Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Mestarivarkaaksi mestarivarkaan paikalle – volume 1 & 2

Suomalainen Rival Games uskaltautuu haastamaan Telltale Gamesin kilvassa seikkailupelien kuninkuudesta. Yhteistyössä Skybound Entertainmentin kanssa kehitetty episodinen Thief of Thieves: Season One perustuu Robert Kirkmanin samannimiseen sarjakuvaan. Onnistuuko kotimainen hiippailua ja tarinankerrontaa yhdistelevä rosvoilu ryöstämään kuninkaan tittelin, vai lankeaako sen kohtaloksi lojua pölyisenä lukitun pelikaapin perällä?

Pelistä nauttiminen ei vaadi Robert Kirkmanin tuotosten tuntemista, ja tarinan päästä saa otteen vaikkei olisi koskaan kuullutkaan Thief of Thievesistä. Tähtenä loistaa sarjakuvista tutun mestarivarkaan Redmondin oppilas, Celia. Tatuoidun, rääväsuisen rämäpään palatessa rötöstelemästä Italiasta, FBI pysäyttää hänet lentokentällä ja vie kuulusteltavaksi. Tästä alkaa jännittävä kissa ja hiiri -leikki. Topakka viraston täti yrittää saada selville mitä tapahtui, kun taas ovela Celia koettaa parhaansa mukaan huijata ärsyttävän uteliasta tutkijaa. Ainakin ensimmäisen ja toisen periodin tarina kerrotaan takaumien muodossa.

Ensimmäinen episodi on noin puolentoista tunnin mittainen ja sen aikana tutustutaan päähahmoon sekä opitaan rosvoilun perusteet. Tapahtumat ovat irrallaan muusta tarinasta, ja jakso vaikuttaa enemmän tutoriaalilta kuin osalta kokonaista peliä. Päämääränä siintää hulppeaan huvilaan tunkeutuminen ja käheän moottoripyörän vohkiminen aivan sen omistajan silmien alta. Turvamiehiä kuhisevaan rakennukseen ei tietenkään niin vain marssita sisään, vaan täytyy keksiä keinot partioivien järjestysmiesten huijaamiseen. Tämä onnistuu vaikkapa valeasuun pukeutumalla tai heittäytymällä epätoivoisen miekkosen seuralaiseksi.

Nyt hiljaa hiljaa hiivitään

Toisessa episodissa matkustetaan Italiaan valmistelemaan isoa ryöstökeikkaa. Iloiseen kelmijoukkioon lyöttäytyy lisäksi kasa uusia, mielenkiintoisia hahmoja. Kovaan käyttöön joutuvat varkaan perustaidot: hiiviskely, tiirikointi, kassakaappien murtaminen sekä tietokoneiden hakkerointi. Kolme viimeisintä toimivat minipeleinä ja saavat pelaajan tuntemaan itsensä ihan oikeaksi ammattirikolliseksi. Kykyjen käyttäminen hiirellä ja näppäimistöllä on kuitenkin melkoisen kömpelöä. Thief of Thievesin PC-versiota pystyykin halutessaan pelaamaan ohjaimella. Tällöin liikkuminen ja kaikki muukin toiminta muuttuu paljon sulavammaksi.

Hermoja raastavaa jännitystä peliin tuovat muutamat hiipimiskohtaukset. Tosin joissakin tapauksissa pelkkä hiljaa hipsiminen ei riitä, vaan vihollisilta saattaa joutua juoksemaan karkuun. Skarpeilta vartijoilta ja turvakameroilta piileskeleminen tuntuu joskus hieman hankalalta, sillä turvamiesten tekoäly käyttäytyy hitusen ailahtelevasti. Usein he kuulevat ja näkevät sankarittaren jopa seinien läpi, joskus he vaikuttavat taas täysin kuuroilta ja sokeilta.

Ongelmia aiheuttaa myös pelin kamera. Kuvakulmaa ei pysty itse säätämään, joten näkyvyys on monissa kohdissa heikko. Reitin suunnitteleminen muuttuu hankalaksi, kun ei näe mikä edessäpäin odottaa.

Kohtaukset pystyy joskus hoitamaan usealla eri tavalla, mikä lisää uudelleenpeluuarvoa. Tehtävät saa suoritettua, vaikka kaikki ei aina sujuisi toivotusti. Epäonnistumisella on usein kuitenkin suoria seuraamuksia, esimerkiksi enemmän vartijoita seuraavan tehtävän tapahtumapaikalla.

On kaikki kansa pötköllään, vain rosvot raataa työssä

Rötöstelyn ja rellestämisen lomassa käytävissä keskusteluissa tehdään muutamia valintoja. Vastausvaihtoehtoja tarjotaan aina pari kappaletta, ja ratkaisu tehdään tietyn aikarajan puitteissa. Kaksi ensimmäistä jaksoa eivät sisältäneet kuin pari tapausta joissa tehtiin päätöksiä, eikä valinnoilla tuntunut olevan sen kummempaa merkitystä.

Thief of Thieves näyttää ja kuulostaa aivan mahtavalta. Sarjakuvamaisen ulkoasun luomisessa on onnistuttu täydellisesti, ja silmät lepäävät katsellessa taidokkaasti piirrettyjä hahmoja ja värikästä maailmaa. Toimintakohtausten taustalla soiva musiikki sopii sähköiseen tunnelmaan. Myös ääninäyteltyyn dialogiin on panostettu. Rooleissa esiintyy paljon nimekkäitä näyttelijöitä kuten Fryda Wolff (Mass Effect: Andromeda), Emily O’Brien (Death Stranding) sekä Stephen Stanton (Rogue One).

Rival Gamesin Thief of Thieves: Season One ei aivan yllä Telltalen luomuksien tasolle. Sarjakuvamaiset grafiikat ja äänipuoli tekevät vaikutuksen, mutta kömpelö ohjaus sekä hidas alku laimentavat hieman ensimmäisiä episodeja. Loput kaksi osaa julkaistaan myöhemmin heinäkuun aikana, ja vasta niiden jälkeen nähdään miten pitkälle suomalainen taituruus riittää.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi