Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Lumines II

Palikanpudottelun ABC

Tetsuya Mizuguchin Q? Entertainment -pelitalo on lyhyen olemassaolonsa aikana luonut kaksi mainiota ongelmanratkaisupeliä, DS:n Meteosin ja PSP:n Luminesin. Näistä jälkimmäinen aiheutti ilmestyessään pienoisen sensaation. Kyseessä oli innovatiivisin ja addiktiivisin puzzlepeli sitten Tetriksen. Se auttoi PSP:tä myymään, joten jatko-osan ilmaantuminen ei ole yllätys.

Luminesin pelimekaniikka ei ole vuosien saatossa muuttunut. Kyseessä on yhdistelmä musiikki- ja ongelmanratkaisupeliä. Ruudun ylälaidasta sataa neljästä eri neliöstä koostuvia palikoita. Neliöt ovat kahden värisiä ja ne on käännettävä ja pudotettava sivuttain tai vierekkäin. Sen jälkeen odotetaan vasemmalta oikealle ruutua pyyhkivää viivaa, joka vie muodostetut kuviot mennessään. Välillä tulee erikoispalikoita, joilla pystyy poistamaan kumpaa tahansa väriä. Perusideana on siis luoda mahdollisimman suuria poistettavia neliöryppäitä ja kerätä paljon pisteitä. Premissi on yksinkertainen, loistava ja toimiva.

Lumines II seuraa Xbox 360:n Live Arcade -palvelussa julkaistun Lumines Liven jalanjäljissä. Uusi PSP-peli on yleisilmeeltään Xbox-serkkunsa kaltainen. Valikkoja on hiottu tyylikkäämmiksi ja mukana on lisensoituja kappaleita, joista osassa pyörii musiikkivideo taustalla pelin aikana. Vannoutuneempia pelaajia kiinnostaa kuitenkin ainoa varsinainen pelillinen uudistus, joka poistaa edellisen Luminesin 999.999 pisteen rajan. Jatko-osassa on siis mahdollisuus kerätä valtavia pistepotteja.

Tuttu Lumines

Luminesin viehttävyys piilee siinä, miten jokaisen radan musiikki vaikuttaa pelattavuuteen. Mukana olevilla kappaleilla on oma rytminsä, jonka mukaan palikat putoavat ja jonka tahdissa viiva pyyhkii ruutua. Tämä viehätys on edelleen tallella, vaikka vannoutuneet Lumines-fanit ovatkin eri mieltä Q? Entertainmentin yrityksestä kosiskella länsimaista kohdeyleisöä kuluttajaystävällisemmällä kappalelistalla. Nyt pelaajat pystyvät myös luomaan omia kappaleitaan valikosta löytyvällä editorilla, joka on tosin valitettavan rajoitettu.

Kaikki edellisen Luminesin yksinpelimoodit ovat mukana. Versus-, Time Attack- ja Challenge -moodit ovat tuttua kauraa. Puzzle-muodon lisäksi Lumines II:ssa on uusi Mission-moodi, mutta nämä kaksi vaihtoehtoa ovat käytännössä yksi ja sama. Molemmissa yritetään muodostaa kuviota tai ratkaista jokin palikkojen sijoitteluun riittyvä haaste tiukan aika- tai liikerajan puitteissa. Lisäksi pelissä on Skin Edit -moodi, jossa Challenge-tilassa läpäistyjä kenttiä voi pelata haluamassaan järjestyksessä.

Tekemistä siis riittää. Lumines II:n yksinpelin parissa viettää vähintään yhtä monta tuntia kuin sen edeltäjän kanssa ja palikanpudottelu onkin oiva keino estää PSP:tä pölyttymästä. Elinkaarta pidentää mahdollisuus lähettää ystävän PSP:lle kenttä- ja kappalelistoja sekä Time Attack -uusintoja. Myös moninpeli onnistuu, mutta allekirjoittanut ei valitettavasti päässyt testaamaan sitä tähän arvosteluun, koska siihen vaaditaan kaksi pelilevyä.

Yllätyksetöntä

Kuten sanottua, Lumines II on paljon kuorrutetumpi kuin yksinkertaisempi edeltäjänsä. Musiikkivideot ja tyylikkäät valikot eivät muuta itse pelitapahtumaa, mutta ovat silti kädenojennus satunnaisen pelaajakunnan suuntaan. Tämä vaikutelma korostuu, koska mukana on musiikkia mm. Gwen Stefanilta ja Black Eyed Peasiltä. Onneksi muutama outo japanilaisrallatus ja jopa herra Mizuguchin oma uusi kappale ovat mukana ääniraidalla. Aivan kaikkea ei siis ole menetetty.

Lumines II on erinomainen ongelmanratkaisupeli. Kovin tuore se ei enää ole, mutta konsepti toimii edelleen. Jos et ole pelannut Luminesia aiemmin, kakkososa on erinomainen paikka aloittaa. Veteraaneille Lumines II tarjoaa paljon vähemmän ja loppuarvosana onkin annettu heille. Kyseessä on laadukas, mutta yllätyksetön jatko-osa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi