jne. Autojen säätäminen on riittävän yksinkertaista ja säädöt todellakin vaikuttavat auton käyttäytymiseen radalla. Kisojen lähdöissä voi käyttää launch controllia, joka estää takapyörien sutimista. Sääolosuhteista on pyritty tekemään entistä realistisempia. Dynaamisen sään ansiosta ajokeli voi vaihtua kesken kisan, tai toisella puolella rataa voi paistaa aurinko, kun toisella puolella tulee kaatamalla vettä.

Formula One 2002 näyttää ulkokuorensa puolesta ensimmäisen aallon peliltä. Graafinen ilme ei ole muuttunut mainittavasti viime vuoden versiosta. Toisaalta pelistä on sentään saatu karsittua 2001:n hidastumiset ja lisätty 60 Hz-tila. Siinä, missä Formula One 2002 häviää grafiikassa EA:n F1 2002:lle, voittaa se ruudunpäivityksessä. Autopeleissä tasainen ruudunpäivitys on kuitenkin se tärkeämpi osa-alue. Valikot eivät ole mitenkään erityisen hienoja, mutta hoitavat hommansa tyydyttävästi. Valikkotekstit saa muutettua myös suomenkielisiksi, jolloin jokainen härmän kundikin ymmärtää, mistä on kyse. Käännöstyöstä voi tosin bongata muutamia huvittavia virheitä. Kuvakulmia peli tarjoaa kolme. Formula One 2001:stä puuttui kuljettajan silmistä kuvattu first person -kuvakulma, mutta tästä uusimmasta tuotoksesta se jo löytyy. Lisäksi mukana ovat tutut kuljettajan pään yläpuolelle ja auton taakse sijoittuvat kuvakulmat. Uusinnat ovat muutoin ihan mukiinmeneviä, mutta miksi ihmeessä niitä ei voi tallettaa muistikortille talteen?

Formulapelien parhaimmistoa

Autojen käyttäytymisessä ei ole mainittavampia puutteita. Ohjaus on padilla turhan herkkä, mutta muuten ajotuntuman luomisessa on onnistuttu mainiosti. Nautittavimmillaan peli on tietysti kunnollisella rattiohjaimella. Peli tukee rateista GT Forcea, MOMO Forcea, Driving Forcea ja Speedster 2:ta. Ajovirheitä ei anneta anteeksi, ja formula-auto lähteekin aidon oloisesti hanskasta, jos vahingossa sattuu jarruttamaan radan reunamaalien päällä. Vauriomallinnus sen sijaan jättää toivomisen varaa. Käytännössä ainoat autosta irtoavat osat ovat pyörät ja siivet.

Formula One 2002:n äänipuoli on hoidettu tyydyttävästi. Formula-auto kuulostaa siltä, miltä sen pitääkin. Kisaviikonloppujen selostuspuolesta huolehtivat Matti Kyllönen ja Erkki Mustakari, joiden työskentely on yllätyksetöntä. Kaksikon kommentit tulevat usein myöhässä ja muuttuvat vähäiselläkin pelaamisella liian itseään toistaviksi. Onneksi selostuksen voi kääntää pois päältä.

Formula One 2002 on selkeästi Playstation 2:n paras formulapeli, mutta viilattavaa siitäkin löytyy. Olisikin ollut mielenkiintoista nähdä esimerkiksi hyvin toteutettu uramoodi. Tekijät ovat lupailleet uramoodia 2003-versioon, joten tämä jää nähtäväksi.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvostelussa: 
Arvosteltu versio: 

Arvostelukappale oli lehdistöversio. Kiitokset arvostelukappaleesta Nordisk Filmille.