Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

NBA 08

Tätä kirjoittaessa pohjoisamerikkalaisessa huippukoripalloliigassa NBA:ssa on menossa finaalipelit Los Angeles Lakersin ja Boston Celticsin välillä. Kausi on siis huipennusta vaille valmis. Vaikka lajin seuraaminen Suomessa on marginaalista, on koripallopeleillä silti omat ystävänsä. Mikäli virtuaalidonkkaus jaksaa kesän keskellä innostaa, on 2K Sportsin NBA 2K8 varma valinta, mutta aina on hyvä muistuttaa itseään vaihtoehdoista. Yksi sellainen on Sonyn luonnollisesti omille konsoleilleen kehittämä NBA 08.

Kun NBA 08:n käynnistää ensimmäisen kerran, tarjoaa peli mahdollisuuden luoda oman pelaajan, jonka voi sijoittaa suoraan oman suosikkijoukkueen kokoonpanoon. Ideana pelissä onkin kerätä eri pelimuodoissa pärjäämällä kehityspisteitä, joilla voi parantaa luodun pelaajan taitoja. Kun taitotasot ovat tarpeeksi korkealla, uskaltaa sen oman vaihtopenkinlämmittäjän sijoittaa aloituskokoonpanoon avainpelaajaksi.

Luodun pelaajan kehitys on tarpeellinen motivaattori, sillä eri pelimuotojen osalta Sonyn tekele on auttamatta jäänyt 1900-luvulle. Mukana on sentään perusmoodit, kuten ystävyysottelut, playoffsit ja kausi, mutta se monelle tärkein pelimuoto puuttuu. Minkäänlaista kaudesta kauteen jatkuvaa uramoodia ei pelissä nimittäin ole. Kausimoodi yrittää korvata puutteen huonoin tuloksin. Pelimuodossa voi esimerkiksi tehdä pelaajavaihtoja ilman, että tekoäly pistäisi ehdotetuille kaupoille mitenkään hanttiin. Jos esimerkiksi haluaa joukkueensa täyteen Kobe Bryantin tai Kevin Garnettin kaltaisia supertähtiä, onnistuu tämä helposti vaihtamalla pois ne huonoimmat vaihtopenkkien kuluttajat. Mukana on myös yksinkertainen verkkopeli, josta vastapelaajia löytyy varsin kiitettävästi.

Kesken jäänyt kausi

Hieman yritteliäisyyttä sisältöpuolella edustavat NBA Replay ja Games of the Week -pelimuodot. Näissä pelaajalla on mahdollisuus pelata todellisiin otteluihin perustuvia skenaarioita päämääränään saavuttaa jokin tavoite. NBA Replay sisältää NBA-kauden 2006-2007 pelien hienoimmat hetket, kun taas Games of the Week kattaa päättymäisillään olevan 2007-2008 kauden jokaisen viikon dramaattisimmat pelit. Näiden parissa aika vierähtääkin kaikkein viihdyttävimmin, sillä skenaarioissa ei tarvitse pelata koko peliä vaan ne mielenkiintoisimmat pari minuuttia. Lisäksi tavoitteet ovat mielenkiintoisia ja monipuolisia, kuten onnistuminen kolmen pisteen heitossa tietyllä pelaajalla tietystä kohdasta lattiaa tai kahden syöttöpisteen hommaaminen joukkueen tärkeimmälle pelintekijälle.

Itse pelin vertaaminen tämän hetken kuninkaaseen NBA 2K8:aan on epäreilua, mutta valitettavasti siltä ei voi rehellisyyden nimissä välttyäkään. 2K Sportsin teokseen verrattuna NBA 08 on jonkin verran enemmän arcade-tyyliseen pelailuun päin kallellaan. Mitään hienoja pelikuvioita ei tässä ole tarpeen seurata, vaikka niitä muutama tarjolla onkin. Hyökkäyspelaaminen on suoraviivaista vapaalle pelaajalle syöttämistä ja sen jälkeen heitto koriin. Itse heiton onnistuminen määräytyy suorastaan klassisen perinteisellä tavalla, mikä toimii vallan loistavasti. Pussitusta yrittäessä pidetään heittonamiskaa pohjassa, jolloin ruudulle ilmestyy nopeasti täyttyvä mittari, joka pysähtyy, kun laskee napista irti. Mikäli mittari pysähtyy tarkalleen oikeassa kohdassa, sujahtaa pallo tyylipuhtaasti sukkana koriin. Donkkipussitukset tapahtuvat eri napista, eikä tällöin ratkaisevana tekijänä ole napinpainalluksen ajoitus vaan puolustajien aiheuttamasta häirinnästä selviäminen.

Puolustuspelaamiseen on vaikeaa saada tuntumaa. Tietokonevastus heittää itsensä mystisen helposti oman pelaajan ohi, ja muutenkin vastapuolen pelaamisen häirintä on omituisen vaikeaa. Helpointa on pelata puolustuksessa vain yhtä pelaajaa ja antaa tekoälyn hoitaa suurimman osan työstä myös oman joukkueen osalta. Yksi asia puolustuksessakin toimii hyvin: levypallojen putoamiskohta merkataan lattiaan vaalealla ympyrällä, joten taistelu niistä on mielekästä.

Aineetonta pelaamista

Audiovisuaalinen puoli ajaa asiansa, vaikka ei ihan EA:n tai 2K:n tuotoksille vedäkään vertoja. Pelaajat ovat kohtalaisen yksityiskohtaisesti toteutettu. Kentät ovat tyylikkäitä lattian kiillotuksesta johtuvine heijastuksineen. Valitettavasti hahmoanimoinnissa jokin mättää pahasti. Pelaajien liikkuminen on tönkköä ja siirtyminen animaatiosta toiseen ei tapahdu aina luontevasti. Hahmo saattaa esimerkiksi jäätyä hetkeksi paikalleen ja äkisti vaihtaa sitten uuteen asentoon ja animaatioon. Hahmot menevät myös helposti toistensa läpi. Äänitoteutus voisi sekin olla rikkaampi. Yleisö mylvii geneerisesti ja selostajilla on melko vähän järkevää sanottavaa pelin kulusta.

NBA 08 ei nykyisessä muodossaan ole varteenotettava vaihtoehto 2K:n tai edes EA:n koripallopeleille. Uramoodin puuttuminen missä tahansa nykyaikaisessa urheilupelissä on vakava puute. Itse pelissä heittomittari ja levypalloista kamppailu toimivat hyvin, mutta muuten kaikki kaipaa pienempää tai suurempaa viilausta. Hahmoanimointiin kannattaa graafikoiden kiinnittää seuraavaan versioon eniten huomiota. Vaihtoehdot tuovat aina rikkautta pelikirjastoon, mutta johtotähtien seuraamisen myötä vaativa pelaaja haluaa tuotteelta paljon enemmän mitä NBA 08 pystyy tarjoamaan.

Galleria: 

Kommentit

Latasin tän ja 2k8:in demon ja 2k8 on sata kertaa parempi.

Sain tän lahjaks ja on kyllä syvältä. NHL 08:aa pelaan siis jatkossakin.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvostelussa: 
Arvosteltu versio: 

Arvostelukappale oli lehdistöversio, josta kiitokset Nordisk Filmille.